Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
dansemeditation

© Colourbox

 

Skrevet af: 

 

Dans dellerne af

11. nov. 2012 12.40 Sundhed

Sørg for, at du ikke bliver forstyrret de næste tyve minutter, ifør dig løst tøj, sæt CD'en på anlægget, skru op for lyden, lyt til instruktionerne og musikken, og giv dig hen i en danse-meditation. Den nye meditationsform skal hjælpe overvægtige med at tabe sig - men kan også bruges af alle andre.

Rigtig mange overvægtige har gennem tiden fået et meget distanceret forhold til deres egen krop, og de har svært ved at skelne mellem fx sult og stress. Og derfor får de et uhensigtsmæssigt spisemønster, fortæller centerleder Niels Viggo Hansen fra Københavns Universitets sociologiske institut:

- Men med meditation og mindfulness er det muligt at give de her mennesker så god en kontakt med deres egen krop, at de livsstilsomlægninger, som de skal lave for at tabe sig, bliver mulige. Pludselig oplever de, at man kan blive ven med sin egen krop, og at man kan have det sjovt med den.

Kend din krop
Niels Viggo Hansen arbejder med Københavns Universitets Delta-projekt, som kort sagt går ud på finde metoder, som hjælper overvægtige med at gennemføre vægttab og de livsstilsændringer, som er nødvendige for at tabe sig.

- Mange af forsøgspersonerne i projektet har tabt sig masser af gange, men har hver gang taget det hele på igen. Og derfor handler det om at give dem et andet - og tættere - forhold til deres krop, som gør, at det er muligt for dem at lægge livsstilen om.

Et element i Delta-projektet er mindfulness og meditation. Forskerne bad forsøgspersonerne om at meditere 2 x 20 minutter om dagen, hvilket viste sig at være rigtig meget, hvis de samtidig skulle have tid til at lægge motion ind i løbet af en dag.

- Så vi kombinerede det, således at forsøgspersonerne mediterer og motionerer samtidig. Og det er faktisk muligt at skabe en kropsbevidsthed, samtidig med at man danser, forklarer Niels Viggo Hansen.

Fed motionsform - især i regnvejr
CD'en "Mindfulness Moving" har tre dansemeditationer. En "grund-dansemeditation", en up-tempo og en down-tempo. En stemme på CD'en fortæller hvad man skal gøre, og under hele den tyve minutter langt seance ligger et musikstykke, der sine steder minder meget om techno.

Og det er med fuldt overlæg, forklarer Niels Viggo Hansen:

- Tempoet i musikken er meget vigtigt - de behagelige men rytmiske og gentagende lyde gør, at man bliver mere inspireret til at lytte til kroppen og bevægelsen - lyden er et hjælpemiddel mere end et stykke lytte-musik. Og så er tempoet selvfølgelig også så tilpas højt, at man får pulsen op og sved på panden.

Danse-meditationerne er ikke den eneste form for meditation, som forsøgspersonerne i Delta-projektet er blevet præsenteret for, der indgår også andre typer af meditationer.

Men især de yngre kvinder har taget godt imod danse-meditationerne.

- De synes, det er fedt. Især når det regner, og den der løbetur rundt om søerne ikke trækker særlig meget, slutter Niels Viggo Hansen, der også godt selv kan finde på at give sig hen i en danse-meditation på stuegulvet.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The operation has timed out

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Vægttab > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.