Fag: Billedkunst

Kunst har altid spillet en rolle i krig. Ikke blot som kunst, men i høj grad også som dokumentation, der skulle gengive krigens begivenheder. Dokumentationen var ikke kun rettet mod samtiden. Det var i høj grad også et budskab til eftertiden. Faktisk stammer en stor del af vores nationale krigs-hukommelse fra kunst. Her på siden kan du se eksempler fra mange forskellige krige. Du kan høre nutidige kunstnerne fortælle, hvad de tænker om at skulle skildre en krig, og hvordan de forholder sig til, hvem der er gode og onde.

Test din viden om krigsmalerier

Fra heltemodige konger til sønderskudte politikere. Kunstnernes skildringer af magthavere og krige har ændret sig meget gennem tiderne. Men hvor meget ved du egentlig om krigskunst gennem tiderne?

Vikingeskibe, bataljemalerier og pressefotos

Krig og kunst har altid været forbundet. Fra udsmykkede vikingeskibe til malerier af danske soldater i Afghanistan.

Du kan finde mere krigskunst på nettet

På nettet kan du finde en hel del materiale, der handler om krigskunst. Vi har samlet en række links.

Krigsfotografier: Sandhed eller synspunkt?

Krigsfotografier skildrer måske et udsnit af virkeligheden, men fortæller et billede hele sandheden? Her kan du se en række billeder, som alle skabte debat.

Klipsamlinger

Anden kunst fra krigen

Det er ikke kun i billedkunsten, at verdens krige bliver behandlet og bearbejdet. Også forfattere, musikere og instruktører bruger krigen som udgangspunkt for at skabe og formidle historier.

Krigen i nyhederne

Mediernes dækning har stor betydning for den kollektive hukommelse. For langt de fleste mennesker er de berømte krigsøjeblikke ikke oplevet på nært hold. De er oplevet gennem mediernes dækning.

Kunstnerne og krigen

På de gamle bataljemalerier kan vi kun gætte os til hvad malerens ærinde har været ved at kigge på maleriet. De malere der i dag beskæftiger sig med motiver fra krigen, kan vi derimod selv spørge.

Malernes arbejdsproces

Hvordan arbejder kunstmalerne? Hvor starter man, når man skal i gang med det hvide lærred. Hør malerne fortælle om hvordan både tidligere malerier, ipad og virkeligheden er en kæmpe hjælp i begyndelse

Pressefotos fra krigen

Der ligger mange overvejelser bag de 'skud', som du ser i aviser og magasiner. Det er ikke kun motivet, men også det æstetiske, der er med til at fortælle historien fra fronten eller felthospitalet.