Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
Skiturister står i solskin på pisten.

Det er en god ide at forebygge hudskader, inden man drager af sted på skiferie. Men på turen er solcreme med høj faktor alfa og omega.

© Colourbox

 

Skrevet af: 

 

Huden lider, når du står på ski

10. feb. 2011 07.00 Sundhed Opdat.: 10. feb. 2011 07.12

Alper, solskin og glimtende hvide pister. Det er indbegrebet af en god skiferie. Og så lige en skøn drink på terrassen foran bjerg-bodegaen. Men pas på - skiferien kan være hård ved din hud, som både kan tørre ud og ligefrem blive syg af kræft. Så husk solcreme med høj faktor og undgå i øvrigt gin og tonic med lime. 

Den vigtigste forebyggelse mod solforbrænding på vinterferien er at bruge en solcreme med en høj solbeskyttelsesfaktor mod både UVA og UVB og smøre den på i et tilstrækkeligt tykt lag, forklarer læge og ph.d. i hudsygdomme Annesofie Faurschou.

- Man skal ikke gnide solcremen ind i huden, til den ikke kan ses længere, for så mister den sin effektive beskyttelse men derimod lægge et godt lag på huden og lade det tørre ind. Herudover kan den kolde luft på skiferien udtørre huden, så det er en god ide at have en fed fugtighedscreme med, som man kan smøre huden med, efter at man har været ude på pisterne.

Lige præcis om vinteren er de fleste danskere ekstra hungrende efter mere sol og lys, og da er huden paradoksalt nok allermindst parat til at kapere al den sol.

- Når solens ultraviolette stråler rammer huden, reagerer huden ved at forsøge at beskytte sig mod de skadelige stråler. Huden danner derfor mere pigment og øger tykkelsen af sit yderste forhornede lag. Der sker derfor en gradvis soltilvænning henover sommeren.

- I løbet af efteråret og vinteren aftager både pigmenteringen og tykkelsen af det yderste beskyttende hudlag, da huden ikke udsættes for sol som om sommeren. Når vi tager på skiferie er huden derfor for manges vedkommende nede på et nulpunkt hvad angår den naturlige beskyttelse, og så bliver den meget sart over for sollys. Det er også derfor fx soleksem hyppigere er et problem om foråret. Alt dette, i kombination med den kraftige bestråling man får i sydens bjerge direkte fra solen og indirekte fra refleksion i sneen, kan meget hurtigt gøre huden forbrændt, siger Annesofie Faurschou.

Man kan forebygge
Mange mennesker går i solarium op til en vinterferie for at forberede huden på solen, men det er faktisk ikke nogen særlig god ide. 

- Det kan ikke anbefales, da det øger risikoen for hudkræft og ælder huden. Man skal først og fremmest huske at købe en god solcreme. Det kan man gøre helt til sidste øjeblik. Hvis man er i lidt bedre tid kan man supplere med selvbruner. Daglige påsmøringer af selvbruner kan give en vedvarende grundbeskyttelse mod både UVA og UVB, som er sammenlignelig med den beskyttelse, man opnår efter flere gange solarium. Jo mere farve selvbruneren giver, jo bedre beskytter den. Solcreme er dog stadig alfa omega, siger Annesofie Faurschou.

Er der noget, man skal være opmærksom i forhold til kost og medicin?
Hvis man får medicin, skal man lige læse indlægssedlen en ekstra gang. Bestemte typer medicin gør nemlig huden lysoverfølsom. Det samme gør visse parfumestoffer, så man skal ikke putte produkter med parfumestoffer på huden, inden man tager af sted på ski. Desuden er det en dårlig ide at sætte sig til rette i solen og drikke store mængder gin og tonic, da tonic også indeholder et stof, som kan gøre huden lysoverfølsom. Det samme gælder lime. Ved lysoverfølsomhed kan huden blive enormt hurtigt og voldsomt forbrændt, og man kan efterfølgende få pigmentforandringer.

Huden lider, når det er koldt, fordi den kolde luft udtørrer huden, og det kan give irritation og forstyrrelser i hudbarrierefunktionen.

- Et andet problem er, at vi ikke mærker solen, når luften er kold. Det gør vi i varmen på stranden. I varmen begynder huden at stege, når vi opholder os i solen, hvilket minder os om at vi skal passe på. Den samme advarsel kommer ikke på skiferien, så vi skal selv være opmærksomme på faren for forbrænding, slutter Annesofie Faurschou.

Annesofie Faurschou

Annesofie Faurschou er læge og ph.d. i  dermatologi. Hun besvarer spørgsmål om psoriasis for huddoktor.dk

Se brevkassen

 

 

Gode hudråd til vinterferien

  • Pas på solen, selvom du ikke kan mærke den. Du bliver let forbrændt, og bestrålingen er ekstra kraftig i de snedækkede bjerge.
  • Smør dig med et godt lag solcreme.
  • Husk at beskytte dine øjne med solbriller, gerne nogle som lukker til i siden.
  • Brug læbepomade med solfaktor.
  • Brug fugtighedscreme, når du kommer hjem fra pisterne. Bliver du forbrændt, så kan kølende cremer fx. aftersun virke lindrende.
 

ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Vinter > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.