Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Det at leve sit liv i to forskellige familer, kan give anledning til mange føleleser og tanker. Og det kan ofte hjælpe, at få skrevet ned, hvordan man har det.

© Colourbox

 

Skrevet af: 

 

En bog der rummer delebarnets liv

23. okt. 2012 12.09 Sundhed

Når far og mor går fra hinanden kan det være svært at hitte hoved og hale i rammerne og målet med livet. For når man pludselig bliver delebarn, så er der mange sæt rammer og mål, som man skal navigere efter. To bøger hjælper delebørn med at samle trådene: "Mit liv som delebarn" og "Mit liv som deleteenager".

Når en familie ikke længere består af far, mor og børn, men af papforældre, papsøskende og halvsøskende fordelt på flere hjem, så kan det være svært for et barn at beskrive rammer, drømme og mål. For de kan være forskellige, alt efter hvor barnet er. Derfor kan det være en hjælp for et delebarn at have sit eget fortrolige rum, hvor der er plads til barnets egne tanker og drømme.

Det er ideen med bøgerne "Mit liv som delebarn" og "Mit liv som deleteenager", som Renee Toft Simonsen og Anna Prip har udgivet. Det er en bog, som er delebarnets eller deleteenagerens helt egen fortælling om, hvordan livet som skilsmissebarn er.

- Det er vigtigt for børnene at have et fortroligt sted, hvor de kan give udtryk for, hvordan de har det uden at skulle tage hensyn eller føle, at de er i et dilemma mellem forældrene. Og her i bøgerne kan barnet skrive, om det er trist, vred, deprimeret eller måske glad, forklarer Anna Prip, der er familieterapeut med speciale i børn i krise og børn i sorg.

- Delebørn glemmer tit sig selv og glemmer at mærke efter, hvordan de selv har det. Og på den måde kan bøgerne faktisk også være med til at gøre barnet selv opmærksom på, hvad det er for nogle tanker, der myldrer rundt inde i hovedet. Hvis det kommer ned på papir, enten i form af skrift, tegninger, fotos eller udklip, bliver det mere tydeligt for barnet.

Vær med til at bestemme over dit liv
Og så er tanken faktisk, at bøgerne skal hjælpe barnet med at vinde autonomien tilbage. Det vil sige følelsen af at mestre sit eget liv. Et delebarn har jo netop oplevet at hele dets fundament er skredet, og at det pludselig er nogle andre, der har taget styringen og magten over dets liv.'

- Det er helt grundlæggende for et barn - og måske især for teenagere - at have følelsen af at kunne mestre sit eget liv. For hvis man begynder at tænke om sig selv som et offer, der ikke selv har indflydelse på sit eget liv, så kan det afspejle sig på alle mulige andre områder. De kan pludselig få svært ved at sjippe, læse, lege, skabe relationer. Derfor er barnets autonomi altafgørende.

Men i og med, at barnet bruger bøgerne til at beskrive sit liv og sine drømme, kan det måske hjælpe barnet til at finde ud af, at nogle af drømmene måske rent faktisk kan realiseres.

- Børn har masser af tanker og drømme og kan godt lide at drømme om, fx hvordan familien skulle fejre jul, hvis barnet kunne få lov at bestemme.

- Og det er slet ikke farligt at lade delebarnet drømme, selv om ting der er umulige, fx om kernefamilien. Det handler om at tænke større, end det, der er lige nu. Deri ligger smerten. Det værste er, ikke at få det ud. Og måske kan noget af det, barnet drømmer om, godt lade sig gøre. Måske kan farmor faktisk godt komme med hen til mor og holde juleaften. Børn skal have lov at tænke i muligheder og ikke i begrænsninger. Hvis de først begynder at tænke i begrænsninger, så er det fordi de næsten er blevet små voksne, og det er ikke sundt. Børn skal have lov at være børn, siger Anna Prip.

Anna Prip

  • Anna Prip er pædagog og familieterapeut med speciale i børn og sorg. Hun har specialiseret sig i at arbejde med børn i sorg, blandt andet i forhold til skilsmisse.
  • Anne Prip medvirkede som terapeut i de to dokumentarprogrammer "Skilsmisse - uegnet for børn", der blev sendt på DR1 i efteråret 2012.
  • Læs mere om Anna Prip.
 

Mere om skilsmisser

Skilsmisse - Når hele børn deles

En skilsmisse er også en krise for et barn. Vi har samlet en række gode råd om ting, man skal lægge mærke til, for at hjælpe børnene bedst muligt igennem.

 

Spørg eksperterne

Brevkasse om skilsmisser

Er du selv berørt af en skilsmisse - enten som den der skal skilles eller som ven eller pårørende. Og har du svært ved at finde ud af, hvordan du bedst kan hjælpe de berørete børn, så spørg vores ekspertpanel.

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Om kampagnen

Skilsmisse - Når hele børn deles

En skilsmisse er en livskrise for et barn. Hvor stor en krise afhænger af skilsmissens forløb. Sitet her sætter spot på, hvordan man bedst hjælper børnene gennem krisen.

 

Tværs om skilsmisse

Lykke på 17 år opsøger sin far, efter hun mistede kontakten til ham i et helt år, fordi forældrene blev skilt.
Hør hvordan det er gået i Tværs på P3 på søndag kl 21, hvor Lykke er gæst.

 

DR-overblik

Her kan du finde al indhold, som DR producerer i forbindelse med temaet: "Skilsmisse - når hele børn deles".

 

Seneste DR-artikler om skilsmisse

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sex og parforhold > Skilsmisser > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.