Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
mand

20-25 mænd om året får konstateret brystkræft, men de har ikke behandlingsforløb, som ligner kvinders.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Mænd kan også få brystkræft

01. jun. 2012 06.00 Sundhed

Mænd med knuder i brystet bliver ofte ikke ordentligt undersøgt, før de bliver opereret. Behandlingen af mænd med brystkræft er præget af tilfældigheder, sammenlignet med tilbuddene til kvinder med sygdommen, viser ny forskning ifølge Dagens Medicin.

Én patientgruppe er ladt i stikken efter at størstedelen af den danske kræftbehandling er organiseret i pakkeforløb: Det er de 20-25 danske mænd, der hvert år rammes af brystkræft.

Afdelingslæge, ph.d. Marianne Lautrup fra mammacentret på Vejle Sygehus er i gang med en undersøgelse af, hvilken behandling disse mænd modtager, og hun konkluderer, at den i alt for høj grad præget af tilfældigheder og individuelle skøn.

-Vi vidste allerede fra lærebøgerne, at flere end 50 procent af mænd med brystkræft har spredning af sygdommen, når de får diagnosticeret brystkræft. Det er en mere end dobbelt så stor andel, som blandt kvinder med brystkræft. Vores data viser, at mænd i gennemsnit er ca. ti år ældre end kvinder, når de får diagnosticeret brystkræft. For kvinder er det generelt sådan, at jo yngre kvinden er, desto dårligere er prognosen. Derfor ville det være logisk at forvente, at mændene i kraft af deres højere alder burde have en bedre prognose, men overraskende nok ser det ikke ud til at være tilfældet, snarere tværtimod. Det er et paradoks, som vi endnu ikke er i stand til at forklare, siger Marianne Lautrup til Dagens Medicin.

500 patienter
Marianne Lautrup har sammen med professor Peer Christiansen fra Aarhus Universitetshospital taget initiativ til forskningsprojektet, der skal undersøge, hvordan det går mænd med brystkræft i Danmark, hvilken behandling de får, og hvordan diagnostik, behandling og overlevelse er i forhold til kvinder med brystkræft.

Med hjælp fra kolleger over hele landet, er det lykkedes Marianne Lautrup at indsamle data fra ca. 500 patienter. Undersøgelsen inkluderer patienter fra perioden 1980-2009.

-Vi mangler kvalitetssikring af behandlingen af mænd med brystkræft. Gennemgangen af journaler viser bl.a., at behandlingen slet ikke er sat i system på samme måde, som for kvinder. Man har ikke brugt tilstrækkeligt med ressourcer på at undersøge mændene, og alt for megen behandling har beroet på et individuelt skøn fra kirurgens eller onkologens side, vurderer Marianne Lautrup.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Maend > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.