Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Foto: Colourbox.com

 

Skrevet af: Jordemoder Line Ellen Klebak

 

Slap bækkenbund

08. apr. 2011 13.11 Brevkasse

Kære Line

Er det virkelig rigtigt, at nogle kvinder aldrig får en stram bækkenbund igen efter graviditet og fødsel?

Jeg har fået af vide, at ca. hver anden kvinde over 40 år, der har født, er inkontinente. Det er utrolig mange kvinder. Hvordan kan det være? Og hvorfor er der ikke mere fokus og forskning på området, når så stor en del af den danske befolkning bliver berørt af det?

Det er nu 14 måneder siden, jeg fødte vaginalt og havde en rigtig god og meget hurtig fødsel (udvidelsesfasen varede en time. Pressefasen varede lidt over en halv time). Jeg har været hos en gynækolog, der sagde, at jeg udemærket var i stand til at knibe rigtigt. Men hvorfor tager det så så lang tid? Min bækkenbund er blevet en smule strammere, men vores sexliv er stadigvæk skrantende, fordi der stort set ingen friktion er. Det startede allerede tidligt i graviditeten.

Får jeg nogensinde vores vidunderlige sexliv tilbage? Og hvordan skal jeg forholde mig i forhold til næste graviditet? Vi har talt om at gå i gang med barn nr. 2 her inden for et år.

Jeg ved ikke, om det har noget med sagen at gøre, men jeg havde en svær graviditet med urinvejsinfektion stort set gennem hele graviditeten (der bl.a. medførte nyre-bækken betændelse to gange) samt bækkenløsning. Derudover var det første graviditetstegn for mig en pludselig ændring i vores sexliv, da en bestemt stilling gjorde ondt.

Jeg ser meget frem til at høre fra dig, da der ikke bliver talt særlig meget om dette emne i offentligheden.

På forhånd mange tak for hjælpen!
Sabrina

Svar

Kære Sabrina,

Dejligt at høre fra én, der er villig til at bryde et tabu! 

Ja, der er mange kvinder, der aldrig får en god bækkenbund igen efter en fødsel. Så vidt jeg er orienteret, taler man om, at hver 4. kvinde over 40 lider af inkontinens. Bækkenbunden skal plejes, både med knibeøvelser og med sex! Hele livet!

En fødsel tager hårdt på kroppen. Oftest er det værst, når man har haft en lang fødsel og specielt en lang pressefase. Nogle skal lave mange knibeøvelser og sågar gå til genoptræning, før de er sig selv igen.

Du har født og hurtigt og flot, men jeg vil anbefale dig, at fortsætte med at lave knibeøvelser alligevel. Det kan være, at du laver øvelserne forkert. Prøv at se om du kan finde noget på nettet, en god hjemmeside, med meget illustrative øvelser, er gynzone.dk. Du kan også opsøge en fysioterapeut. Regn med at skulle lave øvelserne mindst tre gange om dagen i flere måneder, før du ser resultater!

En slap bækkenbund kan også have noget med gentagne blærebetændelser at gøre. Sørg for, at tømme din blære ordentligt når du tisser, tag dig god tid ved toiletbesøg, sid rigtigt med fødderne i gulvet. Rejs dig op, gå lidt rundt og forsøg så at lade vandet igen. Kan du gøre det to gange, skal du forsøge igen en tredje gang. Det kaldes "triple voiding" og lyder måske lidt omstændigt, men rigitg mange unge kvinder/piger har dårlige vaner, hvad toiletbesøg angår. Og har man ikke tømt blæren ordentligt, øges risikoen for blærebetændelse. Gør det til en god vane og gør det også efter samleje.

Der er også rigtig mange gravide, der får bækkenløsning i graviditeten. Over 60% af sygemeldingerne for gravide skyldes bækkensmerter. Kun 3-4% opsøger eller henvises til fysioterapi. Faktorer som arbejdsstillinger, arbejdstempo, overbelastninger og en stresset hverdag kan være årsag. Det, du selv kan gøre, når du bliver gravid igen, er at tage højde for disse ting så vidt muligt, sørge for at holde pauser på dit arbjede og håbe på forståelse fra din arbejdsgiver. Ellers kan en sygemelding være nødvendig, hvis det bliver for slemt. Mange er glade for aflastning og gymnastik i vand.

Mht. smerter under samleje kan det skyldes, at man får tørre og sarte slimhinder når man er gravid, pga. hormonforandringer. Her kan det være en god idé med noget vandbaseret glidecreme og så undgå de positioner, der er ubehagelige. Heldigvis er der jo mange at vælge imellem ;-)

Men musklerne i kroppen er også forbundet med følelserne i kroppen. Er der noget der føles forkert, anderledes, smertefuldt, er det vigitg at tale med sin partner om det og få eventuelle ikke-fysiske problemer frem i lyset.

Held og lykke og god arbejdslyst,

Line

Spørg jordemoder Line Ellen Klebak

Brevkassen er lukket for flere spørgsmål lige nu, men du kan læse alle de tidligere spørgsmål og svar.

 

Fødselsforberedelse

Hvordan virker en epiduralblokade? Hvordan går fødslen i gang? Og hvornår må man ringe til hospitalet? Se filmene med Agnete Nørrelund he rpå siden eller hent dem til din ipod eller telefon.

 
 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 

Ny serie på DR 1

Hjælp, vi skal føde!

På Hvidovre hospital ligger Danmarks største fødeafdeling. I serien Hjælp! vi skal føde følger vi en række meget forskellige familer, der står overfor det mirakel det er at sætte liv i verden.

 

Hent som podcast

Hvis du vil hente denne podcast har du tre muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Graviditet > Foedselsforberedelse > Brevkasse

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.