Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
ingefær

Ingefær er højt besunget for sin smag og sundhed, men der skal flere undersøgelser til for at finde ud af, om den knoldede rod har magiske egenskaber.

Foto: Colourbox

 

Skrevet af: Dorthe Boss Kyhn

 

En knold med masser af magi

24. feb. 2012 06.06 Sundhed

Sundhedsredaktionen fik et spørgsmål fra en bruger, som gerne vil vide, om det kan passe, at hun har observeret en bedring i sine ømme hofter efter hun er begyndt at drikke ingefær-te.

Brugere spørger videre:
" Jeg vil gerne vide, om man kan få for meget ingefær? Jeg drikker ingefær the hver dag. Men jeg har opdaget, at mit tis er blevet meget gult efter jeg er begyndt på det. Jeg er god til at drikke vand, så det er ikke fordi jeg er dehydreret.
Min ingefær the er bare 4-5 skriver frisk ingefær med skræl på, som jeg hælder kogende vand over og lader trække. Men - jeg har lige brug for at vide, at jeg ikke skader mig selv ved det. Kan I hjælpe mig?"

DR Sundhed har fluks sendt spørgsmålet videre til to eksperter på området - Kandidat i Human ernæring Preben V. Hansen og bachelorstuderende Louise Lundgren Berg , begge fra Professionshøjskolen Metropol. De har dukket lidt ned i videnskaben og har følgende kommentarer:
-Ingefærroden er blevet dyrket, og brugt i madlavning, i Indien og Kina i mange tusinde år, dog er dens oprindelse ukendt.
Herhjemme er ingefær blevet brugt som smagsgiver i kager, sodavand og andre søde sager i mange år, men indenfor de seneste år har ingefær samtidigt vundet indpas som naturlægemiddel, med blandt andre Gigtforeningen som forbeholden fortaler.

Frisk ingefær bruges som alternativt behandlingsmiddel af akut bakteriel dysenteri, skaldethed, malaria, giftige slangebid, gigt, migræne, kvalme og tandpine med vekslende held.
Food and Drug Administration i USA har sat den anbefalede øvre grænse for indtag af ingefær til 2 gram per kilogram kropsvægt per dag, alt derover betegnes som overdosis.

De fleste mennesker oplever ingen bivirkninger ved indtag af ingefær, dog kan nogle opleve milde bivirkninger, herunder halsbrand, diarré, og generelt ubehag i maven.  Når ingefær påføres huden, kan det forårsage irritation.
Medicin, der hæmmer blodpropper (antikoagulerende / antiblodpladelægemidler) interagerer med ingefær. Ingefær virker blodfortyndende og kan derfor virke forstærkende på disse midler. Man bør undgå overdreven indtagelse af ingefær som bløderpatient.

Den ingefær man normalt køber hos købmanden farver ikke urinen. Men vild ingefær indeholder Aristolochiasyre, et stof, der har en negativ indflydelse på nyrerne. Et symptom på Aristolochiasyre-udløst sygdommen er blod i urinen, hvilket kan gøre urinen betydeligt mørkere i farven.  Normalt spiser man ikke vild ingefær og det er svært at komme i besiddelse af, dog ses det ofte brugt i kinesisk naturmedicin.

Konklusionen må være at spørgeren bør kontakte sin læge, da det velsagtens ikke har noget med ingefæren at gøre.

Gigtforeningen mener

Enkelte videnskabelige studier af god kvalitet tyder på at tilskud af ingefær kan gavne personer med slidgigt. Det er bl.a. vist, at ingefær muligvis kan mindske lettere smerter samt øge bevægeligheden ved slidgigt i knæ og hofter.   Der er dog behov for flere og længerevarende studier af god kvalitet. Usikkerheden ved resultaterne består bl.a. i, at det er svært at skjule for forsøgspersonerne, om de får ingefær eller et snydepræparat pga. ingefærs kraftige smag.
Der skal forskes mere for at finde den optimale dosis. Videnskabelige undersøgelser af acceptabel kvalitet har benyttet daglige doser af ingefær ekstrakt på 250-510mg.

 

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.