Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Line Ellen Klebak, Jordemoder Rigshospitalet

 

Sætte fødsel i gang?

14. jul. 2011 14.25 Brevkasse

Spørgsmål

Hvorfor sætter man først en fødsel i gang efter to uger i Danmark, når det kan påvises at dødeligheden stiger når terminen er overskredet med 1 uge? I Sverige sætter de alle i gang efter en uge.

Mvh Hans

Svar

Kære Hans,

Rigtig godt spørgsmål! Et emne, der bliver diskuteret meget på de forskellige afdelinger og i vagtstuerne for tiden. Holdningerne er divergerende og argumenterne for og imod igangsættelse af fødslen en uge eller 10 dage over tid er mange.

Retningslinierne for igangsættelse er baseret på forskellige undersøgelser og statistikker, der bl.a. viser, at moderkagens funktion nedsættes væsentligt efter 14 dage over terminen. Den højgravide krop er belastet og tiden er i sagens natur også en risikofaktor; jo længere barnet er i livmoderen, jo større er risikoen for, at noget kan gå galt. Omend det er meget sjældent, så kan det ske, at barnet dør inde i livmoderen.

På den ene side er holdningen, at man ikke skal blande sig i en naturlig proces, som en fødsel jo er, hvis der ikke er indikation for det. På den anden side mener man, at risikoen for barnet er for stor, hvis man går længe over tid.

Set fra kvindens perspektiv er det selvfølgelig altid værd, ikke at udsætte sit barn for nogen risiko. Omvendt, ønsker de fleste en så naturlig fødsel som muligt og har man først sat en fødsel igang, kan det blive et meget langt forløb og føles som om man er i fødsel i flere dage. 

Risikoen for, at fødslen ender med kejsersnit er mindre, hvis man sætter den igang en uge efter termin. Til gengæld stiger antallet af ve-stimulerende drop markant og i kølvandet på det, kan der komme tilstødende komplikationer.

Et drømmescenarie kunne være, at den enkelte kvinde fik en individuel vurdering, hvor man så på mor, barn, fostervand, moderkage osv. Men indtil videre taler man om - og hvordan - de nye retningslinier skal udformes.

KH Line

Spørg jordemoder Line Ellen Klebak

Brevkassen er lukket for flere spørgsmål lige nu, men du kan læse alle de tidligere spørgsmål og svar.

 

Fødselsforberedelse

Hvordan virker en epiduralblokade? Hvordan går fødslen i gang? Og hvornår må man ringe til hospitalet? Se filmene med Agnete Nørrelund he rpå siden eller hent dem til din ipod eller telefon.

 
 

Flere spørgsmål og svar

Plukkeveer og sygemelding

Jeg har hørt alt fra, at man må have op til 10 i timen til at man maks må have 10-15 plukkeveer om dagen. Der må der være nogle mere præcise retningslinjer?

 

Hvad må jeg spise under amningen?

Hvordan og hvorledes forholder det sig med mit fødeindtag under amning? Hvad må jeg spise, og hvad skal jeg holde mig fra?

 

Er jeg far til barnet?

Kan terminsdatoen ved nakkefolds-scanningen svinge med en uge eller er det sandsynligt, at det kan være en anden, der er faderen?

 

Sætte fødsel i gang?

Hvorfor sætter man først en fødsel i gang efter to uger i Danmark. I Sverige sætter de alle i gang efter en uge.

 

Overvægt

Jeg vejer ca 17 kg for meget og jeg har uden held forsøgt at blive gravid i næsten et år nu. Hvor meget hjælper det at tabe sig?

 

Vægttab efter fødsel

Jeg tog 15 kg på under graviditeten. Det er 5 uger siden jeg har født, der var 8-9kg tilbage efter fødslen, men jeg har kun tabt 1-2kg på de 5 uger.

 

Løb under graviditet

Spørg jordemoderen: Før jeg blev gravid var jeg en meget aktiv løber. Jeg løb fire gange om ugen, 60-70 km i alt. Men nu er jeg blevet frarådet det, hvad gør jeg så?

 

Dårlig mave i lang tid

Jeg er gravid og har de sidste par mdr. bøvlet meget med dårlig mave, diarré, og smerter i maven især i venstre side af maven.

 

Plukkeveer og ondt ved navle

Når jeg har plukkeveer eller maven er hård, får jeg ondt ved navlen, det havde jeg ikke ved min 1. graviditet, så jeg ved ikke lige hvorfor

 

Hulahopring

Er det i orden at jeg bruger min hulahopring, som jeg har købt for at styrke mine mavemuskler?

 

Anoreksi og manglende menstruation

Da jeg som 15-årig udviklede anoreksi, stoppede min menstruation kort efter. Jeg er bekymret for om min menstruation ikke kommer og om jeg i så fald aldrig kan blive gravid?

 

Vending

Jeg er i uge 34 og barnet ligger med hovedet opad og med strakte ben. Derfor mener lægen at jeg kan risikere at skulle have ham vendt. Gør det ondt? Og kan det være farligt for barnet?

 

Frygten for at miste

Jeg er gravid og min mand og jeg er LYKKELIGE! For ca. 5 år siden fødte min svigerinde en dødfødt pige, 14 dage over termin. Hun var desværre død dagen før, hun kom ud.

 

Humøret svigter

Jeg er kommende enlig mor på 38 år - til mit første (ønske-)barn! Men jeg er begyndt at blive overvældet af tristhed og jeg føler pludselig at alting er helt uoverskueligt.

 

Skal jeg have kejsersnit igen?

Jeg har en dreng på tre som jeg fik ved akut kejsersnit. Lægen sagde at der var 50% chance for at jeg ville føde med kejsersnit denne gang også.

 

Slap bækkenbund

Er det virkelig rigtigt, at nogle kvinder aldrig får en stram bækkenbund igen efter graviditet og fødsel?

 

Hvornår har jeg ægløsning?

Jeg vil gerne være gravid. Mig og min kæreste har nu prøvet i tre måneder uden held, da jeg ikke rigtig kan finde ud af hvornår jeg har ægløsning.

 

Spontan abort

Jeg skriver fordi jeg i weekenden på min første menstruationsdag oplevede at bløde en meget stor og organisk klump.

 

Kløe

Jeg er i 22. uge og har i dag oplevet en usædvanlig kløe forneden og mine skamlæber er hævede nu, fordi jeg har kløet.

 

Rød råmælk

Jeg er gravid og har mælk. Her de sidste par dage har mælken i det ene bryst været gul/rød og helt klar.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 

Ny serie på DR 1

Hjælp, vi skal føde!

På Hvidovre hospital ligger Danmarks største fødeafdeling. I serien Hjælp! vi skal føde følger vi en række meget forskellige familer, der står overfor det mirakel det er at sætte liv i verden.

 

Hent som podcast

Hvis du vil hente denne podcast har du tre muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Graviditet > Foedselsforberedelse > Brevkasse

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.