Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Nogle af de her er sundere end de andre. Ved du hvilke?

© Colourbox.com

 

Redigeret af: Mille Fridal Illemann

 

De sundeste grøntsager

12. okt. 2011 06.02 Sundhed

Gylden oktober betyder masser af blomkål, grønkål, gulerødder, hvidkål, kartofler og rødbeder. Lige det ernæringseksperterne anbefaler. Det er højsæson for de allersundeste af vores grøntsager, nemlig de grove.

Der er flere grunde til at netop de grove grøntsager er vigtigere i vores kost end de såkaldt fine grøntsager som f. eks, salat, agurker, champignoner og tomater. Kandidat i Human ernæring Preben Vestergaard Hansen fra Professionshøjskolen Metropol, forklarer hvorfor det er klogt at vælge de grove frem for de fine grøntsager.

Groft er godt
- Sundhedsstyrelsen har i årevis anbefalet befolkningen at spise frugt og grønt. Kampagnen "6 om dagen" skal forstås ved, at man anbefaler at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Altså 300 gram af hver. Kun ganske få i den danske befolkning når at spise de 600 gram om dagen. Myndighederne anbefaler også, at de grøntsager man spiser er det man kalder grove grøntsager, siger Preben Vestergaard Hansen.

De grove og de fine

- Vi danskere spiser flere fine grøntsager end grove grøntsager, selvom de grove grøntsager mætter meget mere og indeholder flere fibre og næringsstoffer. Omkring 1900 tallet udgjorde kål en vigtig del af den danske kost. Man talte ligefrem om vårhungren. Havde man sild, kartofler og kål, kunne man holde sulten for døren og klare sig gennem vinteren og det tidlige forår. I dag er kartofler og kål blevet mere og mere usynlige ingredienser i den danske madkultur, forklarer Preben Vestergaard Hansen.

Spis efter årstiden
Der er også andre gode grunde til at vælge de grove grøntsager nu, de er friske og tilgængelige, og er ikke blevet transporteret langt for at komme ud i butikkerne.

- Årstidens grøntsager indeholder flere næringsstoffer, har en kraftigere smag, duft og farve, og så er de billigst. Når udbuddet er størst så er prisen billigst. Og så kan der også være en vis tilfredsstillelse i, at man også tænker på miljøet og købe danske fødevarer, når man køber ind, så passer man også på miljøet, slutter Preben Vestergaard Hansen.

Grove grøntsager: sæson oktober-december

 • Blomkål
 • Grønkål
 • Gulerødder
 • Hvidkål
 • Kartofler
 • Rosenkål
 • Rødbeder
 • Rødkål
 • Savojkål
 • Selleri
 • Løg
 • Pastinak
 • Porrer

Kilde: Preben Vestergaard Hansen

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 

Nyt fra dr.dk/sundhed

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sund mad > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.