TÆT PÅ Zeinab blev for dansk: Forældrene sendte hende på genopdragelse i Irak som 16-årig

Da Zeinab Mosawi var 16 år, blev hun sendt på genopdragelsesrejse i Irak imod sin vilje – hun var blevet for dansk. Zeinab var nemlig som mange andre teenagere begyndt at gå til ungdomsfester med veninderne og havde også proklameret, at hun ikke ville gå med tørklæde. Det lykkedes Zeinab at flygte fra, hvad hun kalder det største svigt, hun nogensinde kommer til at opleve. Hun har skrevet en bog om oplevelsen og håber at give indvandrerpiger modet til at tage kampen for den, de gerne vil være.

TÆT PÅ Zeinab blev for dansk: Forældrene sendte hende på genopdragelse i Irak som 16-årig
Mary-Ann spørger:

Flot at du står frem! Hvordan er din relation til din bror i dag - har han valgt side i forhold til dine forældre?

Zeinab Mosawi svarer:

Mit forhold til min bror er fint. Også til min mor. Jeg elsker dem begge meget højt.

Sara spørger:

Angrer din far over, at han tvangsendt dig til Irak? Tror han stadig, at det var den bedste løsning dengang?

Zeinab Mosawi svarer:

Jeg har ikke snakket med ham i mange år, så jeg ved det ikke. Jeg tror ikke han angrer desværre.

Anton spørger:

Hvordan behandlede familien i Irak dig?

Zeinab Mosawi svarer:

De behandlet mig godt. Især min mors side af familien, virkede som ville mig det bedste.

Tobias spørger:

For det første: Du er sgu sej! Mit spørgsmål: hvordan er en genopdragelsesrejse? Altså hvad skete der med dig, da du kom derned?

Zeinab Mosawi svarer:

Tak, Tobias. Jeg kendte jo ikke min familie dernede, kom til Danmark da jeg var 2 så det var dejligt at lære dem at kende men alligevel lidt mærkeligt for de var meget firkantede i forhold til mig. Planen var jeg nok skulle have været dernede i mange år, gå i skole og begynde et liv dernede.

Caroline spørger:

Hvad sagde din mor da du kom hjem altså da hun så dig for første gang

Zeinab Mosawi svarer:

Hun græd rigtigt meget, det gjorde vi begge to faktisk - en meget rørende , trist og alligevel smuk dag. Hun fortalt mig hvor højt hun elskede mig og hvor ked af det hun var over hele episoden.

Hans spørger:

Tror du at det her genopdragelsesfænomen er meget udbredt i Danmark?

Zeinab Mosawi svarer:

Ja, jeg tror helt klart det sker oftere end hvad vi går og tror.

Jonna spørger:

Kære Zeinab. Hvad kan vi - som samfund -gøre for at andre ikke kommer i samme situation?

Zeinab Mosawi svarer:

Skoler, komurene osv. kan være med til at gøre en stor forskel! Allerede begynde at lige mærke til eleverne i skolen, ungdomskoler osv.. Vi må gøre vores bedste i at snak med de unge og mærk an.

Aad spørger:

Føler du, at Islam har en vigtig rolle at spille i situationen - eller var det blot kultur?

Zeinab Mosawi svarer:

Tak for dit fine spørgsmål! Jeg synes bestemt ikke Islam har noget med denne situation at gøre - det er mere kultur, ære, normer og værdier som spiller en stor rolle.

Anne spørger:

Hvad kan vi andre gøre, når vi oplevet piger, som er underlagt social kontrol og siger nej til alt, de inviteres til? Selv en alm. frokost..

Zeinab Mosawi svarer:

Prøve at forstå hvor de kommer fra, spørg ind til hvorfor de ikke lige må det og måske hjælp dem til at kom væk fra det social kontrol de kommer fra uden at presse dem til noget de ikke har lyst til. Og måske vende det til noget positivt f.eks invitere dem hjem til en selv og hold en frokost.

jacob spørger:

Mange danske vælgere vil mene, at dine forældre skal sendes tilbage til Irak. Hvad vil du sige til dem/os?

Zeinab Mosawi svarer:

Det er vigtigt at vide og forstå hvor ens forældre kommer fra. Det har jeg taget meget hensyn til I min bog, så man kan få et indblik i hvor de kommer fra, hvor meget de har skulle ofre sig for at komme til Danmark så jeg kunne blive til noget her i livet. Det fortæller jeg meget mere om i min bog, for det er vigtigt at forstå mine forældre.

Thomas spørger:

Hej Zeinab Er du stadig muslim i dag? Hvordan forestiller du dig, at du gerne selv vil opdrage din børn i forhold til religion?

Zeinab Mosawi svarer:

Hej Thomas. Tak for dit fine spørgsmål. Ja, det er jeg. Jeg vil opdrage mine børn til at vide hvad Islam er, også lade dem selv vælge hvad de vil tage til dem og hvad de ikke vil. Jeg vil gerne have de både har det smukke fra min kultur men også det smukke fra den danske. Et mix af begge kulture vil være det smukkeste.

Muna spørger:

Er du stadig sammen med Xander i dag?

Zeinab Mosawi svarer:

Ja, det er jeg :-).

Hjalte spørger:

Kære Zeinab, hvad er din holdning til burka/tørklædet? Hvor ofte tror du pres fra familien er skyld i dette 'valg'?

Zeinab Mosawi svarer:

Kære Hjalte, tak for dit fine spørgsmål. Min holding er at man skal have lov til at have på hvad man selv ønsker. Det har jeg lidt svært ved at svare på... Tror der er nogle piger som har valgt det fordi deres forældre har sagt de skulle men så er der også piger som selv ønsker at tage burka/tørklæde på, som jeg synes er det smukkeste hvis man SELV ønsker det.

Jan Henneberg spørger:

Ingen spørgsmål - kun tilkendegivelse: KÆMPE RESPEKT

Zeinab Mosawi svarer:

Tusind tak Jan. Forsat god aften til dig :-)

Læreren spørger:

Hej Zeinab. Min kone har netop forudbestilt din bog... Er det kun piger, som bliver sendt til genopdragelse?

Zeinab Mosawi svarer:

Hej. Det glæder mig meget din kone har forudbestilt min bog. Håber hun vil kunne lide den og du selv får lyst til at læse den. Altså, det er mest piger der bliver sendt på genopdragelse rejser men tror der er få drenge.

Ibrahim spørger:

Hvordan tog " baglandet" imod at du stak fra din familie? Og jeg glæder mig til at læse din bog.

Zeinab Mosawi svarer:

Hej Ibrahim. De var rigtigt ked af måden jeg gjorde det på, at stikke af uden at fortælle dem noget om det... Men var nød til at gøre det for min egen skyld og kunne ikke tage en chance med at spøger om de havde lyst til at hjælpe mig med at komme hjem igen. Det glæder mig du har lyst til at læse den, håber du kan lide den. God aften til dig :-)

Christian spørger:

Hvad kunne dine forældre have gjort anderledes i stedet for at sende dig på genopdragelsesrejse?

Zeinab Mosawi svarer:

De kunne have snakket med mig, prøve at forstå hvad der forgå inden i mig og begynde så smut at hjælpe mig på vej til at finde mig selv osv...

Ida spørger:

Hvad var formålet med rejsen helt konkret? Satte dine forældre nogensinde ord på, hvad de forventede

Zeinab Mosawi svarer:

Jeg har desværre aldrig haft snakke med mine forældre om hvad præcis formålet var med rejsen. Men jeg ved, at de gerne ville have jeg begyndte at få et liv dernede.

Maria spørger:

Hej Zeinab! Jeg synes simpelthen du er så sej! Var du aldrig nogensinde i tvivl, om det nu også var det rigtige at flygte?

Zeinab Mosawi svarer:

Hej Maria! Tak! Nej, jeg var ikke i tvivl i et sekund om det var rigtigt at flygte.

Morten spørger:

Kunne det have været en hjælp for dig, hvis man f.eks ikke måtte gå med tørklæde i folkeskolen?

Zeinab Mosawi svarer:

Ja, måske. Men man skal passe på det ikke går udover dem der faktisk selv gerne vil gå med tørklæde i folkeskolen.

Hans spørger:

Hej, vigtigt med din historie. Hvad synes du om regeringens udspil hvor forældrene kan blive straffet for at sende børn på genopdragelse?

Zeinab Mosawi svarer:

Hej Hans. Jeg tror man skal passe på med at lave for mange regler der rammer indvandrer familier. Det gælder også tørklædeforbud. Jeg tror vi skal lade generationerne klare de udfordringer vi har i samfundet. Så kommer der til at ske en glidende overgang helt naturligt. Det er meget bedre end at vores politikere vælter rundt og splitter folket og familier fra hinanden. Desuden er man som barn, uanset hvor man er fra, loyal overfor sine forældre som man jo elsker. På trods af alt. Jeg ønsker personligt ikke mine forældre skal straffes. Jeg har taget kampen selv og har fået bevaret båndet til min mor, som jeg er glad for.