TÆT PÅ Ann Celina er blevet udelukket fra Jehovas Vidner

24-årige Ann Celina har hele sit liv været et af Jehovas Vidner, men har længe levet et dobbeltliv. Hun har ikke fortalt nogen, at hun har en kæreste, hun sover sammen med, fordi hun kender konsekvenserne. Det ”forbudte” forhold blev opdaget af menigheden, og i dag er hun udelukket fra Jehovas Vidner og har ingen kontakt til sin familie. Umiddelbart efter Ann Celina fortalte sin historie i dokumentaren ’Splittet - af Jehovas Vidner’, sad hun klar til at svare på spørgsmål.

TÆT PÅ Ann Celina er blevet udelukket fra Jehovas Vidner
Claudi spørger:

Vil du for altid kunne “fortryde” dit valg? Og således blive optaget igen under Jehovas præmisser

Ann Celina svarer:

Ja det ville jeg. Jeg ville skulle angre og ændre min levevis. Enten ved at bryde med Sylvester, eller blive gift med ham og få bragt mit liv i orden i forhold til Jehovas normer. Jeg ville skulle komme fast til møderne, og efter nogle måneder kan en 'genoptagelse' overvejes.

Claudi spørger:

Må du slet ikke have nogen form for kontakt med din familie? Fx SMS?

Ann Celina svarer:

Nej. Al kontakt brydes ved en udelukkelse.

Lene spørger:

Hej Ann Celina Hvornår er dokumentaren optaget ?

Ann Celina svarer:

Det er den over det sidste halve års tid af mit liv.

Nicolai Nielsen spørger:

Hvor bange er man på en skala fra 1-10 over domsbudskabet, når man er blevet udelukket ?

Ann Celina svarer:

Jeg har tænkt på det mange gange - specielt når jeg så tv-avisen. Jeg har været bange for at Harmagedon kom, og at jeg havde trukket mig væk. Den tanke strejfer mig meget sjældent længere. Så en 10'er til at starte med. Nu er den på 3/4 stykker :)

Luna spørger:

Hvad skete der efter du anmeldte dem?

Ann Celina svarer:

Politiet har taget sagen op.

Emma spørger:

Har du ikke mulighed for at mødes med din biologiske søster?

Ann Celina svarer:

I realiteten jo, da hun ikke er døbt (hvad jeg ved af), men hun ønsker det ikke, og det respekterer jeg fuldt ud. Jeg elsker hende, og min dør vil altid være åben for hende og min familie.

Marie spørger:

Hej og tak for et ærligt indblik i dit liv. Hvis nu du får børn, må/vil dine forældre så heller ikke have noget med dem (uden dig) at gøre?

Ann Celina svarer:

Selv tak. Er glad for at du så med. Jo, mine børn ville de kunne se, da de ikke vælger troen til at starte med - deres valg senere i livet må de dog selv bestemme, og jeg vil ikke dømme dem. Kontakt med min familie til den tid, vil dog være op til dem. Man kan jo altid håbe.

Malene spørger:

Er der for dig forskel på tro og religion? Hvis ja - Hvilken?

Ann Celina svarer:

Tro er noget individuelt og som ligger dybt i én som person. Tro kan hjælpe én når man har det svært, og være en kæmpe støtte - og ofte gøre én til et godt medmenneske. Religion er en gruppe man er en del af - man tager nogle værdier på sig, som man i realiteten ikke selv har bestemt. En religion kan gå ind og bestemme hvad du skal mene og tro, og en individuel holdning er ikke fri som hvis man blot har sin egen tro.

Alexandra spørger:

Hvor længe siden er det nu du er blevet udelukket? Har du fået det bedre? Jeg er gået ud af jv for omkring 8 år siden og det gør stadigvæk

Ann Celina svarer:

Det er nu 7 måneder siden. Jeg har fået det meget bedre. Jeg er i dag slet ikke i tvivl om mit valg. Savnet til min familie er utroligt hårdt, men det er også ok. Det er kun sundt at savne dem man elsker, men ens glæde i hverdagen er lykkeligere. Hold dig stærk - i sidste ende handler det om at DU skal have det godt.

Michala spørger:

Hvordan blev dine forældre Jehovas vidner?

Ann Celina svarer:

Min mor er født ind i Jehovas Vidner. Min far kom ind i det da han var teenager og hans mor begyndte at tage troen til sig.

Ann spørger:

Har du overvejet et andet kristent fælleskab?

Ann Celina svarer:

Nej det har jeg ikke. Lige pt forholder jeg mig til mig selv, og hvad jeg selv har brug for at tro og vide.

Christina 43 år. spørger:

Hej Ann Celina. Hold op du er sej, jeg fik helt tårer i øjnene. Det har virkelig krævet mod fra din side. Alt godt til dig fremover

Ann Celina svarer:

Tusind tak! Det er virkelig sødt af dig. Kan kun ønske dig alt godt også :)

Sigurt Magnusson spørger:

Jeg er far til en pige der gik ind for jehovas for 30 år siden og hun er stadig medlem og gift med en ligestillet, vi har en god kontakt

Ann Celina svarer:

Det glæder mig at høre! Forskellen på at du kan have kontakt med hende, er, at du ikke er udelukket men 'ikke-troende'. Jehovas Vidner må gerne have kontakt med familie der ikke har valgt at være Jehovas Vidner.

C spørger:

Har "de udstødte" et fællesskab? Kan I snakke med, og bruge med hinanden?

Ann Celina svarer:

Jeg kender til det fællesskab der hedder ''Eftertro''. Jeg har ikke benyttet dem, men kender flere der har fundet dem rigtig nyttige.

Maria spørger:

Er du ikke sur på dine forældre at de er så meget troende at de syntes at deres religion er vigtigere end dig`?

Ann Celina svarer:

Nej det er jeg ikke. Jeg forstår deres valg, fordi jeg selv er opvokset med samme værdier og regler som dem. Jeg véd de elsker mig, og de véd jeg elsker dem. Det kan intet ændre på.

Mathilde spørger:

Hej Celina Når Jehova vidner har udlukket dig . Hvad sker så , hvis en i familien dør . Vil du så ikke få besked / deltage i begravelsen ?

Ann Celina svarer:

Hej Mathilde. Jo. Familie til en udelukket må gerne have kontakt, hvis der sker noget dramatisk i familien (fx indlæggelse eller dødsfald). Dog ville ingen andre end familien have kontakt under højtideligheden.

Kathrine S spørger:

Hej AC, Vi gik i parallelklasse i folkeskolen - du er SÅ sej og enorm stærk. Hvad har du altid haft lyst til, som du ikke måtte, som JW?

Ann Celina svarer:

Hej Kathrine :) Tusind tak! Og tak fordi du så med. Jeg har altid haft lyst til at få en tattovering - det har jeg dog ikke fået :)

Lene spørger:

Hvad er grunden til at du har sagt ja til at lave en dokumentar om denne voldsomme begivenhed i dit liv?

Ann Celina svarer:

Hej Lene. Det har jeg gjort, fordi der mangler viden omkring Jehovas Vidner generelt. Min formål er, at inspirere andre til at følge hvad DE vil, og vise at der er en anden side, hvor man kan have det godt. Det kan være svært i starten at træffe et valg, men tingene bliver altid bedre.

Mia spørger:

Må man som Jehova have venner som ikke er troende? Flot at du træffer et valg som er godt for dig

Ann Celina svarer:

Jeg havde nogle venner i folkeskolen som jeg var sammen med efter skole nogle gange. Jehovas Vidner opfordrer dog til kun at have venner indenfor troen, da de mennesker med samme religion har samme værdier og mål i livet.

Birgitte spørger:

Hej Ann Celina,- tak for at du giver et indblik i dit liv. Har du fundet en anden tro?

Ann Celina svarer:

Hej Birgitte :) Selv tak. Nej det har jeg ikke. Lige nu forholder jeg mig til mig selv, og hvad jeg gerne vil i fremtiden.

Kenneth Tygesen spørger:

Hej Ann Celina Rigtigt godt gået at du anmelder den private samtale du har haft. De skal ikke have lov til . Hilsen tidligere JVer.

Ann Celina svarer:

Hej Kenneth. Tak for støtten. Håber du har fået et godt liv uden for religionen.

Brit Lutro spørger:

Du skal jo til at leve et helt nyt liv nu,med fejring af fødslesdag og jul og påske,er det ikke svært?

Ann Celina svarer:

Jo, det er grænseoverskridende. Jeg har altid lært om disse fejringer som værende hedenske skikke. Mit syn vil ikke ændre sig i forhold til deres oprindelse, men glæder mig til at være sammen med mine venner og kæreste i denne tid.

Maiken spørger:

Er det korrekt, at Jehovas Vidner opsøger folk, der har mistet ægtefælle, fordi de er i en sårbar situation?

Ann Celina svarer:

Hej Maiken. Ja, det er helt korrekt. Jeg havde en del 'ældstesamtaler' eftersom jeg er ung. De ser én som værende sårbar, da mennesker har behov for én at dele livet og oplevelser med. Når man har været gift, er man ikke bibelsk fri til at gifte sig igen, medmindre den ene part har været utro.

Mette spørger:

Omkring den brudte kontakt, er det dine forældre der har valgt kontakten fra udfra deres overbevisning, eller er det en regl i jv?

Ann Celina svarer:

Begge dele. At bryde kontakten er en regel i Jehovas Vidner, som anses for en kærlig ordning, der skal få synderen til at ændre sind. Mine forældre er overbevist i at religionen er sand, og derfor følger de den regel.

Piv spørger:

Vil du modtage blod

Ann Celina svarer:

Hej Piv. Jeg vil altid forsøge at blive behandlet uden blod, da der findes mange alternativer. Desuden er de læger der opererer uden blod mere øvede, da det er en mere krævende behandling. Hvis behandlingen dog ikke kan klares uden blod, er jeg villig til at modtage det.

Mette spørger:

Kan en JV og en ikke troende JV være et par, altså uden at sove sammen inden ægteskab

Ann Celina svarer:

Ja det kan de godt. Det bliver strengt anbefalet kun at finde sig en ægtefælle der har samme tro, og de ældste vil tage nogle samtaler med et Jehovas Vidne der har en ikketroende JV som kæreste, da normerne omkring sex er anderledes udenfor Jehovas Vidner.

Camilla spørger:

Kendte du til Tabitas historie før, du blev udelukket? Hvordan fik I kontakt, og har du stadig kontakt til hende?

Ann Celina svarer:

Jeg kendte godt hendes historie. Vi fik kontakt i forbindelse med dokumentaren, og hun har sagt nogle ting der i den grad har hjulpet mig til at finde mere ro i sindet. Jeg har stadig kontakt til hende.

Ida spørger:

Hvad har dåb af betydning?

Ann Celina svarer:

Dåb er en rigtig vigtig ting for et Jehovas Vidne. Her indvier man sig til Jehova, og lover at tjene ham resten af sit liv. Jeg blev døbt da jeg var 14, og mange Jehovas Vidner bliver døbt i teenageårene. Dåben er en betydningsfuld og ærefuld dag, både for Jehova, ens familie og én selv.

Ida spørger:

Vil du gerne have at dine forældre går ud af troen? Eller er det bedre som det er nu?

Ann Celina svarer:

Hej Ida. Jeg ville aldrig bede mine forældre om at forlade troen. Jeg véd hvor megen glæde den bringer dem i deres hverdag. Folk må tro på lige dét de har lyst til - det skal vi andre ikke dømme dem for. Jeg vil ikke sige det er bedre som det er nu, da jeg ville ønske jeg kunne snakke med dem. Men jeg ville aldrig bede dem forlade religionen.

Emilia spørger:

Hvad håber du denne dokumentar kan sende for et budskab/besked?

Ann Celina svarer:

Jeg håber at dokumentaren kan hjælpe andre der er i en svær situation som min. Jeg håber at den kan inspirere folk til at følge deres drømme og det DE har lyst til.

Ole K spørger:

måtte du ikke tatoveres som JV??????

Ann Celina svarer:

Nej. Jehovas Vidner er imod tattoveringer.

S spørger:

Du er sej! Stor respekt herfra! Hvad er den største problematik med JW ifølge dig?

Ann Celina svarer:

Tusind tak :) Den største problematik er nok den måde Bibelen fortolkes. I ét skriftsted står der, at ''tager man sig ikke af sin familie er man værre end én uden tro'', men i et andet står der at man skal fjerne en udelukket fra menigheden og cutte kontakt.

Louise spørger:

Tror du at din familie har set programmet?

Ann Celina svarer:

Hej Louise. Det håber jeg, da den er ment som et udtryk som kærlighed, og for at vise dem at jeg har det godt.

Pernille spørger:

Din historie minder meget om filmen, En anden verden,hvor rosalinde mynster spillede samme historie, som du nu gennemgår. Har du set filmen

Ann Celina svarer:

Jeg har for nyligt set filmen, og den er rigtig god. Den viser også tingene som de er.

Dina spørger:

Hej Ann Celina. Er der forskellige grene af JV. Kender et medlem af JV som både drikker og går på festival.

Ann Celina svarer:

Hej Dina. Nogle er mere troende end andre. Jehovas Vidner får ofte at vide at drikkeri er noget man skal holde sig fra. At nogle vælger at drikke og gå på festival alligevel er deres egen beslutning. Dette kan dog medføre en ældstesamtale, lidt ligesom den der beskrives i dokumentaren.

Susanne spørger:

Har du også stemt dørklokker. Og hvordan blev du modtaget

Ann Celina svarer:

Ja det har jeg. Har været rigtig aktiv i forkyndelsen og haft op til 50 timer om måneden. Jeg blev både modtaget med smækkende døre og skæld ud, men også med smil og åbne mennesker.

Lene spørger:

Tak for programmet. Må man følge ikke-troende på sociale medier?

Ann Celina svarer:

Selv tak. Tak fordi du så med. I realiteten må man gerne, hvis personen ikke er udelukket. Er personen man følger udelukket, vil dette svare lidt til at have kontakt, hvilket er forbudt.

Mette spørger:

Hej. Herhjemme synes vi du er MEGA sej. Må en JW godt gifte sig med en der ikke er JW ?

Ann Celina svarer:

Hej Mette. Tusind tak. Det er sødt af dig/jer. Det må man gerne, men Jehovas Vidner opfordres til at gifte sig med én der har samme tro.

Nina spørger:

Hvad savner du allermest? Og hvad er du allermest glad for i dit nye liv?

Ann Celina svarer:

Jeg savner min familie mere end noget andet! Jeg tænker på dem hver dag. Jeg er allermest glad for at jeg kan få lov at tænke selv. Selv at træffe mine valg, og selv finde ud af hvad JEG vil.

Marianne spørger:

Hvad har din kæreste sagt i forhold til alt dette her? Har han prøvet at præge dig til at vælge ham og ikke JW?

Ann Celina svarer:

Hej Marianne. Min kæreste har været en kæmpe støtte gennem hele processen. Han har ikke opfordret mig til hverken det ene eller det andet, og har hele tiden holdt fast ved at jeg skal gøre hvad jeg selv har lyst til.

Christian spørger:

Hej Celina. Netværker du med andre tidligere Jehovahs vidner. I så fald hvor?

Ann Celina svarer:

Hej Christian. Det gør jeg. De stykker jeg har kontakt med, kender jeg fra dengang vi var i religionen.

Simon spørger:

Vil du mene at valget om at tjene Jehova burde være når man er blevet ældre? Du var jo kun 14 og måske for ung til sådant en valg?

Ann Celina svarer:

For mig var det helt bestemt for tidligt at blive døbt. Jeg kan ikke tale på andres vegne. For mange er det for tidligt at blive døbt i den alder, da man ikke har nået at modnes og finde ud af hvem man er. For andre er det den rigtige beslutning at blive døbt i den alder.

Bubber spørger:

har du oplevet andre der forlod jv og fik den samme behandling, før dig?

Ann Celina svarer:

Jeg har før hørt om andre der blev svigtet eller fik brugt beskidte kneb til at blive udstødt.

Christine spørger:

Hvad er det der gør at JV gerne må have kontakt til familiemedlemmer som vælger religionen fra, men ikke til udstødte?

Ann Celina svarer:

Forskellen er, at de der har valgt troen fra ikke er blevet døbt. Er man døbt, har man bundet sig for resten af livet, og vælger man at bryde det bånd, bliver man udelukket, og familien tager derfor afstand.

Leif spørger:

Må man som Jehovas vidne eje og gå op i dyre materialistiske ting?

Ann Celina svarer:

Jehovas Vidner lærer, at alt i denne verden er midlertidigt. ''Saml jer ikke værdier i denne verden, hvor møl og rust fortærer.. men i himlen'' står der i Bibelen. Jehovas Vidner lærer også at materialisme er forkert. Der bliver dog ikke set ned på dem der ejer mange ting. Dog kun, hvis det ikke tager fokus på udbredelsen af forkyndelsen (guds ord).

Käthe Jensen spørger:

Jv ikke må drikke spiritus og hvis de gør - må det kun være for tørst. Eller er det en skrøne som bliver fortalt.

Ann Celina svarer:

Dette er blot en skrøne. Jehovas Vidner må gerne nyde alkohol. Man må dog ikke drikke sig beruset.

Anna spørger:

Er det sandt at JV helst ser at man ikke tager for “høj” en uddannelse?!

Ann Celina svarer:

Det er sandt. Man skal helst have sit fokus i forkyndelsen og udbredelsen af 'sandheden'. En høj uddannelse fjerner fokus.

SH spørger:

Er det rigtigt, at Jehovas Vidner ikke stemmer? Hvis ja, hvorfor? Og skal du stemme den 21. november?

Ann Celina svarer:

Jehovad Vidner er neutrale når det kommer til politik. De stemmer ikke, da de mener at det kun er Jehova Gud der kan gøre verden til et bedre sted. Ja det skal jeg. For første gang nogensinde :)

Ole spørger:

I stemmer heller ikke til folketingsvalg?

Ann Celina svarer:

Jehovas Vidner stemmer ikke, da de er politisk neutrale.

Karina spørger:

Når man er født ind i jw, kan man så fravælge dåben og hvad ville konsekvense være?

Ann Celina svarer:

Ja, det kan man godt. Forældrene vil selvfølgelig blive kede af det, hvis de er troende. Konsekvensen kan være, at man vil miste sine venner fra sin tid som Jehovas Vidne.

Tut spørger:

Blev du færdig med din uddannelse?/ hvor langt er du uddannelsesmæssigt? Flot karakter efter så kort tid efter udelukkelsen

Ann Celina svarer:

Jeg er stadig i gang, og er færdig til August næste år :) Og tak! Det tog en del fokus.

Niklas spørger:

Var en udelukkelse uundgåelig? Jeg tænker, havde de ikke haft den optaget samtale, var du så ikke bare gået hen og blevet frafaldent

Ann Celina svarer:

Det var den ikke nej. Jeg fik valget mellem at vælge Sylvester fra, og angre mine synder - eller at blive udelukket.

Robert spørger:

Hvorfor holdt du bare ikke op med at komme i rigssalen, så var du ikke blevet udstødt? Jeg er ikke kommet der i 10 år og piver ikke!!

Ann Celina svarer:

Jeg holdt op med at komme, men optagelsen gjorde at jeg blev kaldt til samtale.

Sanne spørger:

Er der økonomi forbundet med at være medlem af JV?

Ann Celina svarer:

Nej det er der ikke. Jehovas Vidner får ikke 'løn' for at være med i religionen. Organisationen styres derudover vha. frivillige bidrag fra menighederne i verden.

Christina spørger:

Kan man udskyde sin dåb hvis man ikke føler sig klar?

Ann Celina svarer:

Det kan man godt. Man vælger selv hvornår man vil døbes.

peter spørger:

har du eftervirkninger af at have forladt en høj-kontrol gruppe som jv

Ann Celina svarer:

Hej Peter. Det har i den grad været svært selv at skulle tage beslutninger. Førhen vidste jeg hvad jeg skulle mene og havd jeg skulle gøre, da det stod i Bibelen. I dag er jeg blevet god til at have min egen mening ;)

Maiken spørger:

Mener Johovas Vidner, at det er dig, der vælger dem fra? At kun de har svaret på, hvordan man bør leve sit liv?

Ann Celina svarer:

Jehovad Vidner mener, at jeg har valgt Jehova fra. Vælger man Jehova fra, vælger man også religionen fra. Jehovas Vidner ser Jehova som universets skaber, og da han har skabt os alle er han i sin gode ret til at fortælle os hvad der er bedst for os. Derfor følger Jehovas Vidner Bibelen nøje - den anses som Jehovas ord til mennesker.

Gitte spørger:

Hvad var der sket, hvis du var udblvet fra samtalen med de ældste?

Ann Celina svarer:

De ville have udelukket mig på baggrund af optagelsen de havde fået.

Camilla spørger:

Vil du betegne Jehovas Vidner som en slags sekt?

Ann Celina svarer:

Jehovas Vidner er anerkendt som en trosretning, og ikke som en sekt. Dog kan man godt sammenligne deres handlinger og den måde de opererer på som en sekt.

Ulla spørger:

Skal du nu prøve at fejre jul og fødselsdag?

Ann Celina svarer:

Hej Ulla. Det tænker jeg da at jeg skal. Man ved ikke om man bryder sig om noget man ikke har prøvet.

Marie spørger:

Har du et ca. Tal på hvor mange fra dit lokale jv netværk der er blevet udelukket

Ann Celina svarer:

Hej Marie. Nej det har jeg ikke, da nogle bliver udelukket, men med tiden vender tilbage.

Lone spørger:

Kære Ann Celina. Stærk udsendelse. Jeg vil gerne vide hvorfor du tog mødet med de ældre, når du kendte udfaldet. Var det aht dine forældre?

Ann Celina svarer:

Hej Lone. Jeg tog til mødet for at høre hvad de havde at sige. Jeg ville se dem i øjnene, når de fortalte om optagelsen, og jeg ville høre dem sige at jeg blev udelukket - tror det skulle gå rigtigt op for mig.

Lone spørger:

Hej Ann Celina, Hvordan har du det med at holde fødselsdag og skal holde jul for første gang.Synes at du er super sej .

Ann Celina svarer:

Hej Lone. Jeg synes det er både spændende og en lille smule underligt. Jeg glæder mig til at opleve det, men tror aldrig jeg vil se højtiderne på samme måde som andre. Jeg har altid lært, at de stammede fra noget hedensk, og det vil altid være i mine tanker. Dog vil det ikke tage glæden fra det :) Og tak!

Pernille spørger:

Hvor havde de ældste fået den omtalte optagelse fra, de afspillede for dig til udelukkelsen, den hvor du fortæller om din kæreste?

Ann Celina svarer:

Jeg kan desværre ikke udtale mig om en igangværende sag.

Susanne spørger:

Hvad svarede du de ældste til mødet?

Ann Celina svarer:

Jeg sagde til dem at jeg synes det var direkte 'ulækkert' det de sad og spurgte mig og at de havde en optagelse.

Maria spørger:

Kender du til, at Jehovas Vidner opsøger folk i krise. Har selv oplevet det flere gange, bla ved skilsmisse og dødsfald

Ann Celina svarer:

Jehovas Vidner opsøger familien til en død eller én der er blevet skilt - hvis de er Jehovas Vidner. De gør det for at trøste familien og give håb omkring Paradiset for en død. Ved en skilsmisse opsøger de parterne for at støtte dem til ikke at begå 'utugt' og finde en ny udenfor religionens rammer.

Malene spørger:

Flere gange gennem udsendelsen siger du religion. For dig er der forskel på religion og tro?

Ann Celina svarer:

Tro er noget individuelt - noget man har indeni, som ingen kan tage fra én. Det er noget man vælger at tro på, fordi det føles rigtig og giver trøst og håb. Religion er en gruppe man kommer med i. Her vælger man ikke selv hvad man mener og tror, men følger regler og principper der er opstillet.