Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
Deprimeret

© Colourbox

 

Skrevet af: Dorthe Boss Kyhn

 

Når moderne mænd mister lysten

29. apr. 2011 06.00 Sundhed

Ifølge speciallæge og sexolog Jesper Bay-Hansen søger stadig flere mænd hjælp, fordi de har mistet lysten eller potensen. De tror selv, at det skyldes noget fysisk - men mange gange handler det om, at mændene faktisk er stået lidt af, de trives ganske enkelt ikke.

- Mens kvinderne har haft travlt med at kæmpe for ligestilling, har manden blot redet med på bølgen af feminine værdinormer og ikke gjort meget for at udvikle sin egen kønsrolle. Han er blevet passiv og vaklende - og dermed gjort lidt uinteressant som sexpartner i kvinders øjne, forklarer eksperten til SUNDHED - det nye helsemagasin.

DR Sundhed har taget tyren ved hornene og bedt sexologen komme det en smule nærmere:
-Jeg kan ikke henvise til en videnskabelig undersøgelse, men det er en spændende problematik. Som jeg ser det, har kvinder igennem de sidste cirka tyve år været gode til at kommunikere/tale om de traditionelt kvindelige værdier og gode til at videregive feminine essenser. Det har samtidig været politisk korrekt for manden at tage imod disse værdier og essenser. Nogle mænd har haft det fint med dette og har deltaget aktivt i alt fra graviditetsundersøgelser, fødselsforberedelse til barselsorlov. Andre har haft det lidt sværere og haft svært ved at blive i deres lyst og mandighed.

- Man kan også sige, at polariseringen mellem kønnene generelt er blevet mindre. Derved har mange kvinder skudt sig selv i foden, for de ønsker dybest set en maskulin, potent mand, der ved hvem han er, og hvad han vil. Manden har måske manglet indhold og mål i sit liv. Det er i hvert fald noget, der går igen hos de mænd, jeg ser i min samtaleklinik. Og når manden mangler indhold, mål og maskulinitet, så mistrives han - mærker psykisk og socialt stress - og kan reagere med manglende lyst, rejsningsbesvær eller problemer med for tidlig eller sen sædafgang, forklarer Jesper Bay-Hansen.

Øl og lederhosen
-Men hvornår kan vi vente at få manden på banen igen, som sætter af dagsordenen?
- Det vil jeg nødigt spå om, men jeg tænker, at der må komme en modreaktion fra mandens side på det tidspunkt. Manden, der mistrives og oplever stress, er jo ikke lykkelig. Det vil i mange tilfælde være klogt for manden at blive i sin lyst og tage sig frihed til en tur til ølfestival med lederhosen og hele molevitten eller fisketur i de blå overalls, der er blevet skubbet længere og længere ind bagerst i klædeskabet og næsten glemt.

-Jeg går meget ind for, at man giver hinanden denne frihed i parforholdet. Det kan medvirke til at få mere polarisering mellem kønnene til fælles glæde for både manden og kvinden.

Motion skal der til 
Men hvad gør han, hvis han skal frigøre sig?
Jesper Bay-Hansen:
- Sport/motion vil ofte gavne manden, give ham umiddelbart velvære og kan i mange tilfælde stive mandens selvværd af, så han får mere lyst. Det er et skulderklap til hans maskulinitet og en måde at frigøre sig på. Måske skal han i stedet for at gå med til familiemiddagen, prøve at sige nej og gå ned og løfte jern i stedet. I bund og grund handler det om, at han skal lære at elske sig selv og respektere egne lyster og sætte grænser på en måde så kvinden ved, at det ikke er hende, han ønsker at fravælge.

- Hvis jeg har mandlige klienter, der har mistet lysten, så spørger jeg manden til sexfantasier og opfordrer ham til at dyrke fantasierne igen - og så vidt muligt udleve dem. Jeg går meget ind i, hvor manden lægger sin lyst og sit fokus ud fra devisen uden lyst - ingen rejsning. Svigtende rejsning er netop nådestødet for mandens maskulinitet og identitet.

- Hvis manden har problemer med sit body image, går jeg gerne ind i denne problematik også. Er det hans eget oprigtige ønske at barbere ben og barbere sig i skridtet? Og er det hans ønske at bruge mande-makeup? Eller gå på hudplejeklinikker for mænd? Det er vigtigt, at han har det godt med dette, og at det ikke opleves som et angreb på hans maskulinitet.

Selvstændige kvinder
-Og hvad gør hun - kvinder gør vel ikke noget forkert, det lyder som om de bevidst vil udnytte manden - indtil de får sat grænser?

- Nej, det tror jeg faktisk slet ikke. Men kvinden har haft en anden dagsorden i flere årtier. Resultatet er, at kvinderollen har udviklet sig meget hurtigt, så kvinderne nu er selvstændige på, ja faktisk alle punkter. Manderollen har ikke kunnet følge med.
- Mænd har selvfølgelig haft forskellige opvækster, så det kan være svært at generalisere. Men jeg ser nu mange eksempler på mænd, der er opvokset i feminine miljøer og har lært at tænke på andre før sig selv.  Der er også eksempler på mænd, der er opvokset med mænd som negative rollemodeller. Det kan have været en far, der ikke var synlig, eller en far, der drak eller var voldelig eller truende i sin adfærd. Det kan også have været en far, der selv havde svært ved at vise, hvem han var. 

- Jeg synes derfor ikke, at man kan sige, at kvinderne bevist har udnyttet manden. Når jeg holder foredrag om mandens seksualitet, gør jeg meget ud af at pointere, at dette ikke er tilfældet. 

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Maend > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.