Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Hakkebøffer med pandestegte kartofler og coleslaw.

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Mille Fridal Illemann

 

Sund mad for singler

17. feb. 2011 06.00 Sundhed

Er du en af dem der elsker lækker mad, men sjældent gider lave et godt måltid fra bunden, fordi du kun skal lave mad til dig selv, eller bare fordi du ikke besidder de store gastronomiske evner. Så kommer redningen her.

Gastronom og kogebogsforfatter Birgitte Escherich viser her en nem og velsmagende grundopskrift, som du kan variere i det uendelige, og så er der også tænkt på mad til fryseren.

Hakkebøf med coleslaw med kartofler


 

 • 400 g oksekød 7-10 %
 • 150 g fint revet knoldselleri (kan erstattes med kartofler, hvidkål eller pastinak)
 • 1 groftrevet løg 
 • salt og peber
 • 1 stor kartoffel

Bland hakkekød med det revne knoldselleri og løget. Form bøfferne og frys dem ned du ikke skal bruge før stegning. Pak dem i en frysepose og adskil dem af madpakkepapir, så du nemt kan tage en enkelt ud af fryseren en anden dag.

Skær kartoflen i tykke skiver ca. 5-6 millimeter og steg dem i olivenolie på panden sammen med bøfferne. Drys kartoflerne med krydderier. Det kunne være timian, karry eller noget helt tredje. Køb tre eller fire yndlingskrydderier, som du kan have stående eller en enkelt frisk urt.

Det er selvfølgelig ikke særlig økonomisk at købe enkelte grøntsager, så køb en pose gulerødder, kartofler, løg og æbler. Alle disse grøntsager holder sig godt, hvis du opbevarer dem rigtigt. Gem de grove grøntsager i tætsluttende poser i  grøntsagsskuffen og fugt dem evt. lidt. Det er mest hygiejnisk og så holder de længere, forklarer Birgitte Escherich.

Coleslaw
( til ca 2 dage)
Dressing

 • ½  dl skyr eller fromage frais (yoghurt kan bruges)
 • 1 lille spsk majonæse
 • 2 spsk eddike eller citronsaft
 • 1 lille spsk sukker
 • Halvt revet løg
 • Salt og peber

Fyld
Dag 1

 • 1 stor gulerod
 • Lidt hvidkål (eller rødbeder)

Dag 2

 • Lidt revet knoldselleri
 • 1 revet æble

Riv grøntsagerne og hæld halvdelen af dressingen over. Den anden halvdel gemmer du i køleskabet til dagen efter, så får du en frisk coleslaw dagen efter også.

Nu har du en lækker ret med bøf, stegte kartofler og coleslaw - lavet på mindre end en halv time. Retten er nem at lave i mange forskellige varianter. Coleslaw er godt i en sandwich dagen efter. Brug også dressingopskriften til en helt almindelig grøn salat, og skift det hakkede oksekød ud med hakket lam, kylling, fiskefars eller svinekød. Kartoflen kan også skiftes ud med ris eller fuldkornspasta, foreslår Birgitte Escherich, der understreger, at det er vigtigt at arbejde med smagen. Hvis smagen er i orden, har du heller ikke tendens til at spise for meget, vurderer hun.

Velbekomme!

Birgitte Escherich

Birgitte Escherich er indehaver af Kostkompagniet og rådgiver erhvervsliv og fødevareindustri i sundhedsstrategi og innovativ visionær bæredygtig produktudvikling. Er forfatter til fire kogebøger, flittig foredragsholder og debattør.

 
 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 

Nyt fra dr.dk/sundhed

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sund mad > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.