Billedserie: Molerklinter

Molerklinterne ved Limfjorden står stadig, som de gjorde, efter at gletsjere i istiden som kæmpestore dejskrabere skubbede moleret flere hundrede meter op fra undergrunden og formede de helt enestående klinter.

Undergrunden skubbet op af isen

For 55 millioner år siden lå moleret 150-400 meter under havets overflade, og der lå det længe. Men under vores sidste istid for 10.000 år siden kom de store isgletsjere og skubbede leret de mange meter op over havets overflade i kæmpestore skiver af ler, cement og aske. Det blev til de molerklinter, som i dag ligger ved Limfjorden.

Vores verdensarv

Roskilde Domkirke, Kronborg slot, Jellingstenene og Ilulissat isfjord er udvalgt af UNESCO som VERDENSARV. Disse steder har så uvurderlig værdi for verden, at de skal bevares for eftertiden. DR Undervisning har samlet en række klip, som beskriver Unescos verdensarv i Danmark, i Grønland og ude i verden.

Se Tema

Et enestående naturfænomen

Det særlige ved moler er bl.a., at det kun findes et sted i verden - nemlig ved Limfjorden. Det gamle ler indeholder aske fra nordatlantiske vulkanudbrud, nogle af verdens største krystaller samt enestående fossiler.

Fossilerne ved molerklinterne er også helt unikke, da de her ligger helt frit tilgængelige. Og som besøgende kan man let være heldig at finde en af de forhistoriske fossiler på en gåtur i området. I fossilerne er bl.a. fundet over 30 uddøde fuglearter, hvilket er helt unikt, da fossiler ikke mange andre steder i verden er så frit tilgængelige som ved de nordjyske klinter.

Og selvom vores nabolande måske griner af os, så er molerklinternes dramatiske landskab også det nærmeste, som Danmark kommer på en bjergkæde.

Læs også Vores verdensarv Se Tema

  1. Billedserie: Grønlands jagtområder
  2. Billedserie: Christiansfeld
  3. Billedserie: Stevns Klint
  4. Billedserie: Vadehavet
  5. Billedserie: Nordboernes rige
  6. Billedserie: Frederiksstaden
  7. Billedserie: Molerklinter
  8. Billedserie: Parforce Jagtsystemet
  9. Billedserie: Trelleborg
  10. Fremtiden for Roskilde Domkirke