Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
øje

© Colourbox

 

Skrevet af: Dorthe Boss Kyhn

 

Når de sorte rande tager magten

23. mar. 2011 06.02 Sundhed

Hvorfor er nogle mennesker mere plaget af sorte rande under øjnene end andre, og hvad gør man, hvis man er så plaget, at spejlbilledet mest af alt ligner et spøgelse med sorte huller som øjne? DR Sundhed har sendt spørgsmålene videre til hudspecialisten.

Annesofie Faurschou er hudlæge og bestyrer også brevkassen Huddoktor.dk. Hun forklarer om rande under øjnene:
 - Huden er meget tynd over det nedre øjenlåg, og under huden ligger kun et fint lag fedt. Farven, der er ophav til rande under øjnene, kommer fra de blodkar, som ligger under hud og fedtlag. Og blodkarrene træder tydeligt igennem, netop fordi huden er så tynd og gennemskinnelig.

Men kan de soves væk?

 - Mangel på søvn giver ikke direkte rande under øjnene, selvom det er en udbredt opfattelse. Det er derimod den bleghed, der opstår i ansigtet som følge af søvnmangel. Blegheden er med til at forstærke kontrasten af den resterende ansigtshud, så randene under under øjnene ser værre ud end normalt. Det samme kan gøre sig gældende, hvis man bliver bleg på grund af sygdom.

 - Desuden er der som med det meste andet et arveligt element, så nogle har tydeligere rande under øjnene end andre. Når huden bliver tyndere eller ved tab af fedtlaget under huden, så øges gennemskinneligheden af huden, så blodkarrene bliver endnu mere tydelige. Rande under øjnene fremstår også kraftigere ved øget pigmentering af huden lokalt ved øjnene, hængende nedre øjenlåg eller fordybning under øjnene, som er aldersbetinget og kan give en skyggevirkning. Men også atopisk eksem, rygning, allergi og gniden i øjnene kan være medvirkende årsag.

Men hvad kan man gøre ved det?

- Det afhænger af  årsagen. Man kan forsøge at bibeholde en frisk ansigtskulør gennem søvn og sund levevis. Desuden kan man bruge dækkende kosmetik - eksempelvis concealers. Nogle forsøger at køle deres øjenomgivelser, som kan få blodkarrene til at trække sig sammen, men effekten er desværre sparsom og kort. 

- Mange bruger eksempelvis agurkeskiver på øjnene, og man kan godt opnå en forbigående bedring i farven. Desuden kan det på samme måde dæmpe hævelsen af øjenlåg for eksempel lidt hævede "morgenøjenlåg". Kølingen kan man også få på andre måder, ærteposer fra fryseren med viskestykke om eller lignende. Men jeg tror folk er særligt glade for agurker, fordi de dels bare kan skære et par kolde skiver og lægge sig på sofaen med dem og slappe af i 10 minutter - dels fordi der er så højt vandindhold i agurker, så man samtidig får fugtet huden og den føles dejlig blød bagefter.

 -  Solbeskyttelse er også vigtig ved øget pigmentering. Folk som er generet af hængende øjenlåg med poser under øjnene, fordybninger under øjnene eller pigmentforandringer vinder desuden nogle gange en smule ved kosmetiske behandlinger og operationer, men som med alle andre indgreb er der risici tilknyttet. Man skal dog gøre sig klart, at man desværre ikke kan forhindre en vis grad af rande under øjnene.

Annesofie Faurschou

Annesofie Faurschou er læge og ph.d. i  dermatologi. Hun besvarer spørgsmål om psoriasis for huddoktor.dk

Se brevkassen

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Artikler

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.