Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Stevia rebaudiana Bertoni kommer oprindeligt fra de sydamerikanske regnskove, hvor Guarani-befolkningen har brugt planten til medicinske formål i over 1500 år.

© colourbox

 

Skrevet af: Sara-Cirkeline Ertbølle

 

Nyt plante-sødestof nu på hylderne

16. feb. 2012 06.02

Hvis du har svært ved at leve uden alt det søde, men synes sukker er for kalorieholdigt og sødemidler for kunstige, er der nu et nyt alternativ på supermarkedshylderne.

I slutningen af 2011 godkendte EU sødestoffet steviol glycosid til brug i mad og drikke, og dagligvarebutikkerne har været hurtige til at få produktet på hylderne.  

Steviol glycosid er udvundet af den sydamerikanske plante Stevia rebaudiana Bertoni, som er op til 450 gange sødere end sukker.

Ingen dokumenterede bivirkninger

Lektor Per Bendix Jeppesen fra Aarhus Universitetshospital har forsket i den sydamerikanske plante, og han er meget positiv over for det nye sødestof på markedet.

- Folks forhold til kunstige sødestoffer er meget negativt, men man kan ikke helt tydeligt sige, om kunstige sødestoffer reelt er farlige, fordi forskningen viser meget forskellige bivirkninger ved dem. Indtil videre har man ikke kunnet konstatere bivirkninger ved brug af stevia, siger Per Bendix Jeppesen. 

Per Bendix Jeppesen gør også opmærksom på, at stevia har været brugt i Japan siden 1970'erne, hvor det er blevet utrolig grundigt gennemtestet. 

Pas på med alt det søde

Ernæringekspert Preben Vestergaard Hansen og bachelorstuderende Louise Lundgren Berg, begge fra Professionshøjskolen Metropol, har gennemgået litteratur om stevia og er mere skeptiske over for den lille plante. 

- I en moderne ernæringstid er sukker blevet noget, man skal spare på, og der kommer den her plante ind. Et af problemerne med at bruge sødestoffer er, at man vænner folk til hele tiden at skulle have noget sødt, siger Preben Vestergaard Hansen. 

Stevia påvirker ikke blodsukkeret så meget som almindeligt sukker og er helt kaloriefrit. Alligevel mener Preben Vestergaard Hansen, at du generelt skal være varsom med at bruge sødestoffer, også selvom de kommer fra en plante.

- Blodsukkeret stiger ikke så meget, når du bruger sødestoffer som stevia. Det kan derfor snyde hjernen til at ville have mere sødt, og at ville have mere sødt påvirker appetitreguleringen, siger Preben Vestergaard Hansen og pointerer, at de officielle anbefalinger er, at du slukker tørsten i vand, ikke i cola-light.

Som sukker uden kalorier

Forsker Per Bendix Jeppesens undersøgelser viser dog, at stevia, med hensyn til mæthedsfornemmelsen, er et bedre alternativ end de andre sødestoffer. Stevia opfører sig nemlig næsten som almindeligt sukker og stimulerer mæthedscentrene i hjernen - bare uden kalorier.

EU har ikke godkendt selve planten Stevia rebaudiana Bertoni til brug, men kun det udvundne stof steviol glycosid.

Mere om stevia

  • Steviol glycosid, som er det udvundne sødestof fra stevia-planten,  er 300 - 450 gange sødere end sukker. I 0,5 liter sodavand er der cirka 50 gram sukker. For at opnå samme sødme, kan sukkeret i 0,5 liter sodavand erstattes med 0,1 gram steviol glycosid.
  • Det godkendte sødestof kan købes herhjemme under navnet "Stevia."
  • Steviol glycocid har E-nummeret 960.
  • Coca-Cola og Pepsi bruger sødemidler udvundet af stevia på det amerikanske og det asiatiske marked.
 

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Artikler

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.