Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
 
 

Skrevet af: 

 

Haver kan helbrede

21. maj 2011 11.00 Sundhed

Grønt er godt for øjet, siger man. Og der er faktisk noget om snakken. Folk med stress, kræft, Alzheimers og andre sygdomme kan få det bedre af haveterapi. Flere steder dukker de såkaldte terapihaver op.

Når man arbejder hårdt og intenst, så bruger ens hjerne rigtig meget krudt på at sortere indtryk. Hvad er vigtigt og kan bruges i mit arbejde? Og hvad er uvigtigt og skal sorteres fra? Det er hårdt for hjernen at sortere indtryk dagen lang. Og måske også om natten.

Når man kommer ud i naturen, så skifter hjernen gear og bruger mere krudt på at scanne området. Og det er en helt anden måde at arbejde på for hjernen.

- Man har påvist, at mennesker i løbet af et splitsekund kan scanne nye omgivelser for, om det er et godt og trygt sted at være, eller om det er utrygt. Er der for eksempel meget mørkt, så signalerer det for de fleste utryghed. Mens hvis der er mulighed for udsyn, træer man kan flygte op i, mulighed for skygge, vand i nærheden, og hvis der lugter godt og friskt, så er det for de fleste mennesker tryghed, forklarer Ulrika Stigsdotter, hun er lektor på Skov og Landskab på Københavns Universitet, og hun forsker i naturens terapeutiske muligheder.

- Langt de fleste opfatter savanne-natur som godt og trygt. Og det viser sig, at hvis ens hjerne ganske længe har været sporet ind på at sortere, så kan den få et pusterum ved at komme ud i naturen, hvor den skal arbejde helt anderledes. Og det kan give fornyet energi til atter at gå i "sorterings-mode".

Kom stress til livs i en have
Ganske snart tages første spadestik til terapihaven Nacadia i Arboretet i Hørsholm. Det er en terapihave med ganske særlig overvågning - den skal nemlig bruges i forskningsøjemed, for hvorfor er det, at terapihaver virker på patienterne? Og hvordan skal en terapihave se ud for at virke?

- Når man er syg, så ser man omgivelserne på en anden måde, end hvis man er rask. Og det afhænger i høj grad af, hvilken sygdom patienten lider af. En have bygget til stresspatienter ser helt anderledes ud end en have til Alzheimers patienter, forklarer Ulrika Stigsdotter, der er lektor projektleder bag haven i Hørsholm, som åbner til efteråret.

Det er meget vigtigt, at haven er bygget op, så den passer til den rehabiliteringsproces, som patienten skal igennem.

- Stress-patienter har brug for, at haven er artsrig, vild og tryg. Hvis man er rigtig hårdt ramt af stress, så vil man helst være alene og meget fysisk tæt på naturen. Så her skal haven give mulighed for, at man ikke møder eller taler med andre. Der skal være mulighed for at sidde eller ligge ned i naturen, og så må der meget gerne være dyr, som man kan komme tæt på, forklarer hun.

Når stress-patienten så får det lidt bedre, vil man gerne have mulighed for at kunne kigge på andre mennesker, og senere i forløbet vil man gerne kunne være sammen med andre og deltage i nogle fælles projekter.

- Og så er det meget vigtigt, at kravniveauet er meget lavt. Der skal fx. ikke være en meget ordentlig køkkenhave, hvor planterne står på snorlige rækker, og hvor selv det mindste ukrudt skæmmer billedet. Det stresser nemlig, siger Ulrika Stigsdotter.

Hun peger også på, at stress-ramte har brug for et formsprog, der nemt at tolke, og som ikke giver anledning til misforståelser. Bygninger eller bænke i haven skal ikke have mystiske og svært afkodelige former.

- Og frem for alt skal der ikke være kiosker, lamper og andet, der ansporer til, at man er sammen med andre mennesker.

Haveterapi året rundt
Terapihaven i Arboretet i Hørsholm skal bruges i forskningsøjemed, så eksperterne kan få mere evidens for, hvad det er, der virker, og hvad der ikke gør. Stress-patienter kan blive henvist til et terapiforløb i haven, som varer 10 uger, fire dage om ugen, tre timer om dagen.

- Det er meget vigtigt for forløbet, at det foregår i samarbejde med psykologer og læger, der er uddannet i arbejdet med haveterapi. Og så med gartnere, som kender haven rigtig godt, og som kan præsentere patienterne for, hvad haven kan tilbyde den pågældende dag. Er der for eksempel noget, der skal sås eller plantes eller beskæres, så kan patienterne være med til det, sammen med deres terapeut, forklarer Ulrik Stigsdotter.

Når man ser en terapihave for sig, så vil de fleste nok visualisere en grøn have under en høj blå himmel og solskin. Men når man bor i et land med flest gråvejrsdage, så holder den forestilling ikke helt. Derfor er der også planer om et kæmpe stort drivhus i haven, som skal rumme de samme muligheder som haven.

- Drivhuset er fyldt med planter, det er inddelt i små rum, hvor man kan være alene, og hvor man samtidig kan få en hel masse sollys ind gennem øjnene. For det er også en del af behandlingen. Og så er der i drivhuset lige som i haven arbejdet med vand. Det er nemlig også en vigtig del af haveterapien, både noget stille vand, der spejler naturen omkring, og noget aktivt vand der giver lyd, siger Ulrik Stigsdotter.

Ideen om terapihaver stammer fra USA og England, og den opstod efter Anden Verdenskrig, hvor man oplevede hjemvendte soldater, der havde store psykiske problemer oven på krigen. Da fandt sygeplejerskerne ud af, at haver havde en helende virkning på soldaternes hårdt prøvede psyke.

Ro på og tid nok
Tom Christensen fra Tåstrup led af stress og blev behandlet på Odsherred Terapihave. Han oplever mange af de ting, som Ulrika Stigsdotter fortæller.

- Det var meget vigtigt, at der ikke var noget pres eller nogen forventning om et konkret resultat af arbejdet i haven. Haven gav mulighed for at slappe af kreativt. Og så gav det mig en ro, at der var et døgnskema, så alt var forudplanlagt. Det gav min hjerne fuldstændig ro.

Ro var i det hele taget alfa og omega i Tom Christensens ophold i Odsherred Terapihave. Ro og tid nok. 

- Og så var det uforpligtende samvær med de andre vigtigt. Det var rart at møde andre i samme båd og kunne være sammen med dem i det tempo, man selv kunne overkomme.

Han fremhæver stilletiden. Det, at man kan være sammen med andre mennesker uden at skulle forholde sig til dem og kommunikere med dem som meget vigtigt.

Mød Tom Christensen i Det Gode, Det Sunde og Det Virk'lig Sjove på P4 lørdag 12.15-14.

Det grønne helbreder

Haveterapi er den bedste medicin mod stress. Det viser bl.a. svenske erfaringer. I sommeren 2011 får Danmark en terapihave anlagt efter den nyeste forsknings principper

 

Læs også

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 

Send hjernen på sommerferie

Sommerferien står for døren. Og hvis vi skal få samlet energi, er det vigtigt at vi nøjes med at udleve vores egne, og børnenes drømme, mener Peter Qvortrup Geisling.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Lev uden stress > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.