dr.dk / Radio / Podcast

KOM GODT I GANG


En række af DRs radio- og tvprogrammer kan høres og ses på computeren eller en mobil afspiller. Det er ikke specielt indviklet at benytte DR Podcast. Men du er nødt til at downloade et stykke software til din computer, for at kunne nyde tilbudet. Der findes en lang række af denne slags software, og de er alle gratis. Ude i højre side af finder du links til en række af den mest benyttede software. Den mest benyttede for tiden er iTunes.

Programmerne sørger for at hente radio- og tvprogrammerne til dig ganske automatisk, når først du har bedt dem om det. Hvis du skal have dem over på en mobil afspiller - så er der forskellige fremgangsmåder, afhængigt af fabrikat. Vi forklarer det her i tre trin, hvordan du henter og benytter softwaren til at hente DRs programmer:
Hent softwaren
Du skal som sagt downloade et stykke software for at kunne podcaste. iTunes er for tiden det mest anvendte, fordi softwaren giver dig mulighed for at holde styr på din musik og dine podcasts - både radio og video pod-cast. Du kan også benytte iTunes, selvom du ikke har en mobil afspiller. Juice er et andet benyttet program. Også enkelt og let at gå til.

Find dit yndlingsprogram
Når du har installeret softwaren, finder du programmet, du ønsker at få sendt til din computer. Du finder en oversigt over radioprogrammerne her. Og tv-programmerne her.

Når du har fundet dit yndlingsprogram, skal du markere internetadressen (URL) i boksen og højreklikke med musen og vælg 'kopiér'.

Gå derefter ind i din software - iTunes, hvis det er dit foretrukne program. Gå til menuen ’Avanceret’ og vælg ’Abonner på podcast’. Her kan du indsætte internetadressen fra før og trykke okay. De fleste programmer kan indstilles til at hente programmer på forskellige måder. Juice er ligeså enkelt. Se dig omkring i softwaren og indstil den, så den passer til dig. DR supporterer IKKE den software, som brugerne benytter, men stiller alene programmerne til rådighed.


På computer eller bærbar afspiller
Når radio- eller tvprogrammet er downloadet, kan du lytte til det eller se det på din pc når det passer dig. Du kan også overføre det til en bærbar afspiller.
Afhængigt af mærket på din afspiller er der forskellige måder at overføre programmerne på. Nogen gør det automatisk, når du slutter dem til PCen. Det vil alt sammen fremgå af manualen og den sofware, der følger med afspilleren.
Når det handler om lyd er det rimeligt nemt. Der er et format, og det er MP3. Desværre findes der ikke én, men mange standarder på video.

DR tilbyder derfor en åben standard på video. Men de mange forskellige afspillere gør, at der kræves en vis manuel enkodning.

Har du eksempelvis en afspiller af mærket Zen Vision fra Creative følger der et softwareprogram med. Det hedder "Zen Vision:M Media Explorer". Det kan blandt andet bruges til at omforme DRs video podcasts til netop den afspiller.

DEBAT
LINKS
Artikler fra DR: Harddisken
Wikipedia: Podcasting
International Podcasts: Podcast
 
Til toppen
   
© DR 2005. Tekst, billeder, video, lyd og grafik på denne side tilhører DR. Materialet må ikke gengives uden tilladelse. Disclaimer: DR er ikke ansvarlig for indhold på eksterne websites.