Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

16 år - vil gerne kunne være, hvor jeg har lyst til

24. okt. 2012 09.57 Brevkasse Opdat.: 26. okt. 2012 10.37

Spørgsmål:
Hej. Da jeg var 10 år blev mine forældre skilt, mig og min tvilling søster var selvfølgelig kede af det osv. Men nu 6 år senere kan vores forældre overhoved ikke enes - ikke en gang over email. Alt skal gå gå gennem mine lærere eller mig, da min søster nu bor fast hos vores mor. Det skete da min far fik en kæreste, og vi efter et stykke tid overhovedet ikke kunne kende VORES far.

Vores forældre har nu nogle gange være i Statsamtet, vi har været til psykolog osv, men intet har virket. Min mor har nu søgt forældremyndigheden fordi min far hverken svarer på emails sms'er eller noget lignene, selvom han har lovet det inde i Statsamtet.

Mine forældre vil begge have, jeg tage stilling til hvem jeg vil være hos. Jeg mener ikke selv jeg overhovedet burde skulle det. Jeg vil selv rigtig gerne at jeg kunne tage over til den, jeg har lyst til og være hos. Men min far er meget firkantet og alt skal gøres på hans måde, fordi han er den voksne.

Mit spørgsmål er, om jeg som barn burde skulle tage stilling, fordi mine forældre opfører sig som børn, eller om man skal vente måske et år til på rettens afgørelse?


Svar:
Kære vidunderlige 16-årige dig!

I min klinik fik jeg en dag besøg af en dreng, hvis forældre havde været rigtigt meget uvenner det meste af hans liv. Han kunne faktisk kun huske dem som nogen, som altid skændtes, selvom de endda blev skilt, da han var helt lille. De talte grimt om hinanden. Nogle gange, når han var hos far, så blev der helt ubehageligt stille, når hans mors navn blev nævnt. Omvendt kunne hans mor godt få det, han kaldte 'lynende øjne', når hans fars navn blev nævnt. Det var rigtigt svært at være ham og da jeg spurgte ham, hvordan man bedst kunne forklare, hvordan hans liv havde været indtil da, så sagde han; "Jeg tror, det er sådan, man lever, når man bor i et krigsland - der er hele tiden nogen, som kan finde på at skyde".

Hans historie kom jeg til at tænke på, da jeg læste dit brev til mig. Det lyder som om, du også oplever dine forældre på en måde bekriger hinanden. Når man som barn - og nu også som ung - oplever så voldsomme konflikter mellem ens forældre, at al kommunikation skal foregå gennem statsforvaltning eller skole, så må det føles for dig, som om du konstant skal være på vagt. Både overfor hvad du siger og netop også hvad du vælger. Puhaaa, det lyder hårdt!

Når man føler sig utryg og oplever voldsom følelsesmæssig belastning over noget tid, så kan det faktisk sætte sig i kroppen. På en måde kan man komme til at føle sig stresset og kroppen kan reagere ved, at man får ondt i maven, kvalme, føler sig svimmel, kan have svært ved at falde i søvn eller i det hele taget bare sover dårligt. Man kan også have svært ved at koncentrere sig i skolen, fordi hovedet er fuld af tanker. I dit tilfælde lyder det som om, at du har mange overvejelser omkring, hvad du dog skal gøre.

Jeg kan ikke helt finde ud af, om du tidligere har boet hos din far og om du nu bor hos din mor? Men du spørger mig, om du burde tage stilling til, om du skal bo hos din mor eller din far. Samtidig skriver du også, at du ikke selv mener, at du burde skulle det. Du skriver endda også, hvad du kunne ønske dig - nemlig at du bare kunne tage hen til den, som du havde lyst til.

Jeg synes, det lyder, som om du trænger til en pause! En pause både fra mors og fra fars behov for, at få dig til at fortælle, hvor du gerne vil bo. Uanset om du bor hos din mor eller far lige nu, så kunne du måske bede om at få en 'time out', sådan at du ikke behøver at skulle vælge noget som helst og heller ikke flytte nogen steder hen. Simpelthen bare få lov at blive hvor du er og så lave aftaler og tage på besøg hos den anden, når det føles rart for dig.

En pause betyder også, at du skal bede om at slippe for at lytte til negative eller dårlige ting, som den ene fortæller om den anden - så du HELT fuldstændig får en pause. Nogle gange bliver man bedre i stand til at tænke klart og finde ud af hvad man skal gøre, når man har fået lov til at holde lidt fri fra det, som man føler sig presset af.

Det var måske en idé at vise dem det her brev, så de kunne læse mine overvejelser omkring hvorfor, jeg mener, du har brug for en pause? I hvert fald håber jeg for dig, at de lytter til dig. Jeg håber, du får mulighed for i stedet at beskæftige dig med nogle af de ting, som andre 16-årige piger bruger tid på - nemlig at lave ting, som ikke handler om mor og far.

Med ønsket for det bedste for dig, din søster og begge dine forældre

Kærlig hilsen
Anna

Anna Prip

  • Anna Prip er pædagog og familieterapeut med speciale i børn og sorg. Hun har specialiseret sig i at arbejde med børn i sorg, blandt andet i forhold til skilsmisse.
  • Anne Prip medvirkede som terapeut i de to dokumentarprogrammer "Skilsmisse - uegnet for børn", der blev sendt på DR1 i efteråret 2012.
  • Læs mere om Anna Prip.
 

Læs alle spørgsmål og svar

Svar fra skilsmissebrevkassen

Vi har samlet alle spørgsmål og svar fra vores ekspertpanel. Find dem her.

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Om kampagnen

Skilsmisse - Når hele børn deles

En skilsmisse er en livskrise for et barn. Hvor stor en krise afhænger af skilsmissens forløb. Sitet her sætter spot på, hvordan man bedst hjælper børnene gennem krisen.

 

Tværs om skilsmisse

Lykke på 17 år opsøger sin far, efter hun mistede kontakten til ham i et helt år, fordi forældrene blev skilt.
Hør hvordan det er gået i Tværs på P3 på søndag kl 21, hvor Lykke er gæst.

 

DR-overblik

Her kan du finde al indhold, som DR producerer i forbindelse med temaet: "Skilsmisse - når hele børn deles".

 

Seneste DR-artikler om skilsmisse

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sex og parforhold > Skilsmisser > Brevkasse

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.