Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
ipad

Tablets og iPads er så simple at betjene, at selv en 1-årig kan finde ud af det. Men hold lige øje med, hvor lang tid dit barn bruger på de mobile medier.

© colourbox

 

Skrevet af: 

 

Hold øje med dit barns iPad-forbrug

03. jan. 2013 06.56 Sundhed

Næsten hvert tredje barn har adgang til en smarthone og lidt færre til en tablet. Medierne kan være god underholdning og læring for børn, men hvis forbruget bliver for stort, har det nogle bagsider, lyder det fra en psykolog.

Måske fik familien en iPhone eller en iPad til jul - eller var det måske ikke bare familien, men dit barn, der fik sin egen iPad?

En ny svensk undersøgelse viser, at det ikke er ualmindeligt, at børn i dag har adgang til smartphones og tablets derhjemme - måske har de ligefrem deres helt egen.

Børn af den digitale tidsalder
Undersøgelsen Barnens mobila vanor 2012  er lavet af teleselskabet Telenor blandt 1000 svenske forældre og 650 svenske børn mellem 4 og 11 år. Den viser, at 63 procent af de svenske børn har adgang til enten egen eller familiens smartphone og 39 procent til en tablet.

38 procent af børnene har ifølge undersøgelsen deres egen smartphone, mens 13 procent har deres egen tablet.

- Forældrene i undersøgelsen mener, at det er vigtigt, at deres børn er involveret i den digitale verden, og de vil give deres børn mulighed for at gøre ting, de ikke kunne før, såsom at oprette videoer, spille pædagogiske spil og søge efter oplysninger på nettet, siger Jonas Lindström Marketing Mobile, Telenor Sverige.

Anne Maj Nielsen er psykolog og lektor på Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet og har forsket i blandt andet børns mediebrug. Ifølge hende er der ikke lavet en lignende dansk undersøgelse, men hun vurderer, at de svenske tal også gælder i Danmark.

Værn om fællesskabet
At så mange børn har adgang til en smartphone og tablet, synes hun er positivt - hvis ikke brugen tager overhånd.

- Smartphones og tablets giver, som tv'et og computeren gør, børn gode mulighed for at få viden, at kommunikere og lege. Bagsiden ved alle disse medier er, at de er til personligt brug, og at et højt forbrug risikerer at tage tid fra samvær med andre og at gøre barnet fysisk inaktiv, siger hun.

Børn har brug for ro
Anne Maj Nielsen mener desuden, at smartphones og tablets på visse punkter har flere dårlige sider end tv'et og computeren. 

- Disse medier er så små, at barnet kan tage dem med sig ind på sit værelse, i sofaen og ved spisebordet. Det betyder, at det kan blive svært at lave noget i fællesskab, hvis barnet hele tiden sidder med en tablet. Desuden har børn ligesom voksne brug for at hvile opmærksomheden ind imellem for at kunne være koncentrerede på andre tidspunkter. Vi har brug for, at der engang imellem ikke sker særlig meget, så vi kan være langsomme ved eksempelvis at sidde med en bog, tale sammen eller bare kigge ud af vinduet. Men den slags situationer kan forsvinde, når vi har disse redskaber, fordi vi konstant kan blive underholdt,  siger hun og råder:

- Derfor er det vigtigt, at man som forældre prøver at skabe balance mellem opmærksomhedskrævende aktiviteter, ro og fysisk aktivitet i de ting, ens barn laver.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Børn > Artikler

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.