Billedserie: Trelleborg

Vikingetidens militære mesterværker

Trelleborgene ved Slagelse, Hobro og Løgstør er vikingetidens militære mesterværker og prestigebyggerier. Bygherren formodes at være Harald Blåtand, og han fik disse kæmpe borge opført over hele landet på kort tid. Hvad de blev brugt til, og hvorfor de kun blev anvendt i få år, er dog stadig lidt en gåde.

Vores verdensarv

Roskilde Domkirke, Kronborg slot, Jellingstenene og Ilulissat isfjord er udvalgt af UNESCO som VERDENSARV. Disse steder har så uvurderlig værdi for verden, at de skal bevares for eftertiden. DR Undervisning har samlet en række klip, som beskriver Unescos verdensarv i Danmark, i Grønland og ude i verden.

Se Tema

Harald Blåtand - vikingetidens Chr. d. IV

I slutningen af vikingetiden påbegynder Harald Blåtand byggeriet af en række store vikingeborge - kaldet trelleborge. Borge, som senere skal blive kendt som vikingetidens største bygningsværker. Ved Løgstør, Slagelse og Hobro kan man stadig se sporene af disse kæmpe ringborge.

Næsten identiske borge

Alle tre trelleborge er cirkelformede og ligner hinanden, med en streng geometrisk form, som kommer til udtryk ved, at de er kuglerunde, og at de alle har portåbningerne ud mod de fire verdenshjørner. Inde bag borgenes brede mure har det kæmpemæssige grundarealer været inddelt i kvadratiske kareer, som i et villakvarter, med plads til store langhuse, arrangeret som firlængede gårde.

Hvorfor bliver borgene bygget?

Ingen ved præcist, hvorfor Harald Blåtand lader trelleborgene bygge. De kan være som forberedelse på en militær trussel fra det tyske kejserrige, hvor borgene skjulte både flåde og soldater. Eller som del af militær oprustning forud for flådeangreb mod England.

En helt anden teori er, at der på den tid herskere så store magtkampe mellem kongen Harald Blåtand og hans søn Svend Tveskæg, at Harald Blåtand har bygget Trelleborgene for simpelthen at beskytte sig selv og hans mænd mod sin egen søn.

Glemt igen efter få år

En anden gåde er, at borgene kun har været brugt i kort tid. 5-20 år mener arkæologer. Og med det arbejde som er lagt i opførslen af kæmpeborgene, virker det mærkeligt. Svaret skal sandsynligvis findes i, at brugen af Harald Blåtands borge hører op med hans død, og at hans søn Sven Tveskæg, som overtager magten efter ham, har helt andre interesser, end at passe hans fars bygningsværker.

Læs også Vores verdensarv Se Tema

  1. Billedserie: Grønlands jagtområder
  2. Billedserie: Christiansfeld
  3. Billedserie: Stevns Klint
  4. Billedserie: Vadehavet
  5. Billedserie: Nordboernes rige
  6. Billedserie: Frederiksstaden
  7. Billedserie: Molerklinter
  8. Billedserie: Parforce Jagtsystemet
  9. Billedserie: Trelleborg
  10. Fremtiden for Roskilde Domkirke