Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Jordemoder Line Ellen Klebak

 

Humøret svigter

27. apr. 2011 10.24 Brevkasse

Spørgsmål

Jeg er kommende enlig mor på 38 år - til mit første (ønske-)barn! Min graviditet har været meget nem. Jeg blev gravid efter kun fire forsøg, og har ingen kvalme eller ubehag og nu er jeg i 24. uge - rund og fysisk godt tilpas - og stadig på arbejde hver dag.

Der har været perioder med ekstrem træthed, usikkerhed og ind imellem også tvivl ... helt forventelige hormonelle reaktioner - tror jeg.
            
Men alligevel er jeg i de sidste par uger blevet overvældet af tristhed og jeg føler pludselig at alting er helt uoverskueligt. Bekymringerne hober sig op -  har ingen familie i Jylland, nedskæringer på arbejdet, mangler et sted at bo om bare to mdr. og en krop der ikke længere kan det den plejer osv.

Jeg skifter mellem at blive irriteret og at være ved at give op. Jeg bliver hurtigt ked af det, kan ikke tage mig sammen til større ting - og føler mig træt hele døgnet.

Når det ser sortest ud, bliver jeg bange for at jeg er lidt smådeprimeret ??? Men de venner jeg har snakket med, siger det skyldes at jeg bekymrer mig unødigt og bare skal glæde mig til at blive mor. ENIG og prøver også ...

Jeg kunne godt bruge et godt råd om, hvordan man kan pleje sig selv - psykisk og genvinde glæden over mine lykkelige omstændigheder og troen på at det nok skal gå (-:

Jeg synes jo egentlig jeg er utaknemmelig og at det er synd for min lille datter i maven at hun skal påvirkes af mine humørhuller (-:
            
-Unikum

Svar

Kære Unikum,

Der er forskel på, at have humørsvingninger og føle sig usikker og overvældet over at skulle være mor, til at have de følelser og tanker du har. Dermed ikke sagt, at du nødvendigvis er deprimeret, men når jeg læser din mail, er der en lille alarmklokke, der ringer hos mig.

Det er stort og overvældende. Det er krævende fysisk og psykisk. Der dukker følelser op, man ikke kender og ikke kan rubricere - måske dukker der også tanker eller minder op, som man helst var foruden. Jeg synes, at du må bevæge dig ud på dybt vand og mærke efter, hvad det egentlig er der gør dig ked af det - er det de mere lavpraktiske problemer, eller er det billedet af dig som mor, dig som gravid og besværet, frygten for at stå alene med det hele, eller hvad handler det om...?

Du skriver, at dine venner siger, at du bekymrer dig unødigt og det er jo dem, der kender dig bedst - men jeg vil alligevel mene, at siden du skriver til mig, og siden dine tanker bekymrer dig, synes jeg det er noget, du skal tale med din egen jordemoder om. Måske har du en tid hos hende snart, ellers kan du ringe til dit fødested og bede om en tid. Hun kan selvfølgelig ikke løse dine problemer, men forhåbentlig hjælpe dig videre.

Din lille datter i maven lider i øvrigt ingen nød - hun hygger sig i maven, hvadenten du griner eller græder.

Jeg er sikker på, at du finder glæden igen. Måske skal du bare gå ad en anden sti end andre, for at nå derhen. Måske beriget af en ny indsigt i dig selv...

-Line

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 

Ny serie på DR 1

Hjælp, vi skal føde!

På Hvidovre hospital ligger Danmarks største fødeafdeling. I serien Hjælp! vi skal føde følger vi en række meget forskellige familer, der står overfor det mirakel det er at sætte liv i verden.

 

Hent som podcast

Hvis du vil hente denne podcast har du tre muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Graviditet > Foedselsforberedelse > Brevkasse

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.