Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
lakrids

Foto: Enrica Bressan © Stock Xchng

 

Skrevet af: Britta Weyer, Læge og journalist

 

Lakrids kan skade ufødte børn

13. okt. 2009 09.33 Sundhed

Er du gravid, er der måske grund til at holde lidt igen med lakridsen - ny forskning tyder på, at det kan påvirke barnets intelligens.

Det er ikke et par enkelte stykker lakrids i ny og næ, der tales om her. Men i Finland har kvinderne tilsyneladende en udpræget hang til det sorte stads. I et finsk-skotsk projekt undersøgte forskerne en gruppe otte-årige finske børn, hvis mødre under graviditeten havde spist mere end 100 gram ren lakrids om ugen.

De fandt, at flere af børnene klarede sig dårligere med hensyn til ordforråd, sproglig hukommelse og rum- retningssans end jævnaldrende, hvis mødre kun havde spist lidt eller ingen lakrids. Desuden havde børn af lakridsspisende mødre oftere opmærksomheds- eller adfærdsforstyrrelser. Forskellene var afhængige af, hvor meget lakrids, mødrene havde spist - jo mere lakrids, jo flere vanskeligheder havde børnene.

Årsagen, mener forskerne, skal findes i moderkagen. En af moderkagens opgaver er at virke som et filter, der hindrer forskellige stoffer, heriblandt stresshormoner, i at nå ind i barnets blod. Tidligere forskning har vist, at et stof i lakrids, glycyrricinsyre, kan forårsage små skader i moderkagen. De skader, mener forskerne, medfører, at filteret bliver utæt og barnet udsættes for større mængder stresshormon fra moderens blod end normalt. Stresshormoner påvirker udviklingen af det ufødte barns hjerne og kunne, ifølge forskerne, på den måde være årsag til de vanskeligheder, forskerne fandt hos de lakridsspisende mødres børn.

Undersøgelsen er et samarbejde mellem forskere fra henholdsvis Helsinkis og Edinburghs universiteter og er offentliggjort i American Journal of Epidemiology.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Graviditet > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.