Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
tomater

Mænd bliver ikke ligefrem sundhedsfanatikere, når de får en alvorlig diagnose som kræft, men de bliver mere bevidste om at leve sundere, viser undersøgelse.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Kræft får mænd til at leve sundere

04. sep. 2012 06.15 Sundhed

Mange mænd, der får kræft, ændrer livsstil og begynder at leve sundere. De stopper oftere med at ryge og er mere flittige til at smide de overflødige kilo end mænd uden kræft.

Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, hvor 21.000 mænd i alderen 50-65 år har deltaget.

Randi Karlsen fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har stået i spidsen for en ny undersøgelse, der viser at kræft kan få mænd til at leve sundere oftere stopper med at ryge, ligesom de også taber sig mere end mænd, der ikke har kræft.

- Vi kan ikke fastslå, om vægttabet skyldes nedsat appetit i forbindelse med sygdom og behandling, eller om det sker ud fra et bevidst ønske om at tabe sig. Men resultaterne er samstemmende for alle de undersøgte kræfttyper på nær prostatakræft, siger Randi Karlsen på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Forskerne undersøgte ændringer i forbruget af tobak og alkohol og bodymass indeks (sammenhæng mellem højde og vægt) fra i alt 20.914 mænd i alderen 50-65 år. Resultaterne viste desuden, at alkoholforbruget forblev uændret, selvom mændene fik en kræftdiagnose.

Fra usund til sundere
Mænd har ofte en mere usund livsstil end kvinder. De er mindre tilbøjelige til at ændre på de usunde vaner, og lykkes det, falder de oftere tilbage til de gamle vaner end kvinder, viser tidligere undersøgelser. Der er da heller ikke tale om, at mændene i den nye undersøgelse er sundhedsfanatikere.

– De mænd, som ændrer adfærd når de bliver ramt af kræft, er dem, der før sygdommen levede mest usundt. De ændringer de foretager efter sygdommen, bringer dem ned på niveau med de mænd som ikke har kræft. Knap 60 pct af mændene med anden kræft end prostatakræft stopper f.eks. helt med at ryge, mens gennemsnittet nøjes med at skære ned, fra 9 cigaretter pr. dag til godt 5 hvilket bestemt er positivt, siger Randi Karlsen.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Åh nej, jeg råbte "hold kæft" til mit barn i nat...

Den dårlige samvittighed kan gøre ondt dagen derpå.

 

Drop tranebærjuice som kur mod blærebetændelse

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Dit liv > Maend > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.