Børn helt ned i 10-års alderen prøver e-cigaretter

Emily Gordon Bogs begyndte at ryge e-cigaretter, fordi hun ikke ville ryge rigtige cigaretter. (© DR)

14-årige Emily Gordon Bogs har i over et år røget e-cigaretter. Hun elsker smagen, og så synes hun, det er et bedre alternativ til almindelige cigaretter. 

- Mine venner begyndte at ryge rigtige cigaretter, og det ville jeg ikke selv, for jeg synes, det lugter. E-cigaretter er en meget bedre måde at gøre det på, siger hun til DR Ultra Nyt.

10-årige ryger e-cigaretter

Og hun er langt fra den eneste, som godt kan lide en elektronisk cigaret. Ifølge en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse var der i 2010 én procent af danskerne, der dagligt eller en gang i mellem røg e-cigaretter, mens det nu er fem procent. Det svarer til godt 200.000 danskere.

Og hos Kræftens Bekæmpelse har de oplevet, at børn helt ned i 10-års alderen ryger e-cigaretter.

- Vi har oplevet, at der er flere og flere forældre, der henvender sig, fordi deres børn er begyndt at ryge. Og det er en glidebane, fordi de tager noget meget usundt. Og så kan det jo ende med, at de begynder at ryge rigtige cigaretter, siger Per Kim Nielsen, der er projektchef for Forebyggelses- og Dokumentationsafdelingen hos Kræftens Bekæmpelse.

En cigaret med vaniljesmag

Man kan ryge e-cigaretter med og uden nikotin. Emily ryger det mest af alt, fordi det smager godt. Man kan nemlig få det med forskellige smage, som f.eks. vanilje, citrus og chokolade.

- Det smager nærmest som slik, siger hun.

Og de mange forskellige smagsvarianter vækker stor bekymring hos Kræftens Bekæmpelse.

- Du kan få dem med alle mulige forskellige smagsstoffer. F.eks. jordbær eller lakrids. Det er jo en måde at lokke blandt andet børn til at begynde at ryge, siger Per Kim Nielsen til Ultra Nyt.

Fællesskabet

Men det er ikke kun smagen, der lokker Emily Gordon Bogs til at ryge. Det handler nemlig også om, at være en del af fællesskabet.

- Det er på en eller anden måde bare et helt specielt fællesskab man har i rygergruppen. Og det er bare hyggeligt at være med i den gruppe, siger hun.