Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© colourbox

 

Skrevet af: 

 

Delebørn har brug for fortrolige voksne

21. okt. 2012 09.23 Sundhed

En omsorgsfuld og lyttende voksen kan forandre livet for et barn i krise. Hvis ens forældre er ved at blive skilt - eller ER blevet skilt - og der er en anden voksen, som holder af en, der vil lytte og hjælpe, så er man godt på vej til at komme videre.

Det er vigtigt for et skilsmissebarn at finde fortrolige voksne at tale med. Det kan være en pædagog eller lærer, eller det kan være bedsteforældre eller kammeraters forældre, siger Anna Prip, der er familieterapeut med fokus på børn i krise.

- Vigtigt er det i hvert fald, at det er en voksen, som barnet er vant til at være sammen med på dagligdags plan, og som holder af barnet. Så kan man faktisk få en livsforandrende betydning for barnet, forklarer hun.

Ulempen ved lærere og pædagoger er dog, at de samtidig har en form for magtposition over for barnet, og det kan især være en ulempe for teenagere. Men her kan en tidligere lærer fra de yngre klasser få en stor betydning.

- Det, som en fortrolig voksen kan give et barn i krise, er at lytte. Gentagne gange. Stå til rådighed og ikke mindst selv vende tilbage og spørge ind til, hvordan barnet har det. Det er ikke nok at sige, at "du kan altid komme til mig", for så gør barnet det ikke. Den fortrolige voksne skal blive ved med at tage initiativet.

Spørg og lyt
Det er faktisk meget simpelt: Det handler om at spørge, hvordan barnet har det, og lytte til det svar, som barnet giver. Og så skal man kunne rumme, at barnet siger ting som: "Far er en idiot", eller "Det er synd for mor" eller at barnet er rasende over, at det er blevet bragt i den situation.

- Det, man IKKE skal gøre, er at sige "det forstår jeg godt". Så lukker barnet helt ned, for selvfølgelig kan en voksen ikke forstå, hvordan det er at være et barn, hvis forældre lige er blevet skilt, siger Anna Prip.

- Spørg hellere ind til helt konkrete ting som: "Hvordan foregår det hjemme hos din far og hjemme hos din mor? Hvor tit er du det ene og det andet sted? Hvad gør du med dit eller dat, fx din hund eller din hest, når du bor to forskellige steder? Hvor skal du holde jul?" Helt konkrete ting i barnets liv.

- Eller spørg til følelserne: "Hvordan føles det at være dig lige nu?" Så siger de først øh og kan ikke rigtig svare, men lyt ordentligt efter, for så begynder de alligevel at fortælle.
Det, som er vigtigt for barnet, er følelsen af at have nogen at bære oplevelsen eller smerten sammen med.

- Det mest livsforandrende for barnet er, at der er en anden, der deler dets smerte.

Hold fortroligheden
Det kan være, at man undervejs får nogle ting at vide af barnet, som man ikke synes er i orden, fx at det ikke får madpakke med, når det er hos far, eller ikke får ordentligt vintertøj på. Eller at der måske er for meget alkohol involveret, når det er hos mor. Eller andre ting, hvor man mener, at der skal gribes ind. Men her må man ikke svigte barnets tillid.

- Hvis man har lovet barnet fortrolighed, må man aldrig bryde den. Men man kan sige til barnet, at man gerne vil have lov til at tale med dets forældre om det, som man synes ikke er okay. Eller hvis det er et lidt ældre barn, så kan man hjælpe barnet med at finde en god måde at få det sagt på. Og du kan også spørge: "Vil du gerne høre min mening om det, du fortæller mig?" Og del den så kun, hvis barnet er interesseret i at høre den, siger Anna Prip.

Hun understreger, at det er vigtigt at behandle barnet med ligeværdighed og ikke nurse alt for meget. For så sender man et signal om, at det er synd for barnet, og at det er et offer.  Og det kan barnet ikke bruge til noget.

- I stedet skal man signalere, at "det her er dit vilkår nu" og hvordan kommer du videre på en god måde. Så har barnet stadig en følelse af autonomi, det vil sige en følelse af at mestre sit eget liv. Og det er altafgørende for, hvordan man tackler også resten af sit liv.

5 gode råd til bedsteforældre:

 • Omtal begge forældre positivt, når børnene er til stede, og giv børnebørnene lov til at tale positivt om begge forældre.
 • Bibehold det gode forhold til svigdatter/søn efter skilsmissen.
 • Invitér svigersøn/datter sammen med barnebarn til kaffe el. lignende.
 • Bak op om det gode samarbejde forældrene imellem.
 • Tag godt imod svigerdatter/søns nye kæreste, og invitér også nye søskende ind i familien.

Kilde: Børns Vilkår

 

5 gode råd til pædagoger og lærere:

 • Vær opmærksom på, hvordan barnet har det, og tal med forældrene, hvis I oplever, barnet har brug for ekstra hjælp, eller hvis I oplever, at forældrene foretager sig ting, der skader barnet - som fx at inddrage ham eller hende i konflikter.
 • Hjælp barnet med at fortælle om skilsmissen til de andre børn i klassen/stuen og eventuelt hjælpe barnet i kontakt med andre børn, der har oplevet det samme.
 • Husk skilsmissebørnene, når I laver adresselister til forældre og børn. Begge forældres adresser og telefonnumre skal også på listen, så børnene kan finde hinanden i fritiden.
 • Tag ansvar for, at begge forældre får beskeder, fødselsdagsinvitationer mm. Hvis forældrene har svært ved at få udvekslet informationer og meddelelser, går det nemlig ud over barnet. Fortæl forældrene, at det er et valg, I som skole/institution har truffet. På den måde aflaster I barnet.
 • Et barn i skilsmisse og et barn, hvor forældrene har store konflikter omkring forældremyndighed og samvær, har brug for støtte. Knyt en bestemt voksen til barnet, der er særlig opmærksom på ham/hende, og som inviterer ham/hende til at tale om situationen.

Kilde: Børns Vilkår

 

Anna Prip

 • Anna Prip er pædagog og familieterapeut med speciale i børn og sorg. Hun har specialiseret sig i at arbejde med børn i sorg, blandt andet i forhold til skilsmisse.
 • Anne Prip medvirkede som terapeut i de to dokumentarprogrammer "Skilsmisse - uegnet for børn", der blev sendt på DR1 i efteråret 2012.
 • Læs mere om Anna Prip.
 

Mere om skilsmisser

Skilsmisse - Når hele børn deles

En skilsmisse er også en krise for et barn. Vi har samlet en række gode råd om ting, man skal lægge mærke til, for at hjælpe børnene bedst muligt igennem.

 

Spørg eksperterne

Brevkasse om skilsmisser

Er du selv berørt af en skilsmisse - enten som den der skal skilles eller som ven eller pårørende. Og har du svært ved at finde ud af, hvordan du bedst kan hjælpe de berørete børn, så spørg vores ekspertpanel.

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Om kampagnen

Skilsmisse - Når hele børn deles

En skilsmisse er en livskrise for et barn. Hvor stor en krise afhænger af skilsmissens forløb. Sitet her sætter spot på, hvordan man bedst hjælper børnene gennem krisen.

 

Tværs om skilsmisse

Lykke på 17 år opsøger sin far, efter hun mistede kontakten til ham i et helt år, fordi forældrene blev skilt.
Hør hvordan det er gået i Tværs på P3 på søndag kl 21, hvor Lykke er gæst.

 

DR-overblik

Her kan du finde al indhold, som DR producerer i forbindelse med temaet: "Skilsmisse - når hele børn deles".

 

Seneste DR-artikler om skilsmisse

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sex og parforhold > Skilsmisser > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.