Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© colourbox

 

Lagt på af: Mille Fridal Illemann

 

Gå tidligt i seng

07. okt. 2011 13.18 Sundhed

Et nyt søvnstudie tyder på at børn og unge, der går tidligt i seng og står tidligt op, har mindre risiko for at blive overvægtige og de har mere energi, skriver Videnskab.dk i dag.

Desuden viser studiet at det ikke kun er antallet af timer, vi sover, som betyder noget. Det er også afgørende, hvornår på døgnet skønhedssøvnen finder sted.

Studiet er netop blevet publiceret i det australske tidsskrift Sleep, og peger også på at tidsrammen for hvornår søvnen finder sted, og så har en effekt.
- Over de seneste år har man indset, at børn, der sover for lidt, oplever dårligere resultater, hvad angår en række sundhedsmæssige problematikker, såsom øget risiko for overvægt og fedme.
- Vores studie antyder, at tidsrammen, hvor søvnen finder sted, er endnu vigtigere, siger postdoc Carol Maher ved University of South Australia i en pressemeddelelse fra American Academy of Sleep Medicine.
Det er tv'et, computeren og alle de andre skærme, der fylder vores hjem, som får skylden for den inaktivitet og overvægt. Vi er nemlig i højere grad tilbøjelige til at flade ud foran skærmen om aftenen end om morgnen.  I følge Carol Maher  har de fleste om morgnen en tendens til at være mere fysisk aktive, og derfor er konklusionen, at natteravne er mere inaktive, end dem der går tidligt i seng.

Dem der gik sent i seng, brugte relativt lang tid foran skærmene, faktisk vare det kun 12 procent af dem havde et forbrug på to timer eller mindre om dagen. Forskerne så også at dem der stod tidligt op, virkede som om de havde mere energi, skriver Videnskab.dk.

Tidsrammen for søvnen er vigtig
Forskerne testede også om der kunne spores en forskel, hvis to grupper fik lige meget søvn, men inden for forskellige tidsrammer. En gruppe gik tidligt i seng og stod tidligt op, en anden gik sent i seng og stod sent op. Begge grupper fik lige mange timers søvn. De fandt ud af at gruppen der gik tidligt i seng og stod tidligt op havde flest positive effekter, både vedrørende vægt og aktivitetsniveau.

Undersøgelsen omfattede 2200 børn og unge i alderen 9 til 16 år. Carol Maher fandt at dem, der gik tidligt i seng og stod tidligt op, var aktive 27 min mere om dagen i gennemsnit end natteravnene.

Tidligere søvnundersøgelser har vist at også regelmæssighed og rytme i søvnrutinerne har betydning for vores indlæringsevne.  Og at elektronisl udstyr på værelset, er der helt store syndere når gælder søvnunderskud.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Søvn

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.