Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Nye søskende er fars prioritering

24. okt. 2012 09.57 Brevkasse Opdat.: 26. okt. 2012 10.24

Spørgsmål:
Mine to børn er 10 og 12 år. Børnenes far og jeg blev skilt i 2006. Deres far fandt en ny kæreste som han flyttede sammen med kort tid efter. De venter nu deres 2. barn. Det jeg hører der er svært for mine børn er, at der ikke er tid til dem mere, og at de er bange for at det ikke bliver bedre når den lille ny kommer.

Deres far arbejder meget, og de føler ikke at der tid til dem, når de er hos ham og hans kone, bl.a. fordi der er meget der skal gøres der hvor de bor. De har heste, hvilket er en hobby som deres far og hans kone forgæves har forsøgt at få mine børn til at interessere sig for.

Huset renoveres (derfor har de ikke haft deres eget værelse i et år), lillesøster skal passes (de er meget glade for deres lillesøster), der skal hjælpes i huset med diverse pligter,lektier, og så selvfølgelig sport og musik et par gange om ugen. Alt dette skal gøres når de kommer hjem kl. ca. 17.00 i hverdagen.

Mine børn står i det dilemma, hvor de på den ene side elsker deres far, og er bange for at gøre ham ked af det, men de er meget kede af, at han ikke prioriterer mere tid med dem, og på den anden side har mest lyst til at være hos mig. Som den store udtrykker det, så føler hun det som om de kun kommer derud for at arbejde.

Jeg forsøger at vise dem, at jeg forstår dem, men forsøger også samtidig at finde de positive ting frem. Deres far og jeg har en ok forhold og har haft det hele tiden. Jeg må ikke fortælle deres far om det de fortæller mig, igen fordi de ikke vil gøre ham ked af det.

Det har både min eksmand og jeg dog sagt mange gange, at de skal forsøge at lade være med at tænke på, og at vi jo ikke kan hjælpe dem hvis de ikke siger hvordan de har det. De er rigitg kede af det begge to, og siger dagen før de skal afsted, at de vil blive hos mig.

Jeg har talt med den ældste om, det kunne være ok, hvis de ser det an indtil de får deres eget værelse derude. Så får far måske mere tid til dem også, og det bliver hyggeliger for dem at være der, når de har deres egne ting. Jeg kan dog godt forstå at de føler sig tilsidesat, for deres far har flere gange lovet at han ville bruge mere tid på dem, men det sker ikke. Hans nye familie har helt klart 1. prioritet, og det kan vores fælles børn mærke.

Jeg er dog ikke i tvivl om at han elsker vores børn. Jeg har tidligere talt med min eksmand om, at det er vigtigt at han husker vores børn, da det ellers vil ende med at de ikke vil ud til ham mere. Så husker han det et øjeblik, men glemmer det hurtigt igen. 

Det skal lige nævnes at min datter (12) har gået i en skilsmisse gruppe. Det har givet hende en hel masse positivt. Der fik hun også fortalt sin far at hun savnede ham. Det huskede han den første uge, og det er jo så den erfaring hun har. Derfor har hun ikke lyst til at fortælle det igen, for det hjælper jo ikke, som hun siger. Min søn (10) er ikke så glad for at tale om sine følelser i dette her.

Jeg ved ikke helt hvordan jeg hjælper mine børn bedst i dette dilemma?

Mvh
En fortvivlet mor

Svar:
Kære fortvivlede mor

Nogle gange skal man have virkelig brede skuldre for at være i stand til at kunne lytte og rumme de ting, som ens børn har brug for at få luft for - måske især når emnerne omhandler ens eks. Ligesom børn, hvis forældre ikke er skilt, kan have brug for at brokke sig over den ene forælder måske er mere krævende i forhold til huslige pligter, således forholder det sig også for teenagere, hvis forældre er skilt. Det er enormt vigtigt, at man som deleforælder formår at skelne mellem, hvornår noget er frustration og træthed, som man blot skal have afløb for og hvornår noget er et decideret problem, som den anden forælder skal gøre noget ved. Ofte oplever vi lettelse, når vi har haft mulighed for at dele oplevelser med andre - sådan er det især også for teenagere.

Det lyder som om dine børn efterlyser et fortroligt rum med dig, hvor du lytter, uden at bryde den tillid de viser dig, ved eksempelvis at fortælle tingene videre til deres far. Selvfølgelig kan man også tilbyde at tage en snak med deres far, men sørg for at spørge først, om de faktisk ønsker denne hjælp fra dig. Dine børn har en alder, hvor det de fortæller skal tages alvorligt og hvor de samtidig bør opmuntres til selv at tage snakken med deres far, så de kan føle sig styrket og i kontakt med deres mestringsevne. Om børnenes far rent faktisk handler anderledes efterfølgende er sekundært. Måske du i snakken med dine børn med fordel kunne hjælpe dem med redskaber til, hvordan de kunne blive mere tydelige omkring deres ønsker og behov ved at stille følgende spørgsmål:

- Hvad betyder det egentlig, når de ønsker 'mere tid'?
- Hvad konkret ønsker de at lave mere af med deres far?
- Hvordan kunne de ønske at tilbringe dagene hos ham?

Ofte handler 'mere tid' om en længsel efter nærvær, fællesaktiviteter eller endda alene-tid med den anden forælder. Jeg tror, du med fordel kunne stille dig til rådighed for børnene og spørge nysgerrigt og interesseret til, hvordan deres ønske-scenarie ville se ud hos deres far, hvis de helt selv kunne bestemme.

Jeg har skrevet to bøger sammen med Renée Toft Simonsen, som måske kunne være egnet til dine børn. Deri kan de beskrive, tegne, klippe og klistre omkring ønsker og drømme for livet som delebarn. Vi har formuleret nogle spørgsmål, som kan hjælpe dem til at fortælle om nye søskende, forskellige liv hos mor og far og en masse andet. Bøgerne jeg refererer til hedder: Mit liv som delebarn & Mit liv som deleteenager. Du kan læse mere på min hjemmeside: www.annaprip.dk Derinde kan I også gratis printe ekstra sider ud.

Med ønsket om det bedste for dig og dine nærmeste

Kærlig hilsen
Anna Prip

Anna Prip

  • Anna Prip er pædagog og familieterapeut med speciale i børn og sorg. Hun har specialiseret sig i at arbejde med børn i sorg, blandt andet i forhold til skilsmisse.
  • Anne Prip medvirkede som terapeut i de to dokumentarprogrammer "Skilsmisse - uegnet for børn", der blev sendt på DR1 i efteråret 2012.
  • Læs mere om Anna Prip.
 

Læs alle spørgsmål og svar

Svar fra skilsmissebrevkassen

Vi har samlet alle spørgsmål og svar fra vores ekspertpanel. Find dem her.

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Om kampagnen

Skilsmisse - Når hele børn deles

En skilsmisse er en livskrise for et barn. Hvor stor en krise afhænger af skilsmissens forløb. Sitet her sætter spot på, hvordan man bedst hjælper børnene gennem krisen.

 

Tværs om skilsmisse

Lykke på 17 år opsøger sin far, efter hun mistede kontakten til ham i et helt år, fordi forældrene blev skilt.
Hør hvordan det er gået i Tværs på P3 på søndag kl 21, hvor Lykke er gæst.

 

DR-overblik

Her kan du finde al indhold, som DR producerer i forbindelse med temaet: "Skilsmisse - når hele børn deles".

 

Seneste DR-artikler om skilsmisse

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sex og parforhold > Skilsmisser > Brevkasse

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.