TÆT PÅ situationen i Aleppo: Langt de fleste ønsker allermest at blive

Den syriske hær har trængt de sidste beboere i Aleppo op i en krog og tvinger dem med angreb efter angreb til at lade sig evakuere, selv om deres største ønske ifølge journalist og forfatter Nagieb Khaja er at leve videre i den sønderbombede by. Her kan du læse, hvad Nagieb Khaja, der har været i Aleppo flere gange under krigen i Syrien, svarede dr.dk’s brugere onsdag aften.

TÆT PÅ situationen i Aleppo: Langt de fleste ønsker allermest at blive
Frederik spørger:

Hvilken rolle har Qatar og Saudi i Syrien? Rige stormænd har ifølge medier, støttet ISIS osv, men hvordan kan vesten forholde sig til det?

Nagieb Khaja svarer:

Qatar og Saudi-Arabien har støttet oprørerne, men hver deres organisationer. Saudi-Arabien har støttet Salafistiske og Sekulære grupepr, mens Qatar har støttet grupper, der er affilieret med det muslimske Broderskab. Deres ambtion har været at inddæmme Iran, som er Assad-styrets allierede

Frederik spørger:

Det her er et seriøst spørgsmål. Samarbejder Vesten med grupper som idelogisk set er på linje med ISIS? Vi er jo allierede med Saudi Arabien

Nagieb Khaja svarer:

Ja, inddirekte. Salafistiske grupper i Syrien, der er blevet støttet af Saudi-Arabien, har samarbejdet med FSA-grupper, som USA støtter.

Christian spørger:

Hvordan kan en vej til fred i Syrien se ud ifølge dig?

Nagieb Khaja svarer:

Det bliver rigtig svært nu, hvor regimet har overtaget. Det hele afhænger af Rusland, som har styrket regimet enormt meget det seneste halve år. Hvis russerne vil stabilisere Syrien bliver de nødt til at lave fredsforhandlinger med oprørerne. Det ser dog ud, som om at de går efter at knække oprørene, hvilket vil konsolidere regimets greb, men i den lange ende forlænge konflikten.

Cecilie spørger:

Hej Nagieb Hvor slemt er det? Jeg ved godt at vi kan se og høre en masse i tv, men vil gerne høre din vurdering? Hvad kan vi hjælpe med ?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Cecilie. Det er meget slemt. De redningsarbejdere fra De Hvide Hjelme, som jeg fulgte i Aleppo sidste år er ret hårdføre, men sidst jeg talte med dem, kunne jeg høre, at de var meget rystede og desperate. De siger, at den virkelighed, som de oplever er "helvede på jorden."

Frederik spørger:

Vil vi se tilbage på Syrienkonflikten som vi ser på folkemordet i Rwanda nutildags?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Frederik. Konflikterne i Rwanda og Syrien er ikke helt ens, men der er paralleller. Jeg tror, at vi vil se tilbage på Syrien og føle en skam, fordi vi ikke gjorde mere for at redde de civile. Det er de seneste års værste konflikt.

Jens spørger:

Da du var i Aleppo, hvordan var relationen mellem de forskellige grupperinger? Samarbejder FSA sammen med de salafistiske grupper?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Jens. Situationen i Aleppo var meget kompleks. Der var et samarbejde mellem de islamistiske og sekulære grupper dvs FSA. Nogle af grupperne havde et udmærket samarbejde, mens det i andre tilfælde var et nødtvunget samarbejde, som hvilede på et skrøbeligt grundlag ud fra devisen, "Mine fjenders fjender, er mine venner . Det skal dog understreges, at Øst-Aleppo bliver kaldt for FSA's vigtigste område, og nu hvor de mister bydelen, vil de stå endnu svagere i forhold til de islamistiske grupperinger.

Ida spørger:

Hvorfor er der så mange civile, der ikke er flygtet ud af byen? Tænker primært på det sidste halve år, hvor krigen er intensiveret.

Nagieb Khaja svarer:

De fleste civile i det østlige Aleppo er alt for bange for repressalier, hvis de flygter til regimekontrollerede områder. Fra regimets side og medier, der støtter det, er der et narrativ om, at befolkningen i Øst-Aleppo enten er "terrorister" eller deres håndlangere. Derfor er der mange mænd, der risikerer at blive tilbageholdt og tortureret, hvis de flygter til Vest-Aleppo. Der er faktisk for nylig blevet dokumenteret, at mænd i den kampdygtige alder, der flygtede fra Øst-Aleppo ind til den vestlige del af byen, er blevet fængslet, selvom der ikke var beviser på, at de var militante.

Frederik spørger:

Hvilken rolle har de hvide hjelme i Aleppo?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Frederik. De Hvide Hjelme er en organisation, som består af frivillige, der forsøger at redde overlevende efter luft- og artilleriangreb. De udfylder et vakuum i de oprørskontrollerede områder, hvor man ikke har et brandvæsen og et beredskab. De er enormt modige, fordi de løber hen til områder, mens der bliver bombet og risikerer derfor ofte deres liv for deres medborgere.

Peter spørger:

Hvor stor rolle spiller Hizbollah og Iran ifm erobringen af Aleppo?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Peter. Iran og Hizbollah spiller en kæmpe rolle. Mange analytikere mener, at det syriske regime ikke ville have en chance uden deres støtte. Selvom Iran og Hizbollah har leveret mænd og våben til regimet i næsten hele konfliktens levetid, var regimet på tilbagetog, indtil Rusland gik ind i konflikten i sommer. Så regimet er i allerhøjeste grad afhængig af udenlandske aktører.

Jeppe spørger:

Hvordan vurderer du fremtiden for Aleppo? Vil byen ligge hen som en spøgelsesby i mange år frem?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Jeppe. Aleppo har været delt op i tre dele i flere år. En regimekontrolleret del, hvor hverdagen er meget mere tålelig, fordi størstedelen af området ikke er blevet berørt af konflikten. Det skyldes især, at oprørerne ikke har fly og helikoptere. Derudover er der kurdisk del, som er mere hærget. Og så er der den oprørskontrollerede del, der er det hårdest ramte område, som vi hører mest om i medierne. Den oprørskontrollerede del (dvs tidl.) kommer til at tage mange år at genopbygge, og størstedelen af dens oprindelige indbyggere vil sandsynligvis ikke turde at flytte tilbage igen, så længe Assad sidder ved magten.

Catherine spørger:

Hej Nagieb, Hvad kan vi gøre ? det virker fuldstændig håbløst! Vil det gavne de civile borgere i det østlige Aleppo at vi donerer penge?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Catherine. Vi kan donere penge til nødhjælpsorganisationer som f.eks de Hvide Hjelme, Læger Uden Grænser, Red Barnet og Folkekirkens Nødhjælp. Alle organisationer gør deres bedste for at mindske de civiles lidelser og sørge for, at de får deres basale behov opfyldt. Derudover kan du skabe bevidsthed om den desperate situation i din omgangskreds og få andre mennesker til også at hjælpe den syriske befolkning.

Martin spørger:

Hvad tænker du indsættelsen af Trump den 20. Januar kan få af betydning for situationen?

Nagieb Khaja svarer:

Som udgangspunkt har Trump udtalt, at han kun er interesseret i at bekæmpe IS og derudover er ligeglad med, om Assad styrer Syrien. Han har også sagt, at han godt kan lide Putin, som jo støtter regimet. Trump er dog et løstgående missil og kan sagtens vende 180 grader. Det har vi set tidligere. Det er svært at gætte på, hvad han kunne finde på.

Preben spørger:

Er krigen et resultat eller fremskyndet af vestens ønske om et regimeskifte og en destabilisering af et ellers velfungerende Syrien?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Preben. Det er veldokumenteret, at den syriske revolution blev inspireret af det arabiske forår, som fik befolkningen til at gå på gaden. Efterfølgende er revolutionen blevet "militariseret", dels på grund af desertører fra den syriske hær, der tog deres våben med sig, og dels pga udenlandske magter heriblandt USA, Saudi-Arabien, Tyrkiet osv, der har bevæbnet forskellige grupper. Dvs der er en sandhed i begge narrativer. Det ene som er, at det er et folkeligt oprør, og det andet som er, at det er en proxykrig, der handler om regional stormagtspolitik. I min optik var det en reel revolution, der er blevet taget som gidsel af andre magter i et spil, der handler om regionale- og stormagtsinteresser.

Lars spørger:

Hej Nagieb! Hvilke medier skal man tro på i denne konflikt?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Lars. De fleste medier beretter sandheden om det, som foregår i Syrien. De fokuserer bare på forskellige aspekter. Her i dk fokuserer medier som Ekstrabladet på IS' rolle, fordi de udgør en trussel mod Danmark, mens Politiken mere interesserer sig for syrernes skæbne. Internationalt synes jeg konflikten bliver dækket fint af store medier som BBC, Channel Four, Daily Beast, Al Jazeera English osv

Marie spørger:

Kære Nagieb. Har I flere videoer set nødlidende bede "arabere og muslimer" om hjælp. Hvorfor er den henvendt til arabere/muslimer?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Marie. De fleste i Syrien henvender sig til mennesker, der bor i nabolandene eller minder om dem, fordi man har en opfattelse af, at de vil være mest tilbøjelige til at hjælpe på grund af, de bor tæt på eller det kulturelle fællesskab. Jeg tror også, at de fleste danskere ville forvente, at svenskerne og nordmændene ville rykke hurtigere ud med hjælp til Danmark, hvis vi fik en humanitær katastrofe. Det gælder selvfølgelig ikke alle, men det er tendens jeg er både i Danmark og andre lande. At det så måske i flere tilfælde ikke er sandt, er en anden historie.

Signe spørger:

Civile der fejrer at regeringshæren er ved at overtage de oprørskontrollerede områder, ser de også de civile i øst Aleppo som terrorister?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Signe. Nogle af de civile i Vest-Aleppo fejrer "sejren", fordi de er lettede og ikke risikerer flere mórterangreb, mens andre gør det, fordi de hader de civile i de områder. Der er desværre foregået en gensidig dæmonisering hos de to befolkningsgrupper, hvilket er ret sørgeligt.

Per spørger:

Er det ikke bedst for civil befolkningen at assad har magten i aleppo?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Per. Jo, det er farligt, at Assad har magten, fordi en stor del af befolkningen i Øst-Aleppo risikerer at blive fængslet og tortureret. Det er blevet dokumenteret af flere menneskerettighedsorganisationer, at regimet udsætter tilbageholdte for systematisk tortur, der i mange tilfælde fører til døden. Det er en af grundene til, at de civile i Øst-Aleppo ikke har turde at flygte til den vestlige del af byen.

Rene spørger:

Hvad er årsagen til at Aleppo falder nu? Er det den udvikling som har været på vej i lang tid, vinteren eller vakuum imellem Obama og Trump?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Rene. Årsagen til at Aleppo falder er, at Rusland har intensiveret deres engagement i krigen. Fra i sommer og frem til nu, har de eskaleret deres luftangreb, hvilket oprørerne simpelthen ikke længere kan stå imod. Regimet ville aldrig have taget Aleppo uden Ruslands hjælp.

Johan spørger:

hej Nagieb, på hvilken side er du?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Johan. Jeg er på de civiles side. Det er desværre de civile i de oprørskontrollerede områder der lider mest i øjeblikket. Det er derfor, jeg råber mest op om dem.

Jon spørger:

Hvor meget har vestens opdeling (eks. Sykes-Picot) af Syrien og nærliggende områder at sige i konflikten, hvis noget overhovedet?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Jon. Sykes-Picot-aftalen, som gik ud på at dele Mellemøsten op i flere kolonier, som henholdsvis Frankrig og UK skulle "administrere", og som mundede ud nogle nye kunstige stater dvs vor tids Mellemøsten har desværre stadig den dag i dag en kæmpe indflydelse på konflikterne i de arabiske lande. Det er også tilfældet i Afrika, hvor det var europæiske lande, der skabte kunstige grænser og nationalstater. Kurderne er nogle af dem, som har lidt mest i Mellemøsten pga disse kunstige grænser, mens det i Rwanda har været en årsag til flere krige bl.a for nylig i den centrale del af kontinentet.

Daniel spørger:

Tak for dit mod og din udmyghed, Nagieb. Hvordan vurderer du oprørsgrupperne i Aleppo - er de luge så slemme som Assad?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Daniel. Der findes både gode og dårlige oprørsgrupper. Nogle af de "slemme oprørsgrupper har også begået forfærdelige krigsforbrydelser. Forskellen på de "slemme" oprørsgrupper og Assad er dog, at oprørerne overhovedet ikke kan konkurrere med Assad-regimet mht krigsforbrydelser. De har nemlig ikke fly og kan derfor ikke forårsage lige så stor skade på mennesker og infrastruktur, og de har helle ikke det samme sofisterede torturmaskineri, der er blevet opdyrket under det totalitære Assad-styre igennem de årtier, Assad-familien har haft magten.

Jon spørger:

Synes du at de danske mediers fremstilling af Assad og hans rolle er retvisende?

Nagieb Khaja svarer:

Kære Jon. Nej, jeg synes de danske medier generelt tegner et meget retvisende billede af Assad, som en forbryderisk og hensynsløs diktator. Jeg tror, de fleste danskere er klar over, at han er den største krigsforbryder i verden i øjeblikket.