Tilmeld dit gymnasium gratis debatshow om Europa

DR tilbyder i april 2019 et debatshow til gymnasieskolerne. Læs mere her.

(Foto: Debbie Kuhr © (c) DR)

Journalisten Morten Brink Iwersen, som netop har været på et europæisk roadtrip med Anders Fogh Rasmussen, kommer på besøg og diskuterer væsentlige problemstillinger i Europa – og gi'r en status fra seks centrale EU-lande.

DON’T BE Blank på Europa 2019 bliver et skelsættende år for Europa: dels er det 30 år siden, at Muren faldt og samlede et nyt Europa, dels skal Brexit effektueres, og endelig er der et Europa-parlamentsvalg.

Derfor tager journalisten Morten Brink Iwersen rundt på de danske gymnasieskoler for at kickstarte interessen for Europa og involvere eleverne i de vigtigste diskussioner.

Turneen tager udgangspunkt i seks undervisningsvideoer, der hedder ’Blank på Europa’, der er tilgængelige i undervisningsmaterialet 'Fremtidsudsigterne for EU'. Heri findes opgaver og yderligere perspektiverende klip fra DR's arkiv.

De seks undervisningsvideoer, er en versionering af serien ’Skål For Europa’ på DR2, hvor tidligere statsminister og generalsekretær for NATO Anders Fogh Rasmussen sammen med vinentusiasten Morten Brink Iwersen tog ud for at se, om der stadig er noget at skåle for i Europa – og for at lære om nogle af kontinentets vigtigste vine.

Nu tager Morten Brink Iwersen på roadtrip igen. Denne gang rundt på de danske gymnasier – dog uden Anders Fogh Rasmussen og vinen. I showet skruer Morten op for samtalerne om Europas tilstand med et ungt fokus, så eleverne kan være med til at stemme, diskutere og tage temperaturen på Europa lige nu. Showet vil give dem rig mulighed for at afprøve deres synspunkter, debattere og stille en masse ‘blanke’ spørgsmål til Europas tilstand.Serien 'Blank på Europa' I seks afsnit tager Anders og Morten til EU’s seks vigtigste lande og dykker ned i nogle af de vigtigste europæiske temaer, blandt andet immigration, nationalisme, regionalisme, korruption og truslen om krig, som i sin tid var baggrunden for EU-samarbejdet, men som i dag er en fjern fortid.

Politisk trækker Anders Fogh Rasmussen de store linjer op, men den tidligere statsminister kommer også langt fra de bonede gulve, når han møder helt almindelige europæeres holdninger til EU-samarbejdet. ”Det bliver faktisk spændende at høre, hvad folk tænker om det hele,” sagde Anders Fogh Rasmussens ved rejsens begyndelse.Undervisningsmateriale på DR Undervisning Fra 1. marts vil der på dr.dk/undervisning ligge undervisningsmaterialer tilgængeligt, så du som lærer kan klæde dine elever grundigt på til showet. Undervisningspakken vil tage afsæt i de versionerede programmer: ‘Blank på Europa’ og lægge op til refleksion, analyse og debat på en underholdende måde. Det er dog ikke en forudsætning for showet, at deltagerne har været igennem undervisningsforløbet.TILMELDING TIL DEBATSHOW DR tilbyder shows i Jylland, Fyn, Sjælland og Lolland-Falster og tilmelding kører efter ’først-til-mølle-princippet’. Debatshowet starter i Nordjylland og kører fra nord til syd og fra vest mod øst hen over otte dage. Gymnasierne er meget velkomne til at slå sig sammen og mødes flere gymnasier på en skole. Det præcise tidspunkt for showet aftales, når skolen har tilmeldt sig. Showet kræver at skolerne har projektor og storskærm. Showet varer ca. to timer og er gratis!

Meld din skole til hos undervisning@dr.dk. Mærk mailen ’DONT’T BE blank på Europa’. Tilmeldingen skal ske senest fredag 15. marts. Husk navn og adresse på gymnasie og navn, mail og mobilnummer på ansvarshavende. 08. APRIL NORDJYLLAND (2 shows) 09. APRIL MIDTJYLLAND (2 shows) 10. APRIL SØNDERJYLLAND (2 shows) 11. APRIL TREKANTSOMRÅDET / FYN (2 shows) 12. APRIL ØSTFYN (2 shows) 24. APRIL SYDSJÆLLAND / LOLLAND-FALSTER (2 shows) 25. APRIL SJÆLLAND (2 shows) 26. APRIL HOVEDSTADEN (2 shows)

Vi glæder os til at komme forbi jeres gymnasie.

Med venlig hilsen

Birgitta Præstholm - Teamleder på DR Undervisning

Ekstra info om hvert programBlank på Europa? Tysk skyldfølelse (1:6) Første stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Tyskland. Her konfronteres de to rejsende med arven fra Anden Verdenskrig – og hvad det betyder for os alle, hvis tyskerne mister deres skyldfølelse. Tilrettelæggelse: Oliver Springborg & Morten Brink Iwersen Fotograf: Debbie KuhrBlank på Europa? Ungarns højrenationalisme (2:6) Andet stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Ungarn. Her ser Anders for første gang det kontroversielle grænsehegn, der skal holde migranter ude. Og han har svært ved at finde opbakning til det europæiske projekt. Tilrettelæggelse: Oliver Springborg & Morten Brink Iwersen Fotograf: Debbie KuhrBlank på Europa? Politisk kaos (3:6) Tredje stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Italien. I støvlelandet står den på politisk kaos og Femstjernebevægelsen. Anders møder tidligere premierminister Romano Prodi – og han har ikke svært ved at erkende, at de to begik fejl i spidsen for EU. Tilrettelæggelse: Oliver Springborg & Morten Brink Iwersen Fotograf: Debbie Kuhr

Blank på Europa? EU-begejstring (4:6) Fjerde stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Frankrig. I Frankrig er der EU-begejstring og statsministerbekendelser på menuen – og så er det høsttid i det fashionable Bourgogne, hvor Anders må trække i arbejdstøjet. Tilrettelæggelse: Oliver Springborg & Morten Brink Iwersen Fotograf: Debbie KuhrBlank på Europa? Catalansk selvstændighed (5:6) Femte stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Spanien. I Spanien vil de catalanske vinbønder være selvstændige for enhver pris, mens tidligere premierminister José Maria Aznar derimod vil slå oprøret ned. Til gengæld viser Anders sig at have mere sympati for venstrefløjspartiet Podemos end sine gamle borgerlige venner. Tilrettelæggelse: Oliver Springborg & Morten Brink Iwersen Fotograf: Debbie KuhrBlank på Europa? Brexit! (6:6) Sidste stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Storbritannien. Anders forsøger sig for første gang som bartender på en pub. Her får de to rejsende i den grad forklaret, hvorfor englænderne vil ud af EU. Tilrettelæggelse: Oliver Springborg & Morten Brink Iwersen Fotograf: Debbie Kuhr