Niels Steensen - Geologi

Geologi, anatomi og krystallografi er alle videnskaber, der forbindes med Niels Steensen.

NIELS STEENSENS FORSKNING

Niels Steensen var et renæssance-geni og betragtes som en af geologiens grundlæggere. Han favnede bredt og beskæftigede sig også med anatomi og krystallografi. Han var en sammensat person optaget af livets store spørgsmål. Han dissekerede døde dyr og sågar mennesker … for at finde svar på, hvordan vi er skabt, og hvordan vi fungerer. Det vakte nogen opsigt, for hidtil havde man hovedsageligt fundet svarene gennem filosofisk tænkning og Biblen.

Men Niels Steensen havde ingen respekt for autoriteterne. Han gjorde en række skelsættende opdagelser som ung og stod over for en lovende fremtid som videnskabsmand, men valgte pludselig at blive præst.

I programmet ’Store Danske Videnskabsfolk: Niels Steensen’ tager biokemiker, forsker og forsanger i bandet Magtens Korridorer Johan Olsen os med på en usædvanlig videnskabshistorisk rejse med Niels Steensen, hvor vi bevæger os igennem tid og rum.

5 TING DU BØR VIDE OM NIELS STEENSEN

Martin Sundstrøm har været tilrettelægger på programmet. Han peger på fem ting, som vi bør vide om det store danske renæssancegeni.

 1. 1

  Niels Steensen var den første, der i 1667 formulerede geologiens grundtese - det såkaldte superpositionsprincip. Det siger, at Jordens overflade er skabt igennem en aflejringsproces, og når vi graver ned igennem jordlag, graver vi os tilbage i tiden. Af den grund regnes han som én af grundlæggerne af geologi som videnskab.

 2. 2

  Niels Steensen var én af de første, som højlydt kritiserede forestillingen om, at mennesket havde en forbindelse til Gud igennem et lille område i hjernen, som den franske tænker Rene Descartes mente.

 3. 3

  Niels Steensen var ligeledes en af de første, der aflivede forestillingen om, at sjælen sad i hjertet, der ifølge Steensens forskning kun var en muskel.

 4. 4

  Niels Steensen studerede krystaller fra italienske huler, og han opdagede loven om kantvinklernes uforanderlighed i krystaller, som bruges til at katalogisere dem. Han regnes af den grund af mange for også at være grundlæggeren af krystallografi som videnskab.

 5. 5

  Niels Steensens humanitære indsats som katolsk præst førte til, at han i 1988 blev saligkåret af pave Johannes Paul II, som er første skridt på vej mod at at blive udråbt til helgen af den katolske kirke. Andre saligkårede personer er for eksempel Moder Teresa.