Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© colourbox

 

Skrevet af: Peter Qvortrup Geisling

 

Man kan dø af stress

23. jan. 2012 06.00 Sundhed

1.400 danskere dør af stress hvert år, og ifølge WHO bliver stress en af de væsentligste kilder til sygdom i 2020. Så måske bør du bruge det nye år til at give dit liv et serviceeftersyn, og begynde med at spørge dig selv, hvordan du i virkeligheden har det.

I den seneste udgave af Ugeskrift for Læger skriver professor Per Bech, at "udmatningssyndromet", som langvarig stress også kan betegnes, er placeret forkert i det danske diagnosesystem. Det bliver revideret i 2015, men inspireret af de dugfriske stressartikler fra ugeskriftet, får du hermed de seneste bud på forebyggelse, behandling og advarselstegn, når det handler om langvarig stress.

Det er kemi det hele
Søvnproblemer, fysisk træthed, problemer med hukommelsen, nedsat lyst til sex og en tristhed, du ikke kan forklare; det kan være nogle af advarselstegnene på, at din hjerne har været på overarbejde for længe. Og det er kemi det hele.

Forestil dig, at din hjerne bliver bombarderet med alt mange krav i halve og hele år. Det kan være på privatlivets front, det kan være i arbejdslivet. Måske er det en kombination. Alle de mange påvirkninger ender i den sidste ende i hjernen i det center, der hedder hypothalamus. Det er der, vores følelser sidder.

Den overophedede hypothalamus sender besked videre til hypofysen, der sidder lige under hjernen. Nu sender hypofysen et hormon via blodet ned til binyrerne. Det får binyrerne til at producere stresshormonet kortisol, og det kommer via blodet tilbage til hjernen. Og når din hjerne er blevet forgiftet af dit eget stresshormon kortisol, så er det, at de mange symptomer på langvarig stress dukker op.

Symptomerne på stress er med andre ord din hjernes forsøg på at råbe dig op. De advarselstegn er den vigtigste telefonopringning, du får hver dag. Så lyt til dem.

Advarselstegn på langvarig stress

De vigtigste følelsesmæssige advarselstegn:

 • Tristhed. Ingen glæde ved at holde fri.
 • Bekymring. Indre uro. Angst. Usikkerhed. Let til at græde. Man føler sig værdiløs.
 • Irritabilitet. Arrogance, påståelighed og vrede. Nedsat humoristisk sans.
 • Psykisk træthed. Hukommelsesbesvær.

De adfærdsmæssige advarselstegn:

 • Man holder sig for sig selv. Er indesluttet og undgår ansvar.
 • Øget brug af stimulanser; eksempelvis kaffe, cigaretter, alkohol og stoffer.
 • Nedsat præstationsevne. Mange sygedage.
 • Problemer på arbejdspladsen. Manglende overblik. Ubeslutsomhed. Mange konflikter.
 • Lovovertrædelser; eksempelvis butikstyverier og trafikforseelser.

De fysiske advarselstegn på langvarig stress:

 • Hovedpine. Smerter. Svimmelhed. Spændinger i nakken.
 • Nervøse tics. Rysten på hænderne. Hjertebanken.
 • Fysisk træthed.
 • Man behandler sig selv med håndkøbsmedicin.
 • Søvnløshed.
 • Mavesmerter, diarré eller forstoppelse.
 • Seksuelle problemer.

Kilde: Ugeskrift for Læger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovenstående tegn på stress kan naturligvis også bare være karaktertræk, man altid har haft eller symptomer på noget helt andet, men søvnløshed er særlig vigtig. Søvnløshed kan skyldes, at du dyrker for lidt motion eller spiser for meget sukker inden, at du skal sove, men den mest almindelige årsag til søvnløshed i Danmark er langvarig stress.

Tankemylder vækker dig
En langvarig belastningsreaktion har gjort, at "din mentale rygsæk" er fyldt op, og når du har sovet nogle få timer, vågner du ved, at tankemylderet kører rundt i hjernen igen. Undersøgelser tyder på, at mange danskere sover bedre fra fredag til lørdag end fra søndag til mandag. Ansvarsfølelsen og den kommende uges forviklinger begynder allerede at melde sig søndag eftermiddag hos mange.

Vi ser langt flere, der går ned med stress i dag end for 30 år siden. Det skyldes, at tempoet i samfundet er skruet op; at effektiviteten på arbejdspladserne er øget, og at danskernes forventninger til privatlivet er eksploderet. Som Johannes Møllehave siger: "Der er næsten ingen fattige mennesker i Danmark. Den mest udbredte form for fattigdom er misundelse over ting, som naboen har, man ikke selv har."

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 

Send hjernen på sommerferie

Sommerferien står for døren. Og hvis vi skal få samlet energi, er det vigtigt at vi nøjes med at udleve vores egne, og børnenes drømme, mener Peter Qvortrup Geisling.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Lev uden stress > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.