dr.dk / Radio / Podcast

FAQ


Hvorfor kan jeg ikke abonnere på musikprogrammer fra DR?
Hvorfor henter softwaren ikke mine programmer?
Hvad gør jeg, når min PC og MP3 afspiller er fyldt op?
Hvad er det smarte ved podcast?
Hvor mange bruger podcasting?
Hvordan laver jeg mine egne podcasts?

Hvorfor kan jeg ikke abonnere på programmer fra DR?
DR har ikke rettighederne til at lægge hverken musik eller radiodramatik ud til download. Det gælder også musik i programkendinger og underlægningsmusik til et program som f.eks. Harddisken.Det ville kræve en særlig aftale med kunstnernes interesseorganisationer. Og sådan en aftale findes endnu ikke. Hvordan det vil blive i fremtiden er umuligt at sige noget om på nuværende tidspunkt. Men i de kommende versioner af DR Podcast vil vi meget gerne kunne tilbyde et udvidet tilbud og eventuelt særlige pakker af programmer indenfor udvalgte emneområder. Men husk, at man altid kan lytte seneste version at de fleste DR-programmer on demand direkte fra radioplayeren.

Hvorfor henter softwaren ikke mine programmer?
Tjek først og fremmest om, du har angivet den korrekte sti til rss-feedet i din software. Der kan forkomme softwarefejl, som DR ikke tager ansvar for. Podcasting er et relativt nyt fænomen, og der kan derfor stadig være en del børnesygdomme. DR Podcast er en pilotudgave. Meget af den software, der benyttes er lavet af frivillige og ildsjæle - derfor er softwaren også gratis. Opstår der problemer, kan du forsøge dig i debatten, eller lede på nettet. Der er masser af hjælp.

Hvad gør jeg, når min PC og MP3 afspiller er fyldt op?
Det er klart, at programmerne vil hobe sig op, efterhånden som din pc henter dem. Det sker jo automatisk. Det kræver, at du sletter efterhånden og eventuelt gemmer dine yndlingsprogrammer i særlige mapper. I en senere version af DR Podcast vil vi se på muligheden af at lave ”overskriv se-neste”. At man altså har muligheden for at sætte sin software op således, at den hele tiden overskriver tidligere program på din pc og dermed holder mængden nede.

Hvad er det smarte ved podcast?
Podcasting er en simpel teknologi, som i udgangspunktet benytter sig af mp3-formatet. Formatet er det mest udbredte lydformat og samtidig det format, der er bedst kompatibel med det store udbud af bærbare lydenheder. Når et program har været sendt, produceres der en mp3-fil og RSS-feedet opdateres automatisk, så abonnenterne automatisk downloader seneste version af et givent radioprogram. DR Podcast gør det muligt at lytte til dine yndlingsprogrammer - når du har lyst og hvor du har lyst.

Hvor mange bruger podcasting?
Oprindeligt var podcasting en udvidelse af fænomenet blogging, hvor enkeltpersoner på den ene eller anden måde skriver en slags dagbog fra et personligt site. Ved at bruge en kendt teknologi, RSS (Real Simpel Syndication), kunne disse personer sende deres hjemmelavede radioprogrammer i mp3-format direkte til de brugere, der ønskede det. Det er blot et år siden. At podcasting ikke alene er et mediefænomen viser de seneste tal fra USA, hvor downloading af radioprogrammer til mp3-afspillerne er blevet et kæmpe hit. I USA ejer flere end 22 millioner amerikanere en mp3-afspiller, og af dem har 29 procent hentet programmer via nettet. Begrebet ’podcasting’ har på kort tid bevæget fra undergrund til mainstream. BBC var den første større medieinstitution, der forsøgte sig med podcasts. At podcasting ikke alene er et mediefænomen viser de seneste tal fra USA, hvor downloading af radioprogrammer til MP3-afspillerne er blevet et kæmpe hit. I USA ejer flere end 22 millioner amerikanere en MP3-afspiller, og af dem har 29 procent hentet programmer via nettet. Begrebet ’podcasting’ har på kort tid bevæget fra undergrund til mainstream.

BBC var den første større medieinstitution, der forsøgte sig med podcasts. De har netop udvidet porteføljen af programmer til download. Også canadiske CBC er nu med - og snart følger både Sveriges og Norges radio med.

Også et kommercielt gennembrud for podcasting står for døren. Udbredelsen er kommet så hurtigt, at annoncører efterhånden også tror på mediet. Både enkeltpersoner og koncerner producerer således podcasts, mens andre har valgt udelukkende at sponsorere visse podcasts. Endelig er interesseorganisationerne ved at opdage mulighederne - og man vil således ofte i amerikanske podcasts pludseligt støde ind i henvendelser fra en kirkelig menighed. Andre steder har kirkelige menigheder set muligheden i at sende præstens prædiken ud som podcast. De har netop udvidet porteføljen af programmer til download. Også canadiske CBC er nu med og Sveriges Radio, som kalder deres version for Podradio.

Hvordan laver jeg mine egne podcasts?
DR kan ikke assistere med at producere podcasts, men internettet er fyldt med gode råd. Det er ikke teknisk besværligt. Hvis man har noget på hjerte er der ingen hindring for at få sit eget radioprogram ud på nettet. Kig blandt andet her.
DEBAT
LINKS
Artikler fra DR: Harddisken
Wikipedia: Podcasting
International Podcasts: Podcast
Få samtlige programoplysninger i en fil
Til toppen
   
© DR 2005. Tekst, billeder, video, lyd og grafik på denne side tilhører DR. Materialet må ikke gengives uden tilladelse. Disclaimer: DR er ikke ansvarlig for indhold på eksterne websites.