Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Fem anerkendende råd plus gratis morgenmad er blandt ingredienserne i opskriften på at nedbringe sygefravær på hospitals-afdeling.

© REBOUNDMEDIA

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Sig farvel til sygefravær

19. okt. 2010 06.00 Sundhed

På mindre end to år har hospitalsafdeling på Rigshospitalet mindsket sygefraværet fra næsten 15 procent til under fire procent, skriver regionsmagasinet, Hovedsagen.

Nøgleordene har været: Gratis morgenmad, gratis frugt og massage, indflydelse på planlægning og en anerkendende ledelse. Og resultatet har været slående.

Neurointensivt Terapiafsnit på Rigshospitalet har ifølge magasinet udrettet et mindre mirakel. Her har afdelingen i løbet af to år ændret kulturen på arbejdspladsen markant: Fra primært at fokusere på problemer til en kultur, som i stedet tager afsæt i anerkendelse.

Ændringen i kulturen har givet tydelige resultater på bundlinjen, for afsnittet har sparet omkring 2.5 millioner kroner på årsbasis, fordi ændringen samtidig har resulteret i et  markant lavere sygefravær.

Det er afdelingssygeplejerske Søren Juul, som har været drivkraft bag den succes´en. Han siger til Hovesagen:

 - Det første, vi gjorde, var at spørge ind til medarbejdernes trivsel. Og med et meget klar svar fra dem (96,2 procent) om, at det var ”godt samarbejde med kollegerne",  som betød mest, var
der ikke langt til en beslutning om at rette fokus mod en mere anerkendende samarbejdsform. fortæller han til og fortsætter:
 - Fokus på problemer og årsager er i den grad vigtig på et hospital – i forhold til patienterne.
Men hvis dialogen medarbejderne imellem også hele tiden tager udgangspunkt i problemer og årsager, har det en uheldig virkning på medarbejderne.


Måden altså, at man gør det på
Søren Juul siger videre:
 - Så i stedet for, at en kollega for eksempel indleder et vagtskifte med at spørge: Hvorfor har du ikke gjort det og det?, spørger vi for eksempel nu: Jeg kan se, du har gjort mange gode ting allerede – er der en særlig årsag til, at du ikke har gjort…osv.

De store ændringer er ikke kommet fra den ene dag til den anden, men personalet har gjort en stor indsats for hele tiden at huske hinanden om de fem hovedpunkter i en anerkendende samtale:
-Del roser ud
· Giv feedback
· Vær posi tiv
· Lyt for at forstå
· I har brug for hinanden


Ugens buket

Og der bruges meget tid både i og udenfor møder at bruge den anerkendende dialog overfor hinanden. Ligesom man har indført en "Ugens buket", hvor en medarbejder - på anonymt tip fra kolleger - hver uge honoreres med en buket blomster, hvis vedkomemmende har gjort en særlig indsats.

Udover ”Ugens Buket” har man også indført gratis morgenmad, gratis frugtordning, mulighed for gratis massage og færre weekendvagter. Alt sammen efter ønske fra medarbejderne.

Den gratis morgenmad, gratis frugt og ”Ugens Buket” koster ifølge afdelingens beregninger, omkring et par hundrede kroner om dagen eller ca 75.000 kroner om året. Men pengene er hurtigt tjent hjem igen på lavere sygefravær og mindre personaleomsætning.

 - Alene ansættelsen af én ny sygeplejerske løber hurtigt op i 100.000 kroner, når vi regner
tid til oplæring af den nye medarbejder med. Og én sygedag koster os op mod 3.000 kroner, siger Søren Juul, og føjer til:
 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sund på arbejde

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.