Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
tang

Der skal tang til, hvis man skal tabe sig, viser ny dansk forskning. Men vent lige med at kaste dig over strandens tang, det skal nemlig være de såkaldte brunalger, der skal til - og helst som fiberdrik.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Tab dig med tang

06. dec. 2011 10.45 Sundhed

Tang er måske fremtidens slankemiddel. Et nyt forskningsprojekt fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet viser nemlig, at kostfibre fra brunalger styrker mæthedsfornemmelsen, så man spiser mindre og taber sig mere.

Vi har længe vidst, at en fiberrig kost gør det lettere at holde vægten. Det nye ph.d.- projekt viser, at kostfibre fra brunalger, de såkaldte alginater, er særligt gode til at skabe en slags 'kunstig fylde' i mavesækken.

- Vi har gennem tre år undersøgt, hvilken effekt det har at indtage alginater i forskellige doser. Vi kan påvise, at de raske forsøgspersoner, som indtog alginater og samtidig måtte spise så meget de ville, følte sig mindre sultne og spiste mindre i forhold til de forsøgspersoner, som ikke fik fiberdrikke med alginater, siger ph.d.- studerende Morten Georg Jensen, som sammen med sine kolleger står bag resultaterne.

Gelé fylder maven
96 overvægtige mænd og kvinder deltog i forsøget, der varede 12 uger. 48 forsøgspersoner drak en specialfremstillet fiberdrik med alignater tre gange dagligt før hvert hovedmåltid som tilskud til en energi-reduceret kost. De øvrige 48 forsøgsdeltagere drak en placebodrik uden alginater.

For de 80 forsøgspersoner, der gennemførte studiet, så man et betydeligt større vægttab med alginat-behandling sammenlignet med de forsøgspersoner, der drak en tilsvarende drik uden alginat.

De forsøgspersoner, der drak fiberdrikken med tang tabte sig i gennemsnit 1,7 kilo mere i forhold til placebo-gruppen.  Ifølge forskerne skyldes vægttabet primært et fald i fedtprocent.

- Vægttabet skyldes formentlig, at alginaterne danner en gelé i mavesækken, som styrker signalerne fra mave-tarmkanalen til hjernen om, at man er mæt, fordi gelen optager plads i maven. De overvægtige forsøgsdeltagere har derfor spist mindre, end de plejer, siger ph.d.-studerende Morten Georg Jensen.

Modvægt til junk
Den voksende fedmeepidemi kræver forskning og udvikling af nye kosttiltag som modvægt til den lette adgang til store mængder energirige fødevarer døgnet rundt:

 - Hvis man spiser mere mad, end man forbrænder, medfører det en ubalance i kroppens energiregnskab. Det kan på sigt føre til vægtstigning. Derfor er det vigtigt, at nye kosttiltag kan forbedre vores kontrol over sultfølelsen og begrænse madindtaget, understreger Morten Georg Jensen.

Forskerne håber, at forskningsresultater kan bane vej for nye behandlingstilbud til overvægtige. Der findes endnu ingen lignende fiberdrik på markedet.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.