Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
mave

Fænomenet ballonmave får maven til at se gravid ud.

© colourbox.com

 

Skrevet af: Dorthe Boss Kyhn

 

Derfor bliver du oppustet

05. sep. 2010 08.00

Det kan da ikke passe, at jeg skal ligne en gravid i 7. måned, skriver en unge, slank kvinde til lægen. Men det gør rigtig mange mennesker i den vestlige verden, og det skyldes ganske enkelt vores livsstil.

Langt de fleste - især kvinder - kender til problemet ballonmave, eller sagt på anden måde: At være oppustet som en spærreballon. Det begynder ellers så fint om morgenen, når man står op, men så i løbet af dagen, så bare vokser og vokser maven for til sidt at nå dimensioner á la gravid mave i
7. måned.
 - Ikke nok med, at det er møg ubehageligt og gør ondt, men man kan jo heller ikke være i sit tøj, og rigtig mange er nødt til at slæbe sig hen på sofaen efter aftenmåltidet, fordi det er det eneste man kan holde ud, fortæller overlæge ved Tarmlaboratoriet på Nordsjællands Hospital i Helsingør, Dennis Raahave.

Han oplever, at stadig flere patienter opsøger ham, fordi de lider af oppustethed og det andet problem, som næsten altid hører sammen med fænomenet ballonmave: Forstoppelse!
- Jeg har lige haft en ung kvinde i behandling. Hun er slank og begynder også dagen med en fin flad mave, men om aftenen ligner hun ganske rigtig en højgravid kvinde. Så der er ikke tale om, at problemet skyldes, at hun er for tyk, og jeg kan da godt forstå, at hun, som hun forklarede, ikke kunne leve med at ligne en gravid.

Selvom diverse ugeblade er fulde af velmenende råd om, at man skal huske at drikke lunkent vand før morgenmåltidet eller tage diverse kure, så skal forklaringen ifølge Dennis Raahave findes ét bestemt sted:
- Lidelsen kaldes også trommesyge, og man kender det fra køer, som udvikler så mange gasarter i deres flere maver, at maven bliver udspilet som et trommeskind. Det er det samme, der sker for hos mennesker og ofte handler det om, at disse patienter også lider af forstoppelse. Man kan se på røntgenbillede af maven, hvor i mave- tarm systemet, der står afføring og får tarme og bugvæg til at blive så udspilede, at det lyder som en tromme, når man banker på mavens udspilede skind.

Ophobning af affaldsstoffer
- Mange oplever, at de har normal afføring, men ofte kan man se, at der hos de her patienter er en ophobning af affaldsprodukter i tyktarmen. De mange bakterier sætter gang i en gæringsproces, som udvikler en række forskellige luftarter: Kvælstof, brint, kuldioxid, methan og ilt. De her luftarter er lugtfri, men hvis der samtidig står fedtsyrer i tarmsystemet, så udvikles der en forfærdelig lugt - det kan man jo lugte, fordi når luften kommer ud som prutter, så lugter det som svovl eller harskt smør.

Mange tror så fejlagtigt, at luftarterne forsvinder af sig selv i løbet af natten. For næste morgen, så er maven flad igen og der er ro i maven. Hvor blev så luften af?
- Ja, den kommer ud som prutter, eller der sker det, at luftarterne i tarmene har et højere tryk og går derfor over i blodet til lungerne, så man udånder den ildelugtende luft. Mange taler om, at deres partner har dårlig ånde om morgen, og det skyldes altså, at man udånder denne dårlige tarmluft via munden. Ikke nogen rar tanke.

Men hvorfor er det så stort et problem for mange i den vestlige verden, og hvad skal man gøre ved det?
- Ja, det oplagte svar er selvfølgelig, at man skal komme af med luften. Slå prutter. Men det er der mange, der enten ikke vil eller  ikke kan. I visse tilfælde kan den eneste akutte behandling være at tage et lavement.
- Som regel er der en sammenhæng mellem forstoppelse og oppustet mave og en undersøgelse af den såkaldte passage-tid i tarmene vil fastslå, om der er tale om, at afføring ophober sig i tyktarmen og giver disse gener. Det er jo ofte et udtryk for en stillestående mave. Man behandler dels med medicin, som er med til at fremme peristaltikken og med mad, der har den evne, at det speeder tarmen op. Samtidig ordinerer vi masser af motion og væske - som tommelfingerregel skal du drikke et stort glas i timen. Hvis det her ikke hjælper, så kan man supplere med at tage et afføringsmiddel.

Dennis Raahave påpeger, at det er vigtigt, at man får det undersøgt, hvis man lider af forstoppelse. Nyere undersøgelser har nemlig vist en klar sammenhæng mellem forstoppelse og en senere udvikling af livsstilssygdomme som udposninger, polypper og kræft i tarmen.

 - Men ellers plejer jeg at sige, at vi skal tilbage og leve som urmennesket: Spise rodfrugter, bær nødder og grønt, lidt kød af og til og så masser af motion. Og så det vigtigste, som vi mennesker i den vestlige verden med stresset livsstil alt for ofte glemmer, at når man skal på toilettet, så skal man! Det er usundt at gå og holde sig og er noget, der for de fleste stammer helt tilbage fra barndommen.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.