Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
hashryger

Det er en skidt idé at ryge hash af flere grunde. En af dem er, at din IQ falder, viser ny undersøgelse.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Din hjerne tager varig skade af hash

28. aug. 2012 06.00 Sundhed

Man husker dårligere, og intelligenskvotienten falder markant. Man får også sværere ved at planlægge og at lave flere ting på en gang, hvis man ryger meget hash, før man er fyldt 20 år, viser ny undersøgelse. Det skriver videnskab.dk.

Mange år efter man har kvittet cannabissen, fungerer hjernen stadig dårligere end normalt, konkluderer det internationale forskerhold, der har fulgt over 1000 personer i 38 år - fra de blev født i 1972-1973 til i dag.

Testpersonerne kommer fra byen Dunedin på New Zealands syd-ø.

Hjerneforskerne fik de newzealandske testpersoner til at løse en intelligenstest, da var 13 år og endnu ikke havde prøvet at ryge hash. Mere end 20 år efter, da de var fyldt 38 år, målte forskerne igen deres intelligenskvotient.

Afhængige teenagere
Nogle af testpersonerne røg så meget hash, mens de var teenagere, at de blev afhængige, før de fyldte 20 år. Andre begyndte først at ryge som voksne. Resten har sjældent eller aldrig inhaleret en joint. Og undersøgelsen konkluderede:

  • Intelligenskvotienten (IQ) var i gennemsnit faldet med 6-8 point hos dem, der røg hash flere gange om ugen, før de fyldte tyve år.
  • IQ var ikke faldet hos personer, der først var startet med at ryge hash, efter de var fyldt tyve år.
  • Testpersoner, der røg mange joints før de fyldte 20 år, havde stadig en lavere IQ som 38-årige, selv om de for længst havde kvittet cannabissen.

Husker dårligt som voksen
Hampen skader også andre vigtige hjernefunktioner, viser den nye undersøgelse: De testpersoner, der havde et hashmisbrug som teenagere, husker dårligere og har sværere ved at multitaske som voksne, fandt forskerne ud af ved at interviewe deres tætte venner og familiemedlemmer.

- Det er forskere, der tidligere har leveret banebrydende resultater, og man kan roligt sige, at de her folk, de tjekker deres ting. Det er første gang en så omfattende undersøgelse viser, at intelligensen tager varig skade, hvis man ryger hash som teenager, siger Anders Gade, der er lektor i neuropsykologi på Københavns Universitet i en kommentar til undersøgelsen.

Ikke færdigudviklede hjerner
De unge newzealændere har sandsynligvis taget varig skade af at ryge cannabis, fordi deres hjerner stadig er i gang med at udvikle sig, forklarer Anders Gade videre.

- Teenageres hjerner er ikke færdigudviklede, derfor er de mere sårbare over for stoffer. Dyreforsøg har vist, at den voksne og færdigudviklede hjerne kan modstå mere, siger han til Videnskab.dk.

Forskerne bag undersøgelsen kommer fra King's College i England, University of Otago i New Zealand og Duke University i USA. De er tilknyttet det internationale forskningsprojekt Dunedin Multidisciplinary Health and Development Research Unit, der har base på University of Otago i New Zealand.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.