Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
tyk pige

Unge med overvægtsproblemer er bange for at skuffe, hvis de forsøger at tabe sig og ikke lykkes med det.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Unge taler helst ikke om vægttab

01. nov. 2011 16.00 Sundhed

Vi lader de overvægtige unge stå alene med vægttabet, mener læge Anders Lindelof, CFK, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling. Men i virkeligheden har de unge blot samme vaner som deres forældre, og samfundet gør det blot mere besværligt at leve sundt, mener han.

Anders Lindelof har i dag forsvaret sin ph.d. afhandling ved Institut for Folkesundhed ved Århus Universitet, som netop handler om ovenstående problematik.

Kun 62 procent af de svært overvægtige unge har en god selvvurderet trivsel, mens 85 procent af de normalt vægtige trives godt, viser helt nye tal fra en sundhedsundersøgelse, der er foretaget i Region Midtjylland og som offentliggøres i sin helhed om få uger.

I undersøgelsen har man spurgt knapt 7.000 unge mellem 16 og 24 år om deres sundhed og trivsel.

Bange for at skuffe
De negative tal overrasker ikke læge Anders Lindelof fra CFK, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland. Han har i mere end to år fulgt en flok unge og deres familier: 15 unge overvægtige og deres nærmeste familie er interviewet, og erfaringerne derfra er, at problemerne skyldes, at de unge ofte står meget alene med fedmen:

- De tør ikke fortælle, når de går i gang med vægttabet. De føler nemlig stor skam, hvis de igen skulle skuffe forældre og venner. En af de unge fortæller bl.a., at han hellere ville vælge en almindelig cola end en danskvand, fordi det ville rejse en række spørgsmål og måske også skuffelser, hvis han valgte anderledes, fortæller læge Anders Lindelof, CFK, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, og han fortsætter:

- Forældre og venner undlader at tale med den fede om vægttab. De ønsker ikke at støde den unge og tror ikke, de ønsker at tale om det. Når forældrene en sjælden gang imellem taler med deres børn om vægttab, er det altid som stikpiller.

Tabuet holder unge tykke
Anders Lindelof studier viser, at de overvægtige unge selv tager ansvaret på sig, og at de hver anden til tredje uge forsøger at tabe sig. Men de mangler støtte til at vedholde forsøget. I stedet bliver de af såvel venner og familie som alle andre ofte mødt af udsagnet: Tag dig sammen!

- Fede unge lever under et kæmpe pres. De fysiske tegn gør, at såvel forældre som alle andre på forhånd dømmer fede som uansvarlige individer, der har dårlig selvdisciplin, er dovne og måske endda lidt kejtede og ulækre, fortæller læge Anders Lindelof.

- Vi tænker sundhed som et individuelt valg og ser også fedme som et individuelt problem. De overvægtige unge bliver derfor ikke mødt med et åbent sind og anerkendelse på linje med andre sygdomme som for eksempel psykiske lidelser.

Et samfund indrettet til fedme
Anders Lindelof mener dog ikke, at fedme-epidemien kun er de unge og deres forældres ansvar. Samfundet opmuntrer ikke børn og unge til at føre en sund livsstil.

- Reklamer for usunde fødevarer målrettet børn og unge stiger støt samtidig med, at de kamufleres som sunde. Privatbilismen stiger støt, samtidig med at vejnettet i højere grad indrettes til biler end til cykler. Det er ikke længere naturligt at vælge de rette løsninger og leve sundt, og vores politikere bør derfor overveje om pengene ikke er bedre brugt på for eksempel cykelstier og sund mad på skolerne frem for på fedmeoperationer. Vores forskning kunne ligeledes tage udgangspunkt i praktiske samfundsmæssige tiltag, der over tid øger befolkningens lyst til at leve et sundere liv, siger Anders Lindelof.

Læs også

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Vægttab > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.