Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
 
 

Skrevet af: Line Ellen Klebak, Jordemoder Rigshospitalet

 

Spontan abort

31. mar. 2011 14.34 Brevkasse

Spørgsmål

Jeg skriver fordi jeg i weekenden på min første menstruationsdag oplevede at bløde en meget stor og organisk klump. Ca. på størelse med en 5'er. Jeg undersøgte den og viste den ligeledes til min veninde, der tilfældigt var hos mig. Ingen af os har set eller oplevet noget lignende i de ca. 10 år, vi har haft menstruation. Min menstruation er meget regelmæssig og kom også denne gang til tiden. Dog havde jeg meget ondt i maven op til menstruationen og havde sågar to sygedage. Sandsynligheden for at jeg kan være blevet gravid er der, men jeg har ikke dyrket ubeskyttet sex i ægløsningsperioden.

Hvad er sandsynligheden for at det jeg oplevede var en abort?  

Venlig hilsen
Isabella

Svar

Kære Isabella,

Håber du har det bedre.
Ja, det er sandsynligt, at du kan have været gravid.

Det, du oplevede kan have været en spontan abort, som er en graviditet, der af en eller anden årsag går til grunde. Graviditeten bliver afstødt af slimhinden i livmoderen og kommer ud med en blødning. Rigtig mange kvinder aborterer, uden at være bevidste om, at de var gravide og tror bare, at de får menstruation, ofte lidt forsinket.

Afhængigt af, hvordan du har det, smerter, feber, fortsat blødning, synes jeg, du skal tale med din læge om det. Det er vigitgt, at få konstateret, om det har været en graviditet og om den er overstået. Nogle gange er der rester tilbage i livmoderen, som gør at man bliver ved med at bløde.

Det er svært for mig udfra din mail at læse, om det har påvikret dig og om du har brug for at bearbejde det. Nogle kvinder oplever det som en stor sorg og en underlig følelse af tomhed. Andre har en mere pragmatisk tilgang til det og betragter det, som at kroppen er klog og afstøder noget, der ikke var i stand til at leve.

Hvis du ikke ønsker at blive gravid, vil jeg anbefale dig ikke at satse på "sikre perioder", men i stedet foreslå andre præventionsformer. Også selvom dine menstruationer er regelmæssige og du måske endda kan mærke hvornår du har ægløsning. Det er meget risikabelt, noget jeg er blevet bekræftet i mange gange i mit arbejde med gravide... :-)

Pas på dig selv.

KH Line

Spørg jordemoder Line Ellen Klebak

Brevkassen er lukket for flere spørgsmål lige nu, men du kan læse alle de tidligere spørgsmål og svar.

 

Fødselsforberedelse

Hvordan virker en epiduralblokade? Hvordan går fødslen i gang? Og hvornår må man ringe til hospitalet? Se filmene med Agnete Nørrelund he rpå siden eller hent dem til din ipod eller telefon.

 
 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 

Ny serie på DR 1

Hjælp, vi skal føde!

På Hvidovre hospital ligger Danmarks største fødeafdeling. I serien Hjælp! vi skal føde følger vi en række meget forskellige familer, der står overfor det mirakel det er at sætte liv i verden.

 

Hent som podcast

Hvis du vil hente denne podcast har du tre muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Graviditet > Foedselsforberedelse > Brevkasse

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.