Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Far rejser til udlandet med sin nye kone

24. okt. 2012 09.57 Brevkasse Opdat.: 24. okt. 2012 10.24

Spørgsmål:
Jeg blev skilt for snart et år siden. Har fuld forældremyndighed over min søn, som lige er blevet 6 år. Min søn bor hos mig og har, når hans far ikke har været på 2 gange 2 måneders ferie, kun været på besøg hos sin far 2 hverdage hver anden uge.
            
Nu har hans far så besluttet sig for at flytte til Asien med sin nye asiatiske kone. Faderen vil komme til Danmark for at arbejde 2-3 gange om året (og de gange vil falde fra april til september, og når han er i Danmark vil han gerne se sin søn).
            
Min søn har allerede følt sig usikker på om, hans far ville komme hjem igen, så han kunne besøge ham, de to gange hans far allerede har været væk i år. Lader som om det er ok hvis nu far glemmer hans fødselsdag - fordi han var usikker på om far ville huske ham.
            
Hans far vil fortælle ham om sine flytteplaner når de har de 2 dage sammen i denne uge. Hans far planlægger først at rejse til nytår, og de har således tid sammen under besøget i den kommende uge og yderligere 4 besøg.
            
Hvordan hjælper jeg bedst min søn med at komme overens med at hans far vælger at rejse fra ham?
             
Mange hilsner en mor

Svar:
Den måde, vi formulerer os på og de ord, vi benytter, fortæller ofte noget om vores følelser og tilgange til en given situation. Når jeg læser dit spørgsmål til mig om, hvordan du bedst hjælper din søn med at komme overens med, at hans far vælger at rejse fra ham, så lyder det, som den umuligste opgave i verden! Og at den formulering lige netop afspejler din måde at tænke og føle om situationen på mere end de faktuelle omstændigheder.

Dine følelser er reelle og vigtige, for de fortæller noget om den magtesløshed, vrede og frustration, som du naturligt nok må opleve, når dit barns far flytter til Asien. Du kommer til at stå alene med jeres  barn hvert år fra september til april og muligvis også dele af sommermånederne. Jeres 6-årige søn kommer til at savne sin far og reagere på, at han flytter til et andet land. Desuden kommer du til selv at træffe vigtige dagligdags beslutninger i hans liv og skal være der for ham, uanset om han er syg, træt, højlydt larmende eller grænsesøgende, som børn også kan være :-) Og det bliver sikkert hårdt indimellem.

Man må gå ud fra, at din eks har tænkt sig grundigt om og står ved sin beslutning, eftersom han har tænkt sig at fortælle om den snarlige rejse, næste gang jeres barn skal på samvær hos ham. Jeg kender fra mit arbejde adskillige familier, hvor det på smuk vis er lykkedes at komme videre herfra, når den ene forælder flytter til udlandet og barnet bliver i Danmark hos den anden.

Mit råd til dig er, at tillade dig selv at mærke og evt formulere alle de følelser og tanker, som det vækker i dig, så du bliver bevidst om denne nye og ansvarsfulde rolle. Og giv dig selv lov til at sørge og være ked af det på din egen og din søns vegne over, at livet ikke bliver, som du kunne have ønsket dig det. Og søg hjælp evt hos veninder, familiemedlemmer eller en professionel, hvis det bliver for overvældende for dig at gøre på egen hånd.

Du kunne fuldende følgende sætninger:

Jeg føler mig.....
Jeg får lyst til at......
Det gør mig.....

Således bliver du i stand til være der for din søn, når han begynder at reagere. Når vi tydeligt kender vores egne følelser som voksen, så bliver det nemmere at skelne dem fra vores børns, så man ikke kommer til at tillægge dem nogle følelser, som måske nærmere tilhører én selv. Det kan være en  virkelig svær øvelse, men det er ikke desto mindre noget, som det er nødvendigt at øve sig på.

Måske finder du derved ud af, at den usikkerhed, som du tilskriver din søn at besidde, måske slet ikke tilhører ham? Måske bliver det herefter muligt for dig at tænke og føle anderledes og mere positivt om jeres fremtid? Måske opstår der kreative måder at løse nogle af dine kommende udfordringer på?

Min erfaring er, at følelser og tanker kommer og går. Når først vi har givet dem lidt plads, så de ikke hele tiden skal skubbes væk, så kan der opstå nye muligheder. Følelser og tanker er virkelige, når de skyller ind over os, men vi skal måske ikke altid tage dem for pålydende.

Med ønsket om det bedste for dig og dine nærmeste
Kærlig hilsen
Anna Prip

Anna Prip

  • Anna Prip er pædagog og familieterapeut med speciale i børn og sorg. Hun har specialiseret sig i at arbejde med børn i sorg, blandt andet i forhold til skilsmisse.
  • Anne Prip medvirkede som terapeut i de to dokumentarprogrammer "Skilsmisse - uegnet for børn", der blev sendt på DR1 i efteråret 2012.
  • Læs mere om Anna Prip.
 

Læs alle spørgsmål og svar

Svar fra skilsmissebrevkassen

Vi har samlet alle spørgsmål og svar fra vores ekspertpanel. Find dem her.

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Om kampagnen

Skilsmisse - Når hele børn deles

En skilsmisse er en livskrise for et barn. Hvor stor en krise afhænger af skilsmissens forløb. Sitet her sætter spot på, hvordan man bedst hjælper børnene gennem krisen.

 

Tværs om skilsmisse

Lykke på 17 år opsøger sin far, efter hun mistede kontakten til ham i et helt år, fordi forældrene blev skilt.
Hør hvordan det er gået i Tværs på P3 på søndag kl 21, hvor Lykke er gæst.

 

DR-overblik

Her kan du finde al indhold, som DR producerer i forbindelse med temaet: "Skilsmisse - når hele børn deles".

 

Seneste DR-artikler om skilsmisse

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sex og parforhold > Skilsmisser > Brevkasse

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.