Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
Havtorn

De ser indbydende ud mod en blå himmel - de orange havtorn. Og så er de sunde tilmed.

© colourbox

 

Havtorn - det lille sure mirakel

14. jun. 2012 06.00 Sundhed

De smatter så let som ingenting mellem fingrene og bider hidsigt fra sig med små torne. De gror overalt i den sandede jord i den stride vind på vestkysten, og i øjeblikket kan man ikke sige hav uden at slutte med torn i hovedstaden. De er orange og alligevel det nye sort. Havtorn er på vej fra vest til et køkken ganske nær dig.

Kender du havtorn? Ellers kommer du til det, for det lille orange bær er bare totalt oppe i tiden. Og nu er det ikke længere forbeholdt vestjyderne, der kan plukke bærrene ude i klitterne - fra i dag kan også københavnerne få del i glæden over det lille orange bær.

Et umage venskab indgået i klitterne syd for Lønstrup mellem en ernærings- og sundhedsstuderende ungersvend fra København med rødder i Lønstrup og en lokal bærfanatiker har nu udmøntet sig i et samarbejde om at bringe det orange guld fra vest til hovedstaden.

Begejstret for det vilde bær
Hanne Koldkjær har i en menneskealder serveret vild havtorn i utallige afskygninger for sin nordjyske familie, men hun har ikke mindre end 50 hektar buske stående på sin grund, så det kræver mere end almindelig god appetit at gøre kål på det hele.

- Jeg har altid været begejstret for de vilde bær, som vokser i den danske natur, så for mig var Hannes plantage et sandt skattekammer at betræde, fortæller Jonas Thure Maltesen, der arbejder med at promovere lokalt produceret mad i virksomheden 360° Nord.

- Og da jeg tilfældigt mødte Hanne, bedst som jeg stod dér med havtornesaft om munden og på hænderne i hendes baghave, så vi straks lyset i hinandens øjne. En fælles glæde over noget så simpelt som naturen og smagen.

Så nu har Jonas Thure Maltesen og Hanne Koldkjær i fællesskab stablet en lille forretning på benene, så man kan købe de vestjyske havtorn i butikken 360° Nord i Torvehallerne i København.

Havtorn under sundhedsmæssig lup
Det kunne måske lyde som om, at havtorn er de rene mirakler. Og det er de måske også. Det skal nu undersøges af eksperter på Københavns Universitet.

- Vi vil undersøge de danske bærs mulige virkning på faktorer, der styrer appetitten og energiindtaget hos overvægtige danske mænd. Herudover hvordan måltider med havtorn virker på kroppens mæthedssignaler, som udløses i forbindelse med et måltid, fortæller Camilla Spagner på universitetet.

Havtorn er til sammenligning med andre bær, rigere på carotenoider og polyumættede fedtsyrer, men det præcise indhold afhænger meget af sorten, tilføjer hun.

Tidligere studier har indikeret, at havtorn kan virke mod en række sygdomme som diabetes, hjerte-karsygdomme, kræftrisiko, blodpropdannelse og inflammatoriske sygdomme, men der er for få studier på området til at konkludere noget om sundhedseffekten af de danske bær.

I dag, den 14. juni klokken 15, holder Jonas Thure Maltesen og Hanne Koldkjær Havtornens Dag i Torvehallerne i København. Der er rig mulighed for at smage på alskens lækkerier med de små orange syrlinger.

Morgenmad med havtorn

 • 100 g blendede havtornebær i 1,5 dl hyldeblomstsaft.
 • Saften hældes over 50 g groft valsede havregryn.
 • Herpå kommes 200 g skyr, hakkede mandler og blåbær.
 

Smoothie med havtorn

3-4 bananer
100 g frosne havtorn
250 g frosne jordbær / hindbær / blåbær
Evt. lidt juice eller vand

Blendes til en lækker smoothie.

 

 

Havtorn

havtorn
 • Oprindeligt stammer havtorn fra fra Nepal, men eksisterer i dag i det meste af Asien.
 • Havtornen er en op til tre meter høj busk med smalle lanseformede blade og kraftige torne på grenene.
 • Den danske havtorn vokser primært på skrænter og klitter tæt ved havet, idet den har brug for meget sol og kalkholdig jord.
 • Havtorn er en kønnet plante, det vil sige, at der findes hhv. hun- og hanplanter, hvoraf kun hunplanten bærer frugt.
 • Havtornens frugter er små orange bær med en diameter på 5-10 mm. I modsætning til mange andre frugter bliver havtornens bær siddende på planten, selv når de er modne. Dette gør høsten af havtornens bær noget vanskelig, ikke mindst på grund af de mange torne, der sidder på planten.
 • Man har i Kina brugt havtorn til fremstilling af medicin i mere 1200 år. Ligeledes  har man kunnet spore brugen af havtorn i Europa helt tilbage til 1500-tallet. Også i Europa blev planten primært anvendt til fremstilling af medicin mod blandt andet feber og mavesmerter.
 • Havtornens bær har et særdeles højt indhold af C-vitamin på gennemsnitligt 400 mg per 100g. Til sammenligning anbefales det, at en voksen person dagligt indtager 75 mg C-vitamin om dagen. Indholdet af C-vitamin svinger dog meget, alt efter hvor og under hvilke betingelser, havtornen har vokset. Derudover indeholder bærrene både A-, B-, og E-vitaminer, antioxidanter, Omega-7 fedtsyrer og kostfibre.
 • Havtornens bær er meget syrlige, og man spiser dem derfor ikke friske. De anvendes i mange forskellige retter, blandt andet kryddersnaps, saft, gele, sorbet-is, smoothies, og grød.

Kilde: Louise Lundgren Berg, Professionshøjskolen Metropol

 

ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 

Nyt fra dr.dk/sundhed

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sund mad > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.