Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
gravid
 

Skrevet af: Jordemoder Line Ellen Klebak

 

Plukkeveer og sygemelding

10. aug. 2011 14.07 Brevkasse

Hej Line

Jeg er i uge 27+3 og er blevet sygemeldt grundet plukkeveer. Jeg har typisk et sted mellem 20-25 plukkeveer om dagen og vågner også nogle nætter pga. plukkeveer. Det gør ikke voldsomt ondt men jeg oplever at det tynger nedad. Min læge sagde, at jeg skulle ligge så meget som muligt og frarådede fysisk aktivitet.     

Jeg ved, at det er helt natuligt med plukkeveer og blev meget overrasket, da min læge valgte at sygemelde pga. disse. Jeg oplever at antallet af plukkeveer er reduceret lidt i forbindelse med min sygemelding. Jeg føler dog at jeg får ondt i ryg og lænd af at ligge så meget ned og føler et stort behov for at røre mig. Er det okay at tage en tur i svømmehallen, cykle og gå en tur? Videre vil jeg gerne høre, om jeg bør blive undersøgt nærmere hos jordemoderen/fødestedet - jeg har forstået det sådan, at man her kan scanne livmoderhalsen - eller på anden måde vurdere om livmoderhalsen er afkortet / blød.

Jeg synes, der er mange forskellige bud på, hvornår man har for mange plukkeveer - jeg har hørt alt fra, at man må have op til 10 i timen til at man maks må have 10-15 plukkeveer om dagen. Der må der være nogle mere præcise retningslinjer?

Kh Marie

Svar

Kære Marie,

Det er korrekt, at det er helt normalt at have plukkeveer. Der er desværre ikke nogen decideret retningslinje for, hvor mange man må have. De må ikke gøre ondt, komme regelmæssigt og de skal aftage ved aflastning. Er dette ikke tilfældet, kan en sygemelding være på sin plads. Risikoen er i sidste ende, at fødslen går igang og det er jo lidt for tidligt for dit vedkommende. 

Nogen gange skal man bare slappe af en periode og langsomt øge aktivitetsniveauet, andre gange kommer plukkeveerne væltende hver gang man rejser sig og man bør sygemeldes resten af graviditeten. Man kan godt scanne livmoderhalsen, for at se om den bliver afkortet og du begynder at åbne dig af plukkeveerne. Det kan være en god idé, hvis du føler at det tynger nedad og at det trækker om i lænden når du får dem. 

Årsagen til plukkeveer kan være både fysisk og psykisk overanstrengelse eller stress, men det kan også skyldes en banal blærebetændelse. Derfor bør du få lavet en urindyrkning hos din læge. Er der nogle bakterier i urinen, skal de behandles med antibiotika. 

Hvis din læge har sygemeldt dig med det formål, at du skal aflaste, vil jeg ikke anbefale, at du dyrker motion. Men nogle forsigtige yogaøvelser hjemme på gulvtæppet er okay.

Pas på dig selv,

KH Line

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 

Ny serie på DR 1

Hjælp, vi skal føde!

På Hvidovre hospital ligger Danmarks største fødeafdeling. I serien Hjælp! vi skal føde følger vi en række meget forskellige familer, der står overfor det mirakel det er at sætte liv i verden.

 

Hent som podcast

Hvis du vil hente denne podcast har du tre muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Graviditet > Foedselsforberedelse > Brevkasse

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.