Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Grød er blevet del af det moderne, danske køkken. Og skal man spise sundt - så er grøden et fremragende valg.

 

Skrevet af: 

 

Grøden gør comeback

26. okt. 2011 06.04 Sundhed

Vi har spist grød i tusindvis af år, og for mange har den klassiske spise måske haft ry for at være en temmelig kedelig og klæg smagsoplevelse.  Men nu tyder meget på, at grøden er godt i gang med at sikre sig en solid plads i det moderne og hurtige danske køkken.

På flere kaffebarer kan man nu få "to-go-grød", og for godt en måned siden åbnede landets første rendyrkede grødbar på Nørrebro i København.

- Grød er ikke bare kedeligt tapetklister på finhvalsede havregryn. Grødbegrebet skal tages op og redefineres, hvis man spørger mig, fastslår 21-årige Lasse Skjønning Andersen, der en den ene af to ejere af den nyåbnede grødbar.

Den hedder - ganske enkelt - "Grød".

Hyben og skyr
Her er der mange forskellige grødtyper på menuen. De serveres med blandt andet hørfrø, hybenkompt og skyr. Og starten for de to kulinariske iværksættere har været meget travl.

- Grød er en ting, der en meget stor del af dansk madkultur. Men det er interessant og spændende, at der ikke tidligere har været andre steder, der kun sælger grød, fastslår "Grøds" anden ejer Martin Daniali på 23.

Fra gammel ret til gastronomi
Spørger man sociolog og ekspert i forbrug, Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol (Det tidligere Suhrs), så er det meget muligt, at de to unge iværksættere kan skabe en fremragende forretning.

- Der er sket en genkomst af nogle af de madretter, der er gået i glemmebogen. Man genfortolker gamle retter, og tilsætter det noget gastronomi. På den måde får det noget værdi, som det ikke havde tidligere, siger Jon Fuglsang.

Grødens comeback kommer i forlængelse af det massive fokus, der har været på det klassiske nordiske køkken i de seneste år. Tager man de sundhedsfaglige briller på, så er der mange fordele ved at lade grøden vende tilbage til køkkenet.

Nærmest kun godt
- Grundlæggende er det godt, at spise grød. Det indeholder fuldkorn, vitaminer og mineraler og fibre. Det er billigt og mættende, så man kan faktisk ikke sige noget skidt om grød, fastslår ekspert i human ernæring, Preben V. Hansen fra professionshøjskolen Metropol.

Han anbefaler, at man spiser havregrød, hvis det skal være mest sundt. Og det måltid behøver ikke nødvendigvis at være kedeligt.

- Havregrød er jo ikke så sexet en spise. Men tilsæt lidt frisk frugt og kardemomme eller vanilje, lyder det gode råd fra Preben Vestergaard Hansen.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 

Nyt fra dr.dk/sundhed

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sund mad > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.