Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
fodbolddreng

Hmmm...jeg vil gerne til fodbold, men bare det ikke går så hurtigt, at jeg bliver køresyg!

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Jeg vil gerne til fodbold!

19. apr. 2012 06.00 Sundhed

Når børn og unge skal transporteres til og fra sportskampe, er det oftest frivillige forældre, der skiftes til at tage køretjansen, og det betyder, at forældre ikke blot har ansvaret for sit eget barn i trafikken men også andres.

En ny kampagne opfordrer nu landets idrætsklubber og forældre til at sætte ekstra fokus på færdselsreglerne og brug af sikkerhedsudstyr for børn i bilen.

Fodboldsæsonen er netop sparket i gang, og rigtig mange børn skal nu i gang med træning og kamp hver uge. Derfor har Tønder Kommune i samarbejde med Børneulykkesfonden og DGI taget initiativ til at lancere kampagnen Børn i Bilen, der skal gøre det nemmere for klubber og forældre at følge de fælles retningslinjer ved transport af børn og unge over hele landet.

Idémanden til kampagnen, Anders Hørkjær Pedersen, ingeniør ved Tønder Kommune, har i sit virke som fodboldtræner hos Varde IF flere gange oplevet, at forældre opfører sig uansvarligt, når de kører andres børn til idræt, og det fik Anders til at reagere.

Som medarbejder i kommunens trafiksikkerhedsafdeling har han taget initiativ til en folder med gode råde, der skal sikre, at børn og unge kommer sikkert frem til idræt.

-Når jeg kører med en kammerat ved jeg selv, hvor svært det er at bede ham om at sætte farten ned. Og jeg er endda voksen, og arbejder med trafiksikkerhed. For børn må det være endnu sværere, da de ikke en gang ved, hvor stærkt man må køre, og måske endda er bange for at tabe ansigt overfor holdkammeraterne. Børn kan derfor betragtes som gidsler i bilerne, og derfor er det enormt vigtigt, at forældrene er bevidste om det ansvar de har, når de kører med andre forældres børn, siger Anders Hørkjær Pedersen.

Men hvordan griber man det an, hvis man er forældre og gerne vil sikre sig, at de mennesker, der skal transportere poderne nu også kører ansvarligt? I følge Anders Hørkjær er det en god ide at tage emnet op sammen med træneren i klubben.

-Hvis situationen opstår, anbefaler jeg at man går til træneren for holdet, så træneren overfor den pågældende forældre kan påpege at andre forældre har bemærket at han/hun ikke overholder klubbens retningslinier vedr. kørsel til træning og udekampe, forklarer Anders Hørkjær Pedersen.

Her kommer hans bud på nogle af de emner, forældre og trænere skal tale igennem:

  • Hastighedsgrænserne skal til hver en tid overholdes.
  • Føreren skal altid køre efter forholdene (tæt trafik, tåge, sne mv.).
  • Føreren skal altid være opmærksom på, at alle har sele på.
  • Føreren skal altid være frisk og veludhvilet.
  • Køretøjet skal altid være i en sådan stand, at det ikke udsætterpassagererne for unødig fare. 
 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Børn > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.