Tæt PÅ Paula Larrain: 'Troen er en integreret del af mit liv'

Journalist, forfatter og debattør Paula Larrain er tilbage på DR, hvor hun sammen med Anders Laugesen er vært på P1-programmet ’De højere magter’. Hun er selv troende og praktiserer troen ved blandt andet bøn, meditation og kirkebesøg. Gennem karrieren har Paula Larrain været vært på TV Avisen, stillet op ved et folketingsvalg og skrevet masser af spiddende klummer på blandt andet Ekstra Bladet. Klokken 12.30 sidder hun klar til at svare på jeres spørgsmål.

Tæt PÅ Paula Larrain:
Andreas spørger:

Jeg hørte ikke første del af programmet hvad er det for mirakel du selv har opleve?

Paula Larrain svarer:

Kære Andreas, Det er lidt langt at beskrive her, men det handlede kort om min nevø, der mod alle odds overlevede et hjertestop, da han var seks måneder gammel. Du kan høre hele programmet på podcast og her kan du også høre mirakel-eksperten sætte min oplevelse ind i en sammenhæng. Så giver det lidt mere mening måske :-)

Ninna spørger:

Skal I kun diskutere kristendom i programmet eller også andre religioner?

Paula Larrain svarer:

Hej Ninna, Vi skal i allerhøjeste grad ind på alle former for tro og det vil sige også andre religioner, samt den tro, der ikke er hængt op på en religion. I næste uge skal vi fx tale om bøn og den går på tværs.

René spørger:

Jeg har ikke hørt programmet. Hvilken Gud tror du på... kan det defineres?

Paula Larrain svarer:

Ja! Jeg tror på Gud og hans søn Jesus. Derfor er jeg kristen, men som jeg også giver udtryk i programmet, er jeg som menneske meget åben og kun delvis dogmatisk omkring min tro.

Morten Isaksen spørger:

Hvad mener du er væsentligst, for at troende og ikke-troende mennesker kan møde hinanden respektfuldt?

Paula Larrain svarer:

Åbenhed. Og nysgerrighed. Det er to kerneværdier bag vores program. Og også to værdier jeg både som menneske og journalist sætter pris på. Kærlighed som udgangspunkt er også godt. Vi skal alle have lov at tænke og udtrykke os frit. Uanset hvad vi tror på

John spørger:

Hvordan bliver det nye program anderledes fra mennesker og tro?

Paula Larrain svarer:

Først og fremmest er vi to værter. Den ene meget erfaren på dette område og en vidensbank af den anden verden! Ja, det er altså Anders :) Jeg er journalist først og fremmest. Nysgerrighed bliver min motor og det betyder, at vi måske går lidt mere bredt ind i tingene end andre programmer om det samme. Fortidige som nutidige

Hans spørger:

Er det ikke dumt at tro på det mest usandsynlige? Jeg mener, der er så meget viden og så mange gode videnskabelige forklaringer? Dovenskab?

Paula Larrain svarer:

Der er gode videnskabelige forklaringer på meget, men ikke på alt. Og det er ikke kun et spørgsmål om tid. Åndelighed er svær at sætte på formel

Jacob Holretz Schmidt spørger:

Hvordan ser man som troende bort fra at religion bliver brugt til at legitimere alt det ubehagelige vi mennesker kan finde på?

Paula Larrain svarer:

Det kan man aldrig se bort fra. Det er jo faktum, at religion gennem menneskets historie er blevet brugt til de mest afskyelige ting. Men det er vel at mærke, mennesker der har været onde ved andre mennesker. At nogle har brugt min religion til at styre andre, ændrer ikke ved min tro på det gode og på Gud

Max spørger:

Jeg syns ik DR og andre medier gør nok ud af trosstof idag. Hva synes du?

Paula Larrain svarer:

Der er mere, end jeg når at få lyttet til. Så jeg er måske ikke den rette at spørge. Det er altid en balance. Det her skulle gerne blive et bredt program som kan appellere til et nyt publikum, som måske også kan blive lidt udfordret, måske ligefrem provokeret af andres måder at tro på. Vi taler om det - er mit motto :)

Jens spørger:

Hej P. Du skrev tidligere " samt den tro, der ikke er hængt op på en religion..." gælder det også generelt livsanskuelser etc.?

Paula Larrain svarer:

Ja! Inden for spiritualitet, selvfølgelig. Vi har planer om at tage et ord under behandling fra gang til gang. Et begreb, som vi vender og drejer. Ikke udtømmende. Det kunne fx være healing

Frank Stjernehøj spørger:

Er du troende ubetinget eller tvivler du også ind imellem?

Paula Larrain svarer:

Jeg tvivler ofte. I nogle perioder mere end andre.

Trine L spørger:

hvad er forskellen på at bede og meditere?

Paula Larrain svarer:

Godt spørgsmål! Det kan jo være det samme. For hvis man er i dyb bøn er man vel også i en slags meditation? Vi kommer til at tale om bøn i vores næste program og der vil jeg stille spørgsmålet og huske på dig :)

Peter spørger:

Hvis Gud er ansvarlig for at redde din nevø, hvorfor er han så ikke ansvarlig for at redde de mange børn, der dør hver dag?

Paula Larrain svarer:

Også et af de bedste spørgsmål, man kan stille. Og jeg må være dig svar skyldig. Jeg forstår det ikke. I programmet drøfter jeg det med teolog Niels Christian Hvidt. Han forklarer meget godt skismaet.

Tommy Petersen spørger:

Hvorfor har du brug for at tro på højere magter ? Hvad er det der gør, at du ikke tør tage ansvaret selv ?

Paula Larrain svarer:

Jeg kan tage ansvar for rigtig mange ting i tilværelsen. Jeg har ikke brug for at tro. Jeg tror blot på, at der er en Gud, der samler det hele for os og som er ansvarlig for de store ting som liv og død - og måske også kærlighed.

Thomas spørger:

Hvad er dit bedste råd til Folkekirken - hvis altså du skulle give et råd?

Paula Larrain svarer:

Det er svært. Mindre kiv, mere lethed? Måske. Der er heldigvis plads til mangt og meget i folkekirken.

Leif spørger:

Kommer I også til at tale om religion i politik? Det er jo blevet kædet meget sammen de sidste år med islam og kulturdebat

Paula Larrain svarer:

Nej, vi forbliver på et åndeligt niveau. Politik er en anden boldgade :)

Alex spørger:

Laver I radio til de troende eller er der noget for ateister som mig?

Paula Larrain svarer:

Også for ateister som dig! Helt klart. Alle er velkomne og jeg tager også en naturlig skepsis med ind, hvis det er relevant. Det er jo tro, netop ikke viden, vi taler om

Anna spørger:

Hvilken type gæster kommer vi til at se?

Paula Larrain svarer:

Alle slags. Både praktiserende, eksperter, præster, imamer, lamaer, clairvoyante, forskere - vi finder på hen ad vejen

Thomas spørger:

Hvor går du selv i kirke - har du en fast kirke, eller "sampler" du forskellige steder?

Paula Larrain svarer:

Jeg går i min egen lokale kirke, hvor jeg også har siddet i menighedsråd. En forstad til København

Linette spørger:

Har du nogen baggrundsviden om religion, fx læse bøger og akademiske artikler om emnet, eller er det blot personlig erfaring?

Paula Larrain svarer:

Jeg læser en del bøger på alle mulige niveauer, men har ingen specialviden på det her område. Jeg er journalist, ikke ekspert. Jeg stiller spørgsmål. Det er mit job. Det første program var lidt erfaringsbåret, da jeg har en personlig indgang til mirakler. Men jeg har ikke noget personligt med hver gang.

Allan O spørger:

Hvilke fordomme eller skepsis møder du selv når du siger du er kristen?

Paula Larrain svarer:

Tavshed. Mistanke om lidt skørhed :D Det kan jeg så ikke helt udelukke! Generelt bliver folk lidt stille. Altså medmindre de selv er troende

Aksel spørger:

Hvad vil det sige at være troende? Hvad er gud? Hvorfor er der 3000 forskellige religioner? Giver det mening at sætte et navn på sin tro?

Paula Larrain svarer:

Uha, det er gode spørgsmål. Det giver mening for mig, men som svaret længere nede, så er jeg nysgerrig på andres tro også. Jeg har folk tæt på mig, der er buddhister og muslimer. Det forholder jeg mig til med nysgerrighed og åbenhed. Og kan nogle gange have tanken, at kilden ligger samme sted. Hvem ved. Jeg er ret økumenisk anlagt som menneske.

Jan spørger:

Både Ole Grunbaum og Peter H Fogtdal har nylig udgivet bøger med stor relevant research for programmet. Hørte gerne dem som gæster. Om Rumi!

Paula Larrain svarer:

Hey, det var et godt tip. Vi har allerede haft det oppe og vende. Dem vil jeg glæde mig til at møde og høre på. Samt læse :)

Jan spørger:

I Herrens Veje sagde præstesønnen de præcise ord om Folkekirken at den gik mere op i ritualer end i ånd. Den Forsvundne (hellig-) Ånd?

Paula Larrain svarer:

Ja, det tænker jeg også over. Jeg kan godt lide ritualer, men ånden skal også kunne være mere fri. Derfor har jeg personligt flere pauser i min kirkegang. tænker....

Sara spørger:

Tror du Gud kan lede en indefra? Hvis ja, hvordan kan man så bruge f.eks. biblen?

Paula Larrain svarer:

Det er jeg ikke helt afklaret med. Jeg tror nok mest på udefra. Via ord. Og værdier.

Per Hansen spørger:

Hvor troende er du, er du fortaler for creationisme og at jorden er 10.000 år gammel?

Paula Larrain svarer:

Nej, jeg er bidt af astronomi og hælder til The Big Bang. Jeg er ikke fundamentalist