dr.dk / Radio / Podcast

TEMA PODCASTS

Guld fra arkivet

DR vil fremover hver måned gå i arkivet og finde nogle af DRs allerbedste radioprogrammer. Det er kun rettighederne sætter grænser for indholdet. Abonnér én gang for alle på vores tema-RSS, eller hent fra gang til gang det konkrete tema.
http://podcast.dr.dk/tema/rssfeed/tema.xml
http://podcast.dr.dk/tema/rssfeed/gunnarnu.xml
http://podcast.dr.dk/tema/rssfeed/kardinalernes.xml
http://podcast.dr.dk/tema/rssfeed/mitlivseventyr.xml
http://podcast.dr.dk/tema/rssfeed/reunert.xml
http://podcast.dr.dk/tema/rssfeed/bjarnhof.xml
http://podcast.dr.dk/tema/rssfeed/kryger.xml
SPORT!

NU NU NU er Gunnar her igen!


Gunnar NU Hansen er tilbage i stærkeste opstilling - med 21 historiske udsendelser, lavet af kommentatoren over dem alle

Af Kristoffer Friis
Gunnar ’NU’ Hansen er om nogen en legende indenfor dansk sportsjournalistik. Nu genopliver hans absolut største øjeblikke i en Guld fra Arkivet-podcast, som burde kunne tilfredsstille selv den mest sultne sportsfan!

Ansat på Danmarks Radio i 41 år, hvor han stoppede i 1976 efter en imponerende karriere, som har gjort ham til en af sportens mest feterede stemmer herhjemme.
Gunnar Hansen fik sin ilddåb som sportsreporter under Olympiaden i Berlin i 1936. Efterhånden fik han tilnavnet Gunnar ’Nu’ Hansen, fordi han altid under udsendelserne skarpt markerede, at NU sker det!

Den berømte radiokommentator og senere chef for tv-sporten lagde i en menneskealder gaderne øde, når han råbte ”NU-NU-NU scorer Harald Nielsen”, eller berettede om OL-svømmepigen ’Lille henrivende Inge’.
Gunnar Hansen huskes også for sine mange store reportager om bl.a. Mau-Mau-oprøret i Kenya og sin dækning af Kapajn Carlsen hans skæve skib Flying Enterprise omkring jul/nytår 1951..

Det blev dog som kommentator fra fodboldlandsholdets kampe, at han gjorde sig særligt bemærket. Hans hjerte bankede for fodbolden som Jørgen Leths for cykelsporten. Også Gunnar Hansen elskede sproget og kunne bl.a. fortælle farverigt om det rød-hvide dannebrog, der strålede om kap med solen på en blå himmel og en grøn bane.

Gunnar ’Nu’ fik en plads opkaldt efter sig: Gunnar Nu Hansens Plads på Østerbro i København, tæt ved Idrætsparken. Her findes en buste af Gunnar med mikrofonen solidt placeret i hånden.

http://podcast.dr.dk/tema/rssfeed/gunnarnu.xml

Udsendelser:
Gunnar taler med de kendte
6-dagesløb i København
Kenya-reportage
Gunnar Hansen fortæller om sin karriere
Den danske brigade
Stikkere føres i arrest
Til fodboldlandskampe
Danmark-Sverige, 1947
Københavns 6-dagesløb slutter, 1955
Lille henrivende Inge
OL i Helsingfors
Churchills besøg i København
Afgang af feriebørnstoget
OL 1908 Sofus Nielsen
OL 1936 Ragnhild Hveger
OL i London, 1948
OL i London, 1948, afslutning
OL i 1948 Lilly Carlstedt og Herluf Christensen
OL 1952. Lis Hartel sølv
OL i Rom, 1960
Kaptajn Carlsen

RADIOHISTORIE

Guld fra arkivet


DR vil fremover tilbyde en lang række klassiske radioudsendelser fra arkivet som podcasts

Af Kristoffer Friis
DRs arkiver bugner af værdifuldt materiale som vi gerne vil stille til rådighed for lytterne. Det vil vi gøre på DR Podcast. Vi mener, at podcastplatformen er et oplagt sted at distribuere de gamle radioudsendelser fra, og forhåbentligt vil de både vække genkendelse og overraskelse.

Konceptet kalder vi 'Guld fra arkivet'. Her vil vi samle en masse af de fremragende radioproduktioner som ligger i arkiverne. Udfordringen bliver at vælge, sortere og tematisere materialet. Formen er fleksibel, men vigtigst er det at pakkerne vil indeholde programmer, der på den ene eller anden måde er klassisk radio.

Ideen er at 'Guld fra arkivet' skal være danskernes alternative indgang til meget af det stof, som mange måske aldrig har hørt. Vi vil gerne fange så mange lyttere som muligt med pakkerne, og det kræver derfor ikke andet end almindelig nysgerrighed og en mp3-afspiller at lege med.

Det eneste krav er at man tilmelder sig tema-feedet, som findes øverst på denne side. På den måde vil man hver gang, der kommer nye pakker modtage dem direkte i sin podcast-applikation. Det er også muligt blot at hente pakkerne fra gang til gang via enkeltstående tema-feeds. Vi tilbyder begge dele, så man på den måde har større mulighed for at strukturere sine DR podcasts, som man har lyst.

Den fleksible temaform betyder også, at vi gerne lytter til forslag. Så kan du huske en særlig udsendelse, en radiomand eller nogle stærkt oprivende stykker lyd, som du mener vi skal sende igen, så kontakt os via mailformularen. Vi er dog fortsat begrænset af en stram lovgivning på rettighedsområdet. Det betyder at produktioner med musik og jingles oftest ikke kan podcastes.
TEMA: KARDINALERNES MIDDAG
Gode gamle København
Ole Michelsen er mest kendt for DR’s filmmagasin ”Bogart”, som han bestyrede i 17 år. Inden da lavede han radioudsendelser, og var tilrettelægger på den populære radioserie ”Kardinalernes Middag” fra slutningen af 70’erne, hvor han var i selskab med tegner Hans Bendix, teaterkritiker Svend Kragh-Jacobsen, skuespiller Olaf Ussing og forfatter Ole Vinding.

Kardinalernes Middag ved Ole Michelsen

De 4 kardinaler fortæller erindringer fra de gode gamle dages København, som de oplevede byen i 1920’erne og 30’erne og de mennesker, der boe-de i den. De taler bl.a. om svundne dage i Tivoli, om Københavns første natklub Adlon og om teatret.

Kardinalerne:

Hans Bendix (1898-1984), tegner og skribent: I dansk presses guldalder indtog bladtegnerne aviserne og skabte den nære dialog med læserne. Hans Bendix stod i årtier markant i spidsen.

Svend Kragh-Jacobsen (1909-1989), redaktør og kritiker: Ansat i 40 år ansat på Berlingske Tidende som teaterkritiker. ”At opfatte, at skelne og at formulere sig” var hensigten, sagde han og betegnede sig selv som ”Teateriagttager” (titlen på hans bog fra 1977).

Olaf Ussing (1907-1990), skuespiller og skribent: Olaf Ussing debuterede i 1929 i ”Genboerne”, og blev en af sin tids store teaterskuespillere. Han medvirkede også i en lang række film; ofte som skurk, excentriker eller hidsigprop. Olaf Ussing var en stor gastronom, og udgav kogebogen ”Lad os gå i køkkenet og slappe af”, 1970.

Ole Vinding (1906-1985), journalist og forfatter: Ole Vinding ernærede sig i en lang periode som free-lance korrespondent til danske og udenlandske blade og modtog i 1946 Cavling-prisen for sine reportagebøger om Spanien og Grønland. I sine sidste år lavede han radiocauserier til DR.
Til toppen
   
© DR 2006. Tekst, billeder, video, lyd og grafik på denne side tilhører DR. Materialet må ikke gengives uden tilladelse. Disclaimer: DR er ikke ansvarlig for indhold på eksterne websites.