Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
æble, sund mad, diæt, kur, frugt

Nyd hver en bid af æblet og få en anden oplevelse af det at spise med mindful spisning.

© colourbox

 

Skrevet af: 

 

Tab dig med mindful spisning

27. mar. 2011 08.17 Sundhed

Livsindstillingen mindfulness er tilsyneladende blevet det nye sort. Nu kan man også bruge det til at bekæmpe sin overvægt. Det handler om at være opmærksomt nærværende med maden, mens man spiser den, fortæller ernæringsekspert, Per Brændgaard.

Der kommer hele tiden nye regler for, hvordan man bør spise for at leve sundt og tabe sig, og det skifter lige så hurtigt som tøjmoden. Men i stedet for en hel masse regler og forbud skal vi flytte fokus, siger cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard.

- Det ene øjeblik skal man spise flere grøntsager, det næste øjeblik flere proteiner eller også skal man tælle kalorier eller spise efter madpyramiden. Lad os i stedet vende tilbage til den naturlige måde at spise på, som vi gjorde, da vi var nyfødte. Nyfødte spiser, når de er sultne, spiser til de er mætte og venter med at spise igen, til de er sultne, uddyber han.

Nyd maden
Han introducerer mindful spisning, som en måde at komme af med de overflødige kilo. Kodeordet er opmærksomhed omkring, hvordan vi spiser frem for skrappe regler og løftede pegefingre om, hvad, hvornår og hvor meget, vi spiser.

- Det grundlæggende problem er, at vi kommer væk fra vores egen kropsfornemmelse, når vi påfører os selv skrappe regler. Men man kan lære nogle teknikker til mindful spisning, hvor man bliver fuldstændig opslugt af sin mad og finder en intens nydelse i forbindelse med det at spise. For eksempel kan man øve sig ved at spise et æble. Man skal sætte tempoet ned, mens man spiser og mærke foranderligheden. Smagen af æblet ændrer sig fra mundfuld til mundfuld, og det skal man være opmærksom på, forklarer Per Brændgaard.

Mindfulness er oversat fra det oldindiske ord Sati, som betyder noget i retning af at huske nuet i nuet. Det handler altså om at træne sig i at huske at være nærværende.

Men hvad så hvis man finder nærvær i at spise flødekager og chips?
- Den mindfulde måde at håndtere overspisning på, er at overspise med vilje. Altså, det handler om at være opmærksom på selve sanseligheden og nydelsen ved at spise. Når autopiloten på den måde bliver slået fra, så går resten faktisk af sig selv. Men det kræver træning - opmærksomhedstræning.

Mindful spisning er en del af den internationale mindfulness-bølge. Det er altså en forening af mindfulness og spisning. Og det kan ifølge Per Brændgaard bruges i kampen mod de overflødige kilo.

- Mindful spisning slanker, fordi det gør det enkelt at spise mindre. Det gælder om at maksimere nydelsen ved al spisning. Og give slip, altså at holde op med at spise, når der ikke er nogen særlig nydelse længere. Når man koncentrerer sig om hver eneste mundfuld mad, så bemærker man, at smagen og nydelsen på et tidspunkt aftager til et niveau, hvor det ikke rigtig kan betale sig at spise videre, og så kan man jo lige så godt stoppe. I stedet for at overspise videre, mens man ser fjernsyn. Den afgørende forskel er, at man spiser mindre ved hjælp af nærvær og nydelse i stedet for fravær og forbud.

Per Brændgaard

  • Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring
  • Forfatter til bogen "Små skridt til vægttab – der holder" om de små forandringer i hverdagen, der giver varigt vægttab.
  • Kan findes på   www.perbraendgaard.dk.
 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Vægttab > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.