Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Redigeret af: Mille Fridal Illemann

 

Værd at vide om kaffe

23. nov. 2010 15.00 

De fleste af os kender fornemmelsen af at have brug for et ordentligt skud koffein. Men hvad gør koffeinen egentlig ved kroppen og hvor meget kan vi tåle?

Videnskab.dk har talt med chefkonsulent John Christian Larsen fra DTU, Fødevareinstituttet om koffeinens vidunderlige virkning.

1. Hvad får man mest energi af at drikke?
- Når vi taler om at få energi i denne forbindelse, betyder det formentlig, at vi taler mængder af koffein. Hvis man drikker samme mængde af alle tre drikke, får man mest fra kaffe, men energidrikke som Red Bull indeholder altså også meget koffein, fortæller John Christian Larsen til Videnskab.dk

2. Hvad bliver hurtigst optaget i kroppen?
- Koffein fra drikke bliver optaget hurtigere, end hvis du f.eks. spiser fast føde eller en pille, som først skal 'falde hen', før koffeinen bliver tilgængelig. Så med mindre du har en kanyle, er det hurtigst at drikke det, konstaterer John Christian Larsen.

3. Hvor længe virker koffein?
- Det afhænger af personen. Koffein bliver absorberet ind i blodbanen og fordelt videre ud i kroppen. Man siger, at man efter en time til halvanden har den største koncentration af koffein i blodet, og så går der mellem tre og syv timer, før mængden er halveret, afhængig af hvordan man er skruet sammen, fortæller John Christian Larsen.
Et godt råd er at stoppe, hvis du får det dårligt af kaffen, forklarer eksperten.

4. Hvornår får man for meget koffein?
- Generelt siger vi, at vi ikke tror på toksiske effekter hos voksne, når koffeinmængden er under 400 milligram om dagen, så man skal ikke være bange for at drikke nogle kopper kaffe på grund af indholdet af koffein, fortæller John Christian Larsen.

For gravide og børn har sundhedsstyrelsen andre anbefalinger.

5. Kan man dø af at drikke for meget koffein?
Generelt set kan man ikke dø af at drikke kaffe. John Christian Larsen vurderer at man skal drikke op i nærheden af 80-100 kopper kaffe, hvis man skal tage en dødelig dosis, og så skal kopperne drikkes meget hurtigt efter hinanden.

Så vil du følge kaffeekspertens råd, kan du med god samvittighed drikke et par kopper kaffe om dagen, og husk at begrænse indtaget om aftenen, hvis du ikke vil have effekt af koffeinen, når du skal sove. Det er tæt på umuligt at opnå en dødelig dosis koffein fra kaffe, men eksperten anbefaler alligevel at stoppe kaffedrikkeriet, hvis du bliver dårlig.

Og så er det vist tid til en kaffepause!

Fakta om koffein

  • En liter stærk kaffe indeholder op mod 1000 milligram koffein. Insisterer man på at hælde en hel liter af det endnu stærkere espresso ned, ryger man op på den tredobbelte mængde.
  • En liter energidrik indeholder 320 milligram koffein, altså omkring en tredjedel af en liter kaffe
  • En liter cola rummer lidt mindre end 100 milligram koffein, altså omkring en tiendedel af en liter kaffe.

Kilde:  chefkonsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet. Videnskab.dk

 

 
 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.