Derfor er Ilulissat verdensarv

Gletscheren ved Ilulissat, som den tyske kansler Angela Merkel så den fra helikopteren, da hun sammen med Anders Fogh Rasmussen var på klimabesøg i Grønland i august. (Foto: Michael Kappeler © Scanpix)

En isfjord for forskere - og turister

Ingen gletsjer på Grønland producerer så meget is som Sermeq Kujalleq. Og ingen gletsjer er så undersøgt som den. Forskere har i 250 år arbejdet i området, og det har givet et dybt indblik i klodens seneste istid.

Det er nogle af grundene til, at gletsjeren - og isfjorden ved Ilulissat - kom på UNESCO's verdensarvsliste i 2004.

Vores verdensarv

Roskilde Domkirke, Kronborg slot, Jellingstenene og Ilulissat isfjord er udvalgt af UNESCO som VERDENSARV. Disse steder har så uvurderlig værdi for verden, at de skal bevares for eftertiden. DR Undervisning har samlet en række klip, som beskriver Unescos verdensarv i Danmark, i Grønland og ude i verden.

Se Tema

Men isfjorden er også med, fordi den er et ganske særligt naturfænomen, som kun kan opleves på dette ene sted.

En rejse i opbrud

Ved gletsjerens front knækker de kæmpe isbjerge af i et imponerende sceneri med bulder og brag som lydtapet. I den godt 50 kilometer lange fjord flyder de massive isbjerge i retning mod Ilulissat. På den rejse er de under konstant opbrud.

Når isbjergene når fjordens udmunding, bliver havdybden lavere. Det får dem til at tippe rundt.

Kombinationen af is i alverdens former der bevæger sig, havet og de imponerende bjerge på land er så unik, at det er værdigt til en status som verdensarv.

Det unikke - og de mange turister

Verdensarv eller ej. For den lokale befolkning i Ilulissat har isfjorden altid haft enorm betydning. Og i dag lever mange af den turisme, der sætter større og større præg på byen.

Dermed er Ilulissat havnet midt i spændingsfeltet mellem masseturisme og unik uberørt natur. Hele området ved isfjorden har været fredet siden 2003, og der er sat begrænsninger for, hvordan turisterne må færdes.

Alligevel er det en speciel oplevelse for mange, at se krydstogtskibe ankomme til Ilulissat og observere, hvordan flere hundrede turister går rundt på afmærkede stier. Hvor mange turister skal der til, før isfjorden bare bliver en seværdighed på linje med så mange andre?

Det er den udfordring, de lokale myndigheder står med nu, hvor rigtig mange tager på ferie til isfjorden.

I 2008 besøgte godt 45.000 turister Ilulissat.

Læs også Vores verdensarv Se Tema

  1. Billedserie: Grønlands jagtområder
  2. Billedserie: Christiansfeld
  3. Billedserie: Stevns Klint
  4. Billedserie: Vadehavet
  5. Billedserie: Nordboernes rige
  6. Billedserie: Frederiksstaden
  7. Billedserie: Molerklinter
  8. Billedserie: Parforce Jagtsystemet
  9. Billedserie: Trelleborg
  10. Fremtiden for Roskilde Domkirke