Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
skolebørn på cykel

Du skal ikke køre dit barn i skole - for så gør du ham eller hende en bjørnetjeneste. Lad dem cykle, så koncentrerer de sig bedre i skolen.

© colourbox

 

Skrevet af: 

 

Skolebørn koncentrerer sig langt bedre efter en cykeltur

23. nov. 2012 08.00 Sundhed

Hvis børn selv går eller cykler til skole frem for at blive kørt i bil af forældrene, så koncentrerer de  sig bedre - og virkningen holder hele formiddagen. Det er en af de væsentligste konklusioner fra et storstilet projekt "Masseeksperimentet 2012".

Masseeksperimentet 2012 satte sig for at undersøge sammenhængen mellem kost, motion og koncentrationsevne, og blandt de mange resultater, stak særligt ét ud: Børn koncentrerer sig dårligere, hvis de ikke får rørt sig på vej til skole.

Eleverne skulle svare på spørgsmål om deres motionsvaner og udføre en simpel koncentrationstest, hvor de skulle samle et puslespil med et ansigt.

De elever, der enten blev transporteret til skole i bil eller tog det offentlige (fx bus eller tog), klarede testen dårligere end de elever, som på den ene eller anden måde foretog turen selv. 

- Det er rigtig interessant, at den motion, det giver at transportere sig selv til skole, afspejles i den koncentrationsevne, man har cirka fire timer senere på dagen. De fleste kender den friskhed, man føler, efter at have brugt sin krop. Men det er overraskende, at virkningen holder så længe, siger professor Niels Egelund fra Aarhus Universitet, der har haft ansvaret for undersøgelsen.

Børnene skal huske at spise
Masseeksperimentet, hvor knap 20.000 skoleelever i alderen fra 5 til 19 år har deltaget, var en del af den store årlige Dansk Naturvidenskabsfestival i september. I år blev Masseeksperimentet udført af forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet i samarbejde med Forskningscenter OPUS og Dansk Naturvidenskabsformidling.

Masseeksperimentet undersøgte også, hvilken indflydelse morgenmad, mellemmåltider og frokost har på koncentrationen. Og det viste sig, at det at spise sin mad i skolen har en positiv effekt på koncentrationen. En væsentlig iagttagelse i tider, hvor bl.a. teenagere i grundskolen ikke altid spiser regelmæssigt eller sundt i skoletiden.

Resultaterne fra Masseeksperimentet 2012 præsenteres i dag ved en konference.

Mission Skolemad

  • OPUS Skolemadsprojekt er et forskningsprojekt, som undersøger effekten af Ny Nordisk Hverdagsmad på skolebørns trivsel, udvikling og sundhed
  • Eleverne i 3. og 4. klasse på ni udvalgte sjællandske skoler deltog i skolemadsprojektet, som forløb i skoleåret 2011/2012
  • I 3 måneder fik eleverne serveret frisklavet Ny Nordisk Hverdagsmad. De blev samtidig fulgt af forskere, som målte på elevernes fysiske sundhed før, under og efter projektet. Samtidig har man set på deres evne til at koncentrere sig og deres indbyrdes sociale forhold.
  • Mere om projektet her
 

DR2 om mad

DR sender tema om OPUS-projektet og om mad set med kulturelle, økonomiske, sundhedsmæssige briller. Det er på mandag den 26. november, tirsdag den 27. november og onsdag den 28. november fra klokken 13:10-15:10 på DR2. 

 

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Børn > Artikler

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.